Pescuit Amator si Lansete de spinning .
Popularitatea si functionalitatea spinningului are radacini in dezvoltarea pescuitului modern si se datoreaza aparitiei relativ tarzii pe scena pescuitului a mulinetelor cu tambur fix, mulinete care au modificat barierele impuse de mulinetele de casting. Aparitia unor lansete performante a fost conditionata de evolutia tehnlogica a materialelor si specializarea designului lansetelor care s-a imbunatatit permanent, de la fibra de sticla la materialele compozite din amestecuri care mixeaza mai multe tipuri de grafit si rasini.
SUA vs. Europa - Inovatie vs traditie .
Pescuitul cu naluci din SUA are radacini in pragmatismul american, care urmareste obtinerea unor rezultate maxime cu efort minim. Prima conditie este legata de apropierea fata de pestele vizat astfel incat pescuitul se desfasoara de obicei la distante mici si medii (10-25 m), distante care favorizeaza prezentarea precisa si naturala a nalucii - necesara atunci cand pestii au nivel scazut de activitate. In pescuitul cu naluci din barca recomand lansete care nu depasesc 7'6''ft., lungimea cea mai utilizata indiferent de tipul de naluca fiind de 6'6'' ft.
Prin contrast cu SUA,in Europa este continuata traditia lansetelor lungi, mult mai eficiente in pescuitul stationar, care au influentat pescuitul rapitorilor. In Europa, cea mai mare parte a pescarilor se folosesc de avantajul unei lansete mai lungi, de 2,30 m (7'6''ft) - cat masoara cele mai lungi lansete folosite de pescarii americani in ape dulci.
Pragmatismul pescuitului modern din SUA s-a concentrat asupra prezentarii corecte a nalucilor la distante mai mici de 25 m pentru a avea un control aproape perfect asupra evolutiei nalucii. Astfel s-a ajuns la solutia unor lansete care masoara 6 – 7 ft., lansete care lanseaza precis, sunt foarte usoare, rapide la intepare si, in acelasi timp, suficient de puternice pentru a obosi cu succes pesti de talie mare.
Pescuitul practicat din barca, specific pescarilor nord americani, prezinta mai multe avantaje:
a – pozitionarea optima fata de locul unde se afla pestele (in conditii specifice de vant , pozitie a soarelui) si posibilitatea de a aborda locuri inaccesibile de pe mal ;
b – prezentarea optima a nalucii, prin micsorarea distantei fata de peste, are influente pozitive fata de acuratetea lansarii, si nu in ultimul rand prin cresterea sanselor de a captura un peste de talie mare in locuri cu obstacole naturale.
Specializarea actiunii a devenit obligatorie in coditiile specializarii extreme a nalucilor (soft-baits , hard baits) pe greutati si actiune.
Au rezultat astfel o multitudine de lansete construite din materiale specializate in raport cu aplicatia si actiuni (ex: fast, mod-fast, moderat), lungimi (de la 5 la 7'6'' ft.), puteri (UL, L, ML, M , MH, H, Ex-H) - pentru toate speciile de rapitori din apele dulci.
In cautarea lansetei perfecte - design si materiale specializate.
Datorita aparitiei unor naluci noi, care impuneau materiale adaptate unor prezentari specializate (prezentari de finete, nevoia scaderii pragului de sensibilitate in cazul nalucilor suple, capacitatea de a lansa greutati mici cu efort minim), designerii de lansete s-au ocupat de imbunatatirea permanenta a caracteristicilor lansetelor (matricea: design, grafit si rasini)pentru a le transforma in instrumentele perfecte de pescuit.
Aparitia grafitului a insemnat lansete de calitate pentru pescuitul cu naluci suple, care necesita o transmitere superioara a vibratiilor din fir dar, mai ales, o viteza si o putere superioara de intepare pentru tipurile de naluci suple.
