Pescuit Amator la Stavrid .
Acest peste marin, se apropie de tarmul romanesc in timpul lunilor mai - iunie, cand temperatura apei ajunge la 15 - 17 grade, in urmarirea cardurilor de hamsii, aterina, gingirica.
Pescuitul stavridului se practica de pe dig sau din barca cu o montura numita taparina.
Taparina se compune dintr-o struna terminala lunga de 1,50 - 1,80 m, fir alb translucid, avand grosimea de 0,22 - 0,25 mm ce se termina la un capat cu un plumb fusiform de 30 - 75 g. Pe aceasta struna , la intervale de 10 cm, sunt atasate 10 - 15 chiostece din nailon de 0,18 - 0,20 mm, nu mai lungi de 4 cm (cat un bat de chibrit), prevazute cu carlige ronde albe (cadmiate), numarul 6, cu tija lunga, subtiri.
Pe carligul legat la chiostec, se matiseaza cu ata rosie pene mici pestrite de ratoi salbatec sau bibilica, astfel incat sa depaseasca cu 3 - 5 mm, curbura carligului. Matisajul se da cu lac sau vopsea rosie fluorescenta.
Taparina se prinde de firul principal cu o agrafa cu vartej. Pentru a putea arunca la distante mari taparina, vom folosi vergi lungi de 4 - 4,5 m, din carbon cu inele mari si mulinete robuste pe care vom pune 200 m fir de 0,30 mm.
Plumbul are la capat un ochet gaurit de care legam o bucata de ata de relon de care vom lega struna taparinei.
Recuperarea taparinei se face printr-o permanenta"pompare "de jos in sus sau lateral din varful vergii, cu miscari sacadate, imprimand fulgilor zvacniri de pestisori speriati.
Lansarile se vor executa intotdeauna printr-o usoara pendulare dinspre spate, cu rotirea trunchiului inspre fata, avand varful vergii orientat in sus in clipa eliberarii taparinei. In timpul lansarii manerul va fi tinut cu mana dreapta pe locul unde este fixata mulineta, degetul aratator tinand firul lipit de varga, iar cu mana stanga tinem capatul de jos al manerului , vom imprima concomitent cu lansarea in fata o miscare usoara de impingere a bazei manerului in sensul invers directiei de lansare. Aceasta miscare imprima aruncarii mai multa suplete, precizie si o viteza progresiva a plumbului, evitand incurcarea taparinei. Pe masura ce ne apropiem de dig, ridicam taparina la suprafata pentru a nu o agata de pietre. Atentie mare la pozitia pe stabilopozi, caci orice alunecare poate duce la accidente grave. Dupa pescuit spalati uneltele cu apa potabila, apa de mare fiind coroziva.
Carnea stavridului este deosebit de gustoasa.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu