sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Pescuit la copca; monturi pentru copca, momeli, stiuca


Pescuit la copca; monturi pentru copca, momeli, stiuca


A taia o copca in gheata inseamna in mod sigur insucces in zona respectiva minimum 2-3 ore. Invatati cum sa faceti copca cu minim de zgomot.

PIC03067copy.jpg image by Go2Bill lansetei în pescuitul la copca

Se folosesc de obicei lansete scurte, usoare, mulineta nestransa pentru a lasa pestele sa ia fir. Nylonul se introduce numai pana la penultimul inel pentru a nu fi trasa in copca.                                                          

Taie copca fara galagie

La alegerea locului, pescarul va opta pentru suprafete cu gheata lucie, compacta, cu o grosime de peste 10 cm. Gheata poroasa este periculoasa. Copcile nu se fac in imediata apropiere a stufului, unde gheata este mereu mai subtire din cauza caldurii emanata de masa de vegetatie. Pastrati cam 1,5 metri distanta de stuf.
A taia gheata cu toporul este o operatiunea de-a dreptul paguboasa, si nu este indicata sub nici o forma. Pescuitul la copca presupune realizarea rapida a unor numar mare de copci intr-un interval de timp scurt, cam 15-20 copci intr-o partida de ex.- stiuca.
Daca nu aveti o "foreza" speciala, puteti incerca si cu un sfredel cu maner de lemn, din cele folosite de dogari, care se gasesc in comert. Vom da cu acest sfredel doua gauri de 4-7 cm diametru, la o distanta de 25 cm una de alta. Apoi venim cu un ferestrau de mana (lama de otel de 3 mm, lung de minimum 60 cm, cu un capat subtire cat sa intre in gaura practicata cu sfrederul). Acest ferestrau are dinti triunghiulari, usor indoiti alternativ intr-o parte si intr-alta (ceapraz), astfel ca taietura de gheata sa fie larga de 6-8 mm.
A doua varianta comporta folosirea unui ferestrau circular, ce poate fi confectionat dintr-o lama de otel de 3 mm, lunga de 80-90 cm si lata de 10-12 cm, avand pe o latura dinti cu ceapraz ca in prima varianta. Lama se indoaie in cerc si se sudeaza sau se nituieste de o furca dreptunghiulara, de care se sudeaza un locas pentru un maner de lemn. Am realizat astfel un ferestrau circular cu un diametru de 25 cm. Infingem cu putere ferestraul in gheata, apoi, rotind manerul alternativ intr-un sens si in celalalt, strapungem gheata, obtinand o copca circulara.
Avem astfel doua metode de a obtine copci rapid, fara zgomot si cu un efort fizic mic. Rezultatele nu se vor lasa asteptate. 

Platica la copca

Platica la copca. Bat trestie cam de 1m lungime; fir de 0.14-0.18mm; cirlig nr. 10-14 legat direct pe fir; alica de plumb sau folie; pluta de 4-5 cm, sensibila.De curind am fost la pescuit pe lacul Snagov, la copca. Din auzite mergea bine, bibanul, platica... chiar s-au prins bucati de aproximativ un kg. Nu am sa descriu aici echipamentul, monturile... folosit de mine, ci cel pe care l-am vazut la sateni:
  1. bat trestie cam de 1m lungime;
  2. fir de 0.14-0.18mm;
  3. cirlig nr. 10-14 legat direct pe fir;
  4. alica de plumb sau folie;
  5. pluta de 4-5 cm, sensibila, cilindrica din cocean sau pana cu doua inele la fiecare capat.
Urmatoarele sint aspecte foarte importante de care trebuie sa tinem cont.
In primul rind trebuie sa determinam adincimea apei cu precizie. Cum facem acest lucru? Folosim o alica de plumb care echilibreaza linia (daca plumbul este greu se poate scufunda in mil si vom avea un rezultat eronat... avind in vedere ca masuram in... centimetrii) pe care o tragem linga cirlig. De aici cred ca se descurca fiecare... urmarind pozitia plutei.Daca momeala ajunge pe fund se ingroapa in mil si pestii nu o mai gasesc. Daca este prea sus, iar nu-i bine... pestele nu o mai ia. Momeala trebuie sa se afle la 1cm, maxim 2 cm de fundul apei.
Pentru a sesiza orice miscare a plutei, cind pestele musca, alica trebuie sa se afle la o distanta mai mare de 3-4 cm de cirlig, iar capatul superior al plutei sa fie la nivelul apei.
Pentru o intepare prompta este importanta distanta firului dintre virful batului si pluta, aceasta este bine sa nu depaseasca 10- 15 centimetrii. Dupa intepare (atentie, platica are gura slaba) putem scoate pestele tragind de fir cu mina.

Vlobere rapala pentru pescuitul la copca                                                                                                 RAPALA-X RAPJointed Barva SBRAPALA-Jointed Shad Rap velikosti 5 Barva PRTAsa cum ne-au obisnuit, cei de la Rapala nu i-au uitat pe pescarii de spinning nici in sezonul rece. In cazul unor temperaturi scazute si a unor ape acoperite cu un strat gros de gheata, ei vin in ajutorul pescarilor cu cateva modele de vobler adaptat perfect pescuitului pe verticala, la copca. Voblerele sunt fabricate in intregime din metal. Ambele capete se termina cu cate un carlig extrem de ascutit si supradeschis, la mijlocul partii inferioare se gaseste o ancora (pentru o eficienta crescuta si o atractie sporita, putem atasa de carligul triplu, plastice moi si chiar bucati de peste), iar partea superioara prezinta un inel de prindere.

Voblerul Jigging Shad Rap

In foarte scurt timp de la lansarea pe piata, Voblerul Jigging Shad Rap si-a dobandit reputatia de a fi cea mai eficace naluca in pescuitul pe verticala. Conceput exclusiv pentru pescuitul la copca, are o actiune pronuntata, reusind sa coboare incet spre substrat prin miscari circulare. O ‘intepare’ brusca va imprima voblerului o ridicare rapida spre suprafata, tot prin miscari circulare. Vibratiile rapide o recomanda ca fiind alegerea ideala si pentru ‘jucatul’ pe loc, la orice adancime (in apropierea fundului, in masa apei sau chiar spre suprafata, in imediata apropiere a ghetei).

Voblerul Jigging Rap

Este un vobler dedicat pescuitului pe verticala, in masa apei sau in apropierea substratului. Poate fi folosit pe intreaga perioada a anului, din sezonul cald, pescuind din barca, in locuri greu accesibile, in vecinatatea structurilor si obstacolelor naturale (radacini, bolovani,etc.), pana la inghetarea apelor, la copca, atunci cand, printr-o evolutie neuniforma, haotica, circulara, devine atractiva pentru majoritatea pestilor rapitori.
Pentru iubitorii de pescuit la copca Rapala a creat voblere dedicate sezonului rece. Este vorba de voblerele Jigging Shad Rap si Jigging Rap care pot si folosite atat in pescuitul stationar, dar mai ales la copca.

Freza pentru copca

   frezei pentru a face o copca poate fi elementul decisiv in a prinde sau nu peste in acea zona a apei. Tipuri de freza pentru copca.Freza moderna pentru copca, extrem de usor de manuit, perforeaza gheata groasa de 100 de centimetri foarte usor. Pentru a putea fi transportata mai usor exista posibilitatea plierii frezei. Adancime forare: 1m. Detalii tehnice Diametru: 130mm Greutate: 2500g
Un instrument obligatoriu pentru pescuitul la copca este freza de gheata, cea mai buna varianta pentru realizarea unei copci fara efort, fara galagie, fara riscuri de ranire.
Am vazut personaje care faceau copca cu toporul sau chiar drujba. Altii foloseau cate o ranga mare cu care tot loveau pana reuseau sa sparga gheata.

Scule pentru copca

Sculele necesare la pescuit la copca. Pentru inceput ma voi opri asupra lansetei si a mulinetei pe care s-o putem folosi si-cazul nalucilor jucate pe loc.Cum majoritatea lacurilor inca sunt acoperite cu un strat gros de gheata, betele si mulinetele curatate, majoritatea monturilor realizate si primavara inca departe, nerabdarea si dorul intalnirii cu locurile atat de dragi noua pescarilor, incept sa-si spuna cuvantul. Asa incepe totul : cateva telefoane si iata-ne pe gheata. Acum apar cateva intrebari : Cu ce tai gheata pentru a obtine o copca? Ce bat, mulineta si fir trebuie folosit? Cum depistez relativ repede bancurile de pesti? Ce folosesc ca momeala? Desi pescuitul la copca nu presupune un echipament deosebit de sofisticat, in alegerea lui trebuie sa avem in vedere volumul, lungimea si greutatea componentelor (pentru un transport cat mai comod de pe mal la copca si intre copci) si adaptabilitatea la cele mai diverse/nepravazute situatii. In continuarea acestui articol voi prezenta cateva elemente ce n-ar trebui sa lipseasca din dotarea oricarui pescar ‘la copca                                                          

