marți, 13 iulie 2010

Pescuit Amator si tehnicile sale .

Pescuit Amator si  tehnicile sale . 



Prieteni pescari amatori astazi vom vorbi despre pescuitul amator si cateva tehnici de pescuit le vom descrie in cele ce urmeaza , noi vom vorbi despre trei tehnici de pescuit si anume despre : 
1  Pescuitul la musca ,
2 Pescuitul la pluta ,
3 Pescuitul in adancime  .
O veche zicala spune ca pentru fiecare peste exista e o metoda, care poate varia in functie de ambient fiind deci reinventata si adaptata de catre fiecare pescar.
Ceea ce reprezinta realitatea in acest rationament este faptul ca raman bazele tehnicii. Insa in functie de experienta si cunostintele pescarului, de uneltele din dotare dar si de modul in care toate acestea sunt puse in practica se ajunge la o varianta de abordare a tehnicii ceva mai indepartata decat cea standard, insa cu siguranta la secretul profesional al fiecaruia. Pentru descoperirea patrimoniului de cunostinte si tehnici de
pescuit este obligatorie rabdarea dar si buna vointa necesare pentru dobandirea experientei adica experimentarea tuturor acestora fara a ne lasa intimidati de eventualele erori adunate insa care in acelasi timp duc spre perfectionare.




Tehnica 1 Pescuitul la musca .





Pescuitul la musca considerata cea mai fascinanta tehnica de pescuit ce consta in  a oferi pestilor momeala artificiala de tip musca dar care imita perfect insecta aflata in mediul de viata al pestilor. Acest tip de pescuit poate fi la suprafata atunci cand musca se lasa sa pluteasca pe suprafata apei ( pescuitul la musca uscata) si sub apa (pescuitul la musca scufundata). La acest tip de metoda raspund toate speciile de peste care “danseaza”si joaca baba oarba adica care sar la suprafata apei in cautarea insectelor si care atunci cand se hranesc provoaca in oglinda apei cercuri vizibile indeosebi in zona raurilor numite si ( amprentele pestilor vanatori).
Vorbim aici de pastrav, clean, lipan..Pescuitul la musca presupune o indemanare aparte si un echipament special.

 Tehnica 2 Pescuitul la pluta .





În trecut această metodă de pescuit iera practicată doar în apele staţionare- pescuitul la crap , caras , biban , roşioară ,  dar acum se foloseste si la pescuitul în apele curgătoare şi cu rezultate foarte bune la pescuitul cleanului , mrenei , obetelui , porcuşori etc



Atunci cand avem o varga si dorim s-o dotam cu o linie noua, primul lucru la care ne gadim este ce fir luam, daca acesta rezista la solicitarile capturiilor pe care ni le dorim in juvelnic;apoi urmeaza carligul: cat de mic sa fie, ce culoare. Deseori, pe ultimul plan este lasata pluta si apoi plumbii. Numai ca sunt situatii cand reusita unei partide este hotarata chiar de acest ultim element - pluta - care are rolul de semnalizator care ne avertizeaza, mai mult sau mai putin eficient, ca pestii ataca momeala.
In functie de pretentiile noastre de natura estetica sau functionala, pluta poate fi realizata din materiale primare (varful unui cocean de porumb, o pana de gasca etc.) sau materiale compozite (lemn de esenta speciala, plastic, pluta, teava de ac de seringa). Partea din pluta care ramane deasupra luciului apei se numeste antena. Mai departe, in functie de distanta la care pescuim si de acuitatea noastra vizuala, antenele plutelor vor fi viu colorate, asa incat sa existe un contrast suficient intre culoarea apei si culoarea antenei. Cand distanta este
mai mare acestea pot fi prevazute in varf cu o bobita viu colorata realizata din polistiren expandat sau plastic. Cea mai importanta cerinta pe care toate plutele trebuie sa o asigure este flotabilitatea.
Odata aleasa, pluta trebuie lestata cu ajutorul unor plumbi calibrati, asa incat aceasta sa aiba o pozitie in general verticala pe luciul apei. Plutele de firma au marcate pe corp si antena o serie de repere care ne indica nivelul optim de scufundare, fiind inscrisa si greutatea plumbilor pentru lestare. Insa ce nu se stie este ca forma plutei joaca un rol esential in viteza de reactie a acesteia (durata timpului de revenire la suprafata) atunci cand pestele trage.


Tehnica 3  Pescuitul in adancime . 





Dupa cum se cunoaste poate de catre experti prin aceasta metoda se pun capcane pestilor care se hranesc in adancuri cum ar fi tiparul, crapul, pestele pisica, mihaltul, etc..E un gen de pescuit care se desfasoara in apele  lente statute, in lacuri, canale. Vedem de multe ori pescari asezati pe scaunele lor de-a lungul malurilor foarte linistiti supraveghind un lung sir de undite. Bine asta tinand cont neaparat si de marimea suprafetei apei caci un numar exagerat de ustensile ar face desfasurarea actiunii aproape imposibila.
Aceasta practica de adancime poate fi desfasurata oriunde cu toate ca sunt de preferat apele linistite. Prin aceasta metoda se pot prinde aproape toate tipurile de peste de apa dulce cu exceptia rapitorilor precum
stiuca si pastravul. Prazile cele mai urmarite de expertii in aceasta tehnica sunt crapul, pestele pisica, mihaltul si tiparul. Subliniem aici rolul mulinetei  usor reglabila prevazuta cu un fir mai gros avand in vedere prazile care pot avea un volum si o tenacitate ceva ma ridicata.
In magazinele de specialitate se pot gasi deja pregatite echipamentele cu fir si plumb adaugat pentru toate tehnicile cunoscute.
Trebuie sa se tina cont de altfel ca in pescuitul in adancime, plumbul va fi asezat la sfarsitul firului de undita si va avea o forma rotunda, blocat in partea inferioara de un scripete. In apele statute este de preferat folosirea unui plumb maslina firul putand-se misca si aluneca astfel liber iar pestele,  prinzand momeala neputand percepe rezistenta firului.
Daca stim ca adancul lacului este plin de obstacole putem recurge la un montaj particular fixand momeala innaintea plumbului cu 30 de centimetri. Asadar in acest tip de pescuit  se pare ca echipamentul trebuie pregatit cu cel putin o zi innainte. Dupa ce ati aruncat momeala si ati fixat firul intr-o lejera tensiune nu ramane decat sa asezati undita in pozitie paralela cu apa si nu in ultimul rand se asteapta ca pestele sa muste intr-o alerta maxima. Unicul divertisment putand fi o raita in spatele propriilor noastre ganduri.







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web