Fibra de sticla a fost pentru mult timp materialul ideal pentru pescuitul cu naluci reactive, in special crankbaits, spinnerbaits,oscilante sau rotative. In ultimii ani companii ca G.Loomis, Kistler sau St.Croix au folosit noi materiale compozite care imbina calitatile celor doua materiale (grafit - sticla sau blank multimodulus) rezultand lansete mai usoare, sensibile si suficient de elastice pentru a fi folosite cu succes in pescuitul cu orice tip de naluca reactiva. Actiunea specializata fast,moderat-fast sau moderata combinata cu o matrice optima (putere - flexibilitate) de elasticitate a varfului, asigura pescarului o rata diminuata de atacuri nefinalizate (datorate pretensiunii imprimate de naluca).
Materialele din care sunt construite blank-urile au o marice adaptata tipului de incarcare specifica nalucilor. In functie de aplicatia dorita, fiecare generatie de grafit este potrivita in raport cu tensiunea pe care o exercita in fir fiecare naluca in parte.
a – Lansetele din grafit ultra highmodulus (generatia 4 si 5) si actiune Ex-fast, Fast sunt cele mai potrivite pentru a detecta fine atingerile discrete ale nalucilor soft .
b – Grafitul intermediate modulus (de generatie 2 si 3) este foarte sensibil si in acelasi timp flexeaza mai mult decat cele din generatia 4 sau 5, se construiesc blank-uri ideale cu actiuni fast sau mod-fast.
c – Actiunea moderata specifica pescuitului cu naluci reactive se potriveste cel mai bine cu materiale low modulus (de generatie 1 si 2 sau din fibra de sticla)
Mitul modulusului .
Producatorul de lansete performante Rogue avertizeaza asupra erorilor frecvente de design pe care le fac producatorii, care se concentreaza prea putin pe dimensiunile generale de constructie a blank-ului si mizeaza totul pe calitatea materialelor folosite.
"Designul general este mult mai important pentru performantele lansetei decat generatia de grafit folosita. Material High modulus-design sau executie slaba a blank-ului = blank de slaba calitate.
Rogue 5/D(5 Dimension): Blank Design - 1. Lungimea - 2. Diametrul - 3. Taper-ul - 4. Uniformitatea peretilor - 5. precum si calitatea materialelor.
Daca se modifica o singura dimensiune este afectat ansamblul. Nici o dimensiune nu este mai importanta decat alta. Senzitivitatea si puterea unei lansete sunt determinate de greutatea lansetei, actiune, balansul si nu doar de calitatea grafitului folosit".
Firme consacrate ca Lamiglas, G.Loomis, Cabela's, Fenwick, St.Croix sau Falcon dar si mai noile firme Rogue sau Airrus, care produc lansete performante pe propriile blank-uri, au cautat solutii constructive prin care sa imbunatateasca echilibrul lansetei si in acelasi timp au urmarit sa usureze greutatea totala a ansamblului.
Astfel, in anii 90 Cabela's a introdus inelele low-profile care usurau greutatea varfului dar introduceau un efect de torsiune suplimentar datorat inaltimii inelelor. Solutia constructiva ideala folosita acum de majoritatea firmelor importante producatoare de blankuri si lansete combina inele de fly, dispuse pe prima treime superioara si inele standard de spinning pentru restul lansetei, crescand numarul de inele pentru o greutate totala diminuata.
Astfel se obtine :
- un efort mai bine repartizat in blank, datorita numarului mai mare de inele ( de ex.: o lanseta de 7ft. are 8 inele in loc de 6 - clasic),
- usurarea varfului lansetei prin care se creste sensibilitatea pentru a detecta cele mai subtile atacuri si nu in ultimul rand un control si o acuratete crescuta in lanseu si controlul nalucilor.
- Un alt avantaj evident obtinut prin folosirea inelelor produse de firma Fuji consta in reducerea vibratiilor blankului in timpul lanseului datorita reducerii inertiei acestuia ca efect al scaderii greutatii.