Lanseta copca ET

Combo-ul contine o mulineta cu tambur mobil si clapeta antiretur (pentru depozitarea firului) si o lanseta de doar 65cm echipata cu doua inele ceramice, mandrina ergonomica si maner din burete intarit.
In cazul in care avem nevoie de o mulineta pe care s-o putem folosi si-cazul nalucilor ‘jucate’ pe loc (cand cautam stiuca, salaul, bibanul), exista Okuma Ultralite Pro.
Mulineta echipata cu 3 rulmenti si un tambur din aluminiu cu capacitate redusa (0,18mm-100m)

Expert copca

O alta propunere mult mai complexa de aceasta data, se refera la urmatorul kit : o valigeta Fishing Box 373, lanseta si mulineta, o rola fir Professional 0,10mm, un vobler Salmo Chubby Darter 4D, un plic cu zece carlige Maruto 9423 si un tub Mystic Atractant Rosu (imitatie artificiala larva de chironomida).

Freza

Taierea unei copci se poate face cu foarte putin zgomot si un efort minim folosind freza. Am intalnit si ‘romani fericiti’ care foloseau dalta si ciocanul, toporul sau chiar drujba . Alegerea finala va apartine.

Freza copca

Extrem de usor de manuit, perforeaza gheata cu grosimea de 1m, foarte usor de transportat datorita plierii.  

Pe scurt

Scurt indrumar pentru pescuit la copca. Aveti nevoie de urmatoarele momeli: larve de libelula , viermisori, si rame subtiri. Se foloseste o undita mica. Se pescuieste fara pluta,jucand mormusca/dandineta continuu aproape de fundul apei.

La copca in delta

Cum pescuim la copca. Ce momeli sunt eficiente la copca. Cum pescuim eficient la copca. Siguranta pe gheata. Reguli de urmat pe gheata.

Crap la copca

Pescuit de crap la copca. Pescuitul ciripinidelor pe timp de iarna poate fi o adevarata placere. Momeala perfecta pentru crap, la copca sunt larvele de libelula.
Sculele folosite la pescuit la copca sunt simple. O lanseta scurta, Firul va fi mai subtire decat cel din timpul verii. Bristele si dandinetele, marmustele, e bine sa vi le cumparati din vreme. Tot din vreme trebuie sa va pescuiti niste pestisori momeala si sa-i pastrati intr-un acvariu sau butoias mai mic (carasei, rosioare).
Este pescuitul in care am luat cel mai mult rapitor, nu atat de mare, cat ca si nr de capturi... fac ravagii la biban... miscarea dandinetei, este aceeasi ca si toamna din barca (pentru cei care o stiu), adica se fac ridicari din bat, de pana la 1m, apoi se lasa sa cada
Afla metodele altora de a pastra pestisorii pentru pescuit la copca stiut fiind ca rapitorul se prinde cel mai bine la momeli vii.

PESCUITUL IARNA

Cînd spunem pescuit de iarna, majoritatea dintre noi întelegem pescuit la copca. Momeala este importanta. La rapitori cel mai bine functioneaza albiturile cu larve de chironomus, folosite la pluta sau spit de bat de pluta. Se poate încerca si cu dandiniete, la stiuca si salau. Pentru copca trebuie bete speciale - sunt foarte usor de confectionat
Pentru a fi siguri ca va tine , cautati gheata albastra translucida. Copca - preferabil sa fie facuta cu un burghiu de gheata. Momeala - de preferat libelule.
Cand gheata este subtire si nu de sustine bologneza poate fi alternativa. Pescuitul cu bologneza la mare adancime presupune, la fel ca în alte stiluri de pescuit, respectarea catorva reguli de baza si o dotare cu cateva accesorii specifice.
Pentru ca e iarna si e ger, sa vorbim un pic despre pescuitul la copca. Pentru a gauri gheata avem nevoie de sfredel special. Pescuitul la copca se face în doua feluri, cu pluta si cîrlig încarcat cu diferite larve de insecte sau cu o mica lanseta de un metru lungime de putere foarte mica, prevazuta cu o antena flexibila din carbon si cu dandineta sau cîrlig lestat pe care se atîrna tot o momeala vie.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web