luni, 11 ianuarie 2010

Noduri pescaresti


Orice montura incepe cu un nod. Un nod bine facut este cheia reusitei in pescuitul crapului. Un nod prost poate duce la ruperea firului, la incurcarea monturii sau (la carlige) poate rezulta o montura ineficace.
Pentru a face monturi bune si sigure trebuie sa stiti foarte bine 3 noduri (nu este greu deloc!!!), in rest exista o gramada de noduri care le inlocuiesc pe acestea (cu exceptia knotless knot-ului desigur)

Cel mai folosit nod in pescuitul modern al crapului este
Knotless Knot (nodul fara nod)

Este un nod foarte simplu, foarte usor de facut si extraordinar de rezistent, nu slabeste cu nimic firul.
(vezi foto mare)
Introduceti firul prin ochetul carligului, intotdeauna dinspre spate inspre fata (varful carligului). Tineti firul paralel cu tija carligului si incepeti sa matisati firul dinspre ochet in jurul tijei si al celuilalt capat de fir inspre curbura carligului. Sunt necesare 6-7 spire pentru a asigura bine nodul dar puteti face si mai multe daca doriti sa iasa firul de par in dreptul varfului fara sa mai fie nevoie de varnis (veti vedea la capitolul monturi de ce). Cand aveti destule spire va intoarceti inapoi langa ochet cu 2 spire largi. Treceti firul prin ochet, intotdeauna dinspre spate inspre fata (eu il trec de 2 ori) si nodul este gata. Aveti un carlig foarte bine legat fara sa aveti practic nici un nod care sa sugrume sau sa foarfece in vreun fel firul. Fiti sigur ca nici un peste nu va smulge carligul din acel matisaj, cu cat tractiunea pe carlig este mai mare cu atat spirele se strang mai tare si nu dau voie carligului sa iasa din matisaj. Nu aveti nevoie nici sa faceti firul de par din alt fir, mai subtire sau mai flexibil, cel cu care ati legat carligul este foarte bun.

Nodul pentru ocheti

Se foloseste la varteje, la carlige pt unele monturi sau alte accesorii. Numele sau este nodul Clinch (eu numai pe acesta il folosesc). Este un nod foarte simplu si foarte rezistent. Pentru ca eu nu folosesc alt nod nici nu am sa va recomand altul. Cred ca imaginea este destul de sugestiva si nu mai are nevoie de descriere, totusi, ca pont, pot sa va spun ca daca puneti firul in doua nodul va fi cu mult mai rezistent.

Nodul dintre un fir mono si un fir multifilament

Iarasi va recomand numai ce-mi place mie, este vorba de nodul Grinner, am testat cu cantarul cele 3 noduri clasice pentru aceasta aplicatie si acesta a fost cel mai rezistent, poate si din cauza ca este cel mai simplu si spirele sunt foarte usor de urmarit sa se aseze perfect, fara sa se incalece. Iarasi, innodarea firului pus in doua creste cu mult rezistenta nodului. Urmariti desenul si sigur veti reusi sa faceti acest nod.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web