joi, 27 decembrie 2012

Pescuit amator si la ce pescuim iarna ?



La ce pescuim iarna ?

Dupa cum stim pestii sunt animale cu sange rece, iar metabolismul lor creste sau scade in functie de temperatura apei in care traiesc.
lac inghetatOdata cu instalarea iernii majoritatea pestilor devin apatici, se strang in bancuri mari, migreaza catre locurile de iernat si isi incetinesc ritmul de hranire. Dar in cazul in care conditiile le permit, iar hrana este usor acesibila continua sa se hraneasca.
In cazul in care vrem sa avem parte de o partida de pescuit reusita, trebuie sa cunoastem obiceiurile hibernale ale speciilor vizate. Cele mai active specii de pesti pasnici in timpul iernii sunt scobarul, cleanul, morunasul, obletele pe rau, iar pe lac obletele, babusca, rosioara.
Pestii rapitori sunt mult mai activi in acesta perioada, profitand la maxim de reactiile mult mai lente ale pestisorilor amortiti de temperatura scazuta a apei.
Foarte important de retinut este ca pestii vor cauta locuri de iernat cu izvoare subterane ce aduc apa mai calda sau cu un curent slab ce presupune un efort minim in timpul inotului si in acelasi timp poate aduce si hrana. Temperaturile scazute modifica si dieta pestilor, preferand astfel hrana de origine animala(viermisori,larve,alti pestisori,scoici.etc.), bogata in proteine si grasimi, ce aduce un aport caloric sporit.
Ca un raspuns general, o partida de pescuit productiva in timpul iernii depinde foarte mult de localizarea bancurilor de pesti si de apetitul acestora.
Cat despre echipamentul folosit, acesta trebuie sa fie cat mai fin, indiferent de tehnica folosita.
De recomandat in pescuitul pestilor pasnici in timpul iernii ar fi cel cu pluta deoarece permite prezentarea momelii la adancimea dorita si presupune folosirea unor fire subtiri 0.08mm-0.14mm ,a carligelor mici de la nr.20 la nr.16 si a plutelor fine cu gramaj mic 0.10g la 1-2g in functie de curent,adancime si de cat sunt de activi pestii.
Cele mai prinzatoare momeli in aceasta perioada sunt larvele de Chironomide(libelulele),viermisorii de carne, carii, sangele, maduva de bovina, ficatul de pasare feliat subtire.
Nadirea pestilor in timpul iernii trebuie sa fie redusa la cantitati mici, mai mult de atentionare si de intretinere pe vad. De cele mai multe ori se face chiar cu momeala aleasa pentru carlig folosind ca liant pamant sau o pastura supraumectata si condimentata.

De departe cel mai productiv pescuit pe timpul iernii este la rapitor, tocmai datorita apetitului si al agresivitatii crescute ale acestor pesti, bibanul ocupand locul intai in ierarhia pofticiosilor in conditii de temperatura cazuta. Dupa cum stim stiuca depune ponta incepand cu luna Februarie si se hraneste constant in timpul iernii avand nevoie de energie pentru maturarea icrelor, putand fi un adversar redutabil in zilele geroase.


Pestii rapitori prefera locurile cu substrat tare si structuri subacvatice din apropierea pragurilor in majoritatea cazurilor, iar pe lacurile de baraj ale raurilor mari, zonele adanci din amonte si aval de hidrocentrale. Pentru
a avea succes trebuie sa tinem cont ca pestii sunt mai activi catre mijlocul zilei.
Cele mai bune rezultate se obtin folosind momeli naturale cum ar fi pestisorii momeala de mici dimensiuni atat vii cat si morti cu pluta sau pe fund cu montura clasica cu plumb culisant sau cu plumb fix. Montura Drachkowitch poate aduce capturi mari de salau si stiuca, iar plasticele moi, prezentate pe verticala, pot face deliciul unei partide de bian sau salau. Pentru a avea parte de o partida reusita trebuie folosit echipamentul cel
mai fin posibil in functie de marimea pestelui vizat.
In concluzie in timpul iernii, ar fi de preferat pescuitul pe o apa cu curs lent, canale cu apa mai calda,in praguri cu structura, sau gropile de iernat ce pastreaza o temperatura constanta a apei, cautand sa folosim o momeala
cat mai apropiata de necesitatile pestilor cautati si un echipament cat mai fin.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web