Pentru a diminua greutatea inelelor se folosesc rame din aliaje de aluminiu si titan iar greutatea pastilei a fost diminuata prin micsorarea volumului acesteia. La cele mai noi lansete de dropshot, unde sensibilitatea este capitala, Rogue si Loomis au introdus cele mai usoare inele (folosite in constructia lansetelor de musca) din aliaj de Titan-Nichel Recoil (deformabile) pentru a diminua la maxim influenta greutatii acestora.
In cautarea lansetei perfecte .
Producatorii cu traditie din S.U.A au folosit cele mai bune componente si au alocat atentie maxima la montarea pe blank pentru diminuarea viratiilor dupa lanseu si un interval cat mai precis si real de incarcare (cat mai apropiat de cel inscris pe talonul lansetei – atentie la cele construite in Europa).
In ultimul deceniu tendinta generala a articolelor outdoors a orientat si piata lansetelor de calitate catre minimizarea pretului de productie, pentru a atrage segmente de cumparatori din clasa de pescari care prefera lansete medii ca pret dar cu performante pe apa. Mari producatori s-au orientat asupra calitatii produselor de pe pietele asiatice si a unui pret redus de productie care se resimte pozitiv asupra pretului final.
In acelasi timp, firme de traditie (Lamiglas, AllStar, St. Croix) dar si mai noile (Falcon sau Kisttler) au continuat sa produca lansete in U.S.A pentru a pastra la aceleasi cote calitatea produselor care i-au facut celebrii, continuand sa inoveze in designul blank-urilor si al designului general al lansetei.
Un mare producator si inovator in adevaratul sens al cuvantului (primul care a folosit fibrele de grafit pentru a construi lansete, tehnologia multilayer la 90 de grade HMG-Legacy-Eagle, blank bi-modulus pentru o lanseta relativ iefina ca Legacy, Co-Fi 57 Iron Feather – blank revolutionar pentru acea perioada care nu are splin, armat cu fibre aramidice – tehnologia Aramid Veil pentru lansetele Techna- AV si noul HMG-AV) a incercat producerea blank-urilor de top in Asia si comercializarea la un pret de productie S.U.A. Si nu a reusit pe piata cea mai atenta la calitate. Momentan a revenit la noi standarde de calitate care fac un compromis intre producerea blank-urilor in S.U.A si montarea componentelor in Asia. Daca procedurile de montaj ar fi respectate am putea cumpara lansete OK la un pret foarte bun si nu doar lansete aratoase aparent perfect functionale. Calitatea matisajelor este mai putin importanta daca inele de calitate sunt montate astfel incat creeaza un moment de torsiune in blank.
Asa a aparut ideea lansetelor custom made care tin cont de toate caracteristicile functionale enumerate mai sus si sunt personalizate in functie de talia si preferintele pescarului.
Lansetele custom made .
De ce sunt superioare lansetele custom made care respecta toate procedurile de montaj?
a - marii producatori sunt presati sa gaseasca solutii ieftine de montaj, solutii care nu respecta intodeauna procedura de asezare a inelelor pe splin - influenteaza negativ performantele de lansare ale lansetei.
b - tensiunea aplicata in ata de montaj nu se situeaza in intervalul optim ( efectul imediat este fisurarea rasinilor care prind inelele ) . Desigur o tensiune mai mica este preferabila unei tensiuni mari care poate pune in pericol integritatea blank-ului.
c – majoritatea firmelor urmaresc sa echilibreze lansetele in punctul natural de echilibru (fara mulineta), rezulta manere incomode in pescuit si o parte activa micsorata.
d – partea invizibila, de sub maner este o alta carte de vizita a oricarei lansete ce nu poate fi deschisa decat dupa cateva drilluri cu pesti de talie mare.
e – echilibrarea dinamica este direct influentata de distributia inelelor pe blank si tine cont de numarul si marimea inelelor.
f – mandrinele lansetelor pot fi personalizate pentru aplicatii specializate, in care sensibilitatea specifica nalucilor soft impune contactul cu blank-ul sau nu. Se folosesc astfel mandrine ergonomice specializate care maximizeaza sensibilitatea blankului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu