marți, 19 ianuarie 2010

Pescuitul la musca – detalii fire-materiale muste si carlige


Firul utilizat in pescuitul la musca  este diferit cu mult fata de cel obisnuit. Este ceva mai gros si are de obicei, culoriDetalii Fire


Firul de musca este, de asemenea, împartit în clase. Clasele se calculeaza în functie de greutatea primilor 9,14 metri din lungimea firului (primii 10 yarzi), aceasta lungime este considerata ca fiind cea mai folosita în pescuitul cu musca artificiala.
Firul de  musca este  fabricat din polimeri de înalta calitate
. Un fir de musca are lungimea clasica de aproximativ 27 de metri.
Este stiut ca alegerea sculelelor la pescuitul la musca se fac in fucntie de anumite clase atata lasnetele cat si firle au asociate o anumita clasa clasele sunt intre 2-12 sistem se numeste AFTM (American Fishing Tackle Manufacturer Association). Astfel la o lanseta de clasa 4, spre exemplu, se pot folosi doua fire, unul de clasa 3 si unul de clasa 5. Cel de clasa mai mica
 va fi folosit când trebuie facute lansari mai lungi, iar celalalt când distanta de lansare este mai mica de 10-12 metri. În general, firul se afire
 cu o clasa mai mica decât lanseta
Dupa forma, firele se împart în:
  • weight forward notate WF. fire cu centrul de greutate spre vârf, drept urmare se preteaza pentru un pescuit în care se lanseaza la distante apreciabile. Este compus dintr-o parte activa si o parte pasiva denumita (running line). Lungimea partii active poate sa fie ide la ctiva metri pana spre 18-20
  • dublu-conice, notate DT. Acestea mai sunt numite si coada de sobolan, ele sunt  subtiate la cele ambele capete. Se preteaza pentru un pescuit fin, fiindca se aseaza lin pe apa si permit lanseuri destul de lungi. Acest fir este cel mai folosit de catre muscari.
  • level, notate cu L. Aceste fire au sectiunea uniforma (egala pe toata lungimea firului). 
    Firele de pescuit la musca artificiala sunt plutitoare si scufundatoare. Cele au diferite grade de scufundare coeficient dat  in general de un gradul de scufundare in lungime pe secunda
Dupa flotabilitate (gradul de plutire), firele se impart astfel:
  • floating - fire plutitoare, notate F;
  • sinking -  fire scufundatoare, notate S;
  • floating-sinking - fire intermediare, acestea trebuiec unse cu unsori speciale pentru a pluti. Fara ungere acestea se scufunda. Sunt notate de regula cu I sau FS. 
    Un exemplu de notare :
fir "DT F" -  fir în coada de sobolan (dublu conic), plutitor.
                                                                                                          

Materiale muste, carlige                                        

Carligele

Trecand peste povesti si definitii trebuie sa stiti despre calige cateva lucruri care va vor ajuta sa intelegeti mai bine termenii folositi in paternurile de legat muste.
Carligele pot fi de diferite forme (curburi), lungimi ale tijei, grosimi de sarma si inclinatii ale ochetului.Marimea carligului (#) este data de curbura carligului si nu de lungimea tijei acestuia.
Marimile incep de la 24 pana la 0 si cu cat numarul este mai mare cu atat carligul este mai mic iar tot ce depaseste aceasta scala, respectin numerele /0 sunt cu atat mai mari cu cat numarul este mai mare.

Tija carligului: Notatia 4 X long se refera la lungimea tijei carligului. Un carlig notat 4 X long si marimea 14 are curbura de marimea 14 iar tija este de lungimea unuia de marimea 10 (standard).

Grosimea carligului (sarma): 2X fine se refera la finetea unui carlig. De exemplu, un carlig 2X fine wire nr 14 are aceasi grosime a sarmei cu un carlig standard nr 16. Si invers un carlig 2 X heavy wire nr 14 are aceasi sarma cu unul standard de marimea 12.

Este foarte important sa alegem carligul potrivit pentru o anume musca, ar fi groaznic sa legati o musca uscata pe un carlig de nimfa.
Desigur ca mai sunt si alte diferente, stilul de indoire al ochetului, al curburii, contra (spinul), acoperirea si tratamentul dar despre acestea vom discuta in volumul 2, cel pentru avansati.

Aplicatii ale carligelor

4 X lungimea tijei la carligele pt streamer (4x long streamer hook): Woollybuggers, Muddlers, Clouser Minnows, Bucktails etc.
2 X lungimea tijei la carligele de nimfa (2x long nymph hook): Hare's Ear, Pheasant Tail, Wet Flies,Pupa, Mayfly Nymph etc.
Carlig standard pt musca uscata (Standard dry fly hook): Caddis, Cahills, Adams, Thorax, Terrestrials, Parachutes etc.
2 X fine wire la muste uscate foarte fine, sarace in material pentru a pluti cu usurinta.
2 X heavy wire la nimfe pentru a le face mai grele, pentru a se scufunda mai usor si pentru a evolua la o adancime mai mare.

Materialele 

Ata

1. Ata de montaj. Este ata cu care se leaga practic musca, aceasta nu trebuie sa fie vizibila decat la capul mustei de aceea este recomandat sa aveti mai multe culori de ata de montaj care sa fie compatibile culorii corpului mustei. Aproape toate mustele care dau randament la noi in tara se leaga cu ata intre 0.03 si 0.06 (sau in sistem american 3/0 la 6/0). Recomandarea nosatra este pentru ata Hends 0,05 (Grall) pentru muste ude, nimfe si streamere si Hends 0,06 (Twist) pentru muste uscate.
2. Ata pentru corp. Este in general ata nerasucita, cu fibre paralele, foarte fine si continue care infasurate pe corpul mustei se aplatizeaza putin si formeaza un corpuniform, fara spire. Pentru muste uscate cea mai buna este ata sintetica din nailon, relon (Hends Body Stretch TLN) etc. sau matase iar la ude si nimfe pot fi folosite si fire de lana sau alte materiale naturale.
3. Atele pentru efecte. Exista si ate speciale, pentru "efecte speciale" (cerclaje discrete, cozi impletite in prelungirea corpului etc. (Hends Effect)

Tinselurile   

Tot pentru efecte speciale se folosesc si tinselurile.
1. Tinselul plat (Hends si AFTM Flat Tinsel). Se foloseste la orice fel de musca pentru cerclajul corpului. Tot la categoria tinsel plat intra si tinselul holografic (Hends Holographic Tinsel), deosebit de tractiv pe mustele de clean sau pe nimfe si tinselul Buzzer Body (Hends) un tinsel in culori fluo cu adaos de fir sclipitor, poate fi folosit si pentru realizarea corpilor la mustele de clean.
2. Tinselul oval (Hends Oval Tinsel), se foloseste pentru cerclarea corpului la nimfe mari, ude mari si streamere, se mai pot folosi si bucati de tinsel in smocurile de streamere.
3. Tinselul sarma (Hends Wire Tinsel si AFTM Wire Material). Este sarma de cupru in culoare naturala sau cu acoperiri de aur, argint, nickel, cadmiu etc. Se foloseste la cerclajul nimfelor sau chiar la lestarea udelor si nimfelor.

Sarma de plumb

Este indispensabila la lestarea nimfelor, uneori mai este inlocuita cu sarma de fludor dar nu este recomandat deoarece nu este la fel de moale si nu se muleaza pe tija carligului iar la un lanseu mai „smucit? pleaca pe tija stricand nimfa.

Dubbingurile

Dubbingul este in general facut din blanuri naturale (in special din puful de sub blana, underfur), mai nou se fac dubbinguri din diverse materiale sintetice, ratiunea fiind de a nu se uda (spre deosebire de fibrele naturale cele sintetice nu absorb apa) sau de a crea dubbinguri cu efecte speciale, sclipiri, luciri etc. Hends produce o multime de dubbinguri fiind lider in domeniu, firma ceha produce dubbing pentru o multime de firme de renume din Europa si SUA. Alta firma foarte buna calitativ este AFTM (Advanced Fly Tying Materials) care produce un dubbing excelent.
Pentru muste uscate este foarte recomandat dubbingul superfine (Hends Superfine Dubbing) din fibre sintetice, bineinteles in unele patternuri este ceruta folosirea dubbingurilor naturale, "ureche de iepure", blana de pe masca iepurelui, (Hends Rabbit Fur, AFTM Rabbit Mask Dubbing), "adams", dubbing de bizam (Hends sau AFTM) Muskrat Dubbing.

Pentru muste ude sau nimfe nu sunt restrictii la dubbinguri, se folosesc cu predilectie cele naturale la nimfe fiind chiar obligatoriu sa se ude. Folosirea unor dubbinguri sclipitoare (Hends Gleamy Dubbing, Holograpic Dubbing, Spectra Dubbing) in anumite portiuni ale corpului sau amestecat in dubbingul de pe corp poate creste atractia unei muste in anumite situatii.

Ceara pentru dubbing

Este o ceara speciala folosita la impregnarea atei de legat pentru a tine dubbingul lipit de ata in timpul rasucirii

Lacul

Este foarte folosit in legarea mustelor. Capul mustei este obligatoriu sa fie lacuit pentru a nu se desface nodul final in timpul pescuitului. De asemenea peste lestajul din cupru sau plumb se poate aplica lac pentru a-l asigura, sunt unele patternuri superbe de muste sau nimfe cu corpul lacuit (este foart eindicat lacul colorat), aripile de sage-uri se lacuiesc inainte de taiere pentru a nu se desface remingele una de alta.

Body Glass

Este un fir (grosut) din silicon din care se fac niste corpi de larve extraordinari, seamana foarte mult cu larva naturala. Exista rotund sau semirotund in sectiune (cel semirotund se aseaza mai bine pe tija carligului), efecte foarte bune se obtin cu body glass peste ata de corp de diferite culori.

Hackle

Pentru inceput este bine sa legati muste cu hackle din gaturi de cocos indian, dupa ce avnsati si invatati sa legati va recomand Whiting Genetic, toti legatorii avansati leaga aproape numai cu Whiting, in special mustele mici (14-20) si Metz (e mai ieftin) mustele mari (de la 14 in sus).

1 comentarii:

Anonim spunea...

fratilor spunetim si mie cum se leaga mustle astea ca nu inteleg dela firu gras se mai pune ceva ?nailonj sau ata mai subtire?id meu lala_22lala va rog frumos

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web