duminică, 7 februarie 2010

Tipuri de momeli artificiale

Momeli artificiale


Momelile artificiale sunt confectionate din diverse materiale, care poate atrage pestii rapitori si nu numai. Alegerea unei naluci se poate face tinand cont de specia pe care vrem s-o prindem, conditiile de mediu, tehnica si maiestria folosita de pescar.
Lingurile : folosite pentru pescuitul la rapitori. In general sunt confectionate din tabla, modelata in diverse forme la care se ataseaza 1-3 ancore. Lingurile pot avea diverse forme: clasica, para, piscot, blincker ; diverse culori: argintii, aurii sau combinate; diverse dimensiuni si gramaje. In functie de forma si accesorii pot avea evolutii diferite in apa. Pe piata sunt disponibile o gama variata de modele si marimi.
Wobblerul : imita un pestisor, pentru a atrage rapitorii. Este construit din diverse materiale cum ar fi: lemn, pluta, plastic, spuma poliuretanica si este prevazut cu 1- 3 ancore. In general, wobblerul pluteste pe suprafata apei, scufundandu-se cand este tras ,nivelul de adancime depinzand de pozitia barbetei si de forma corpului (floating). Mai exista si wobblere scufundatoare (sinking), cosmopolite (suspending) si wobblere de fund. Pe piata sunt disponibile o gama variata de modele, culori si marimi.
Twisterul : imita diverse animale acvatice, pentru a atrage rapitorii. Twisterul este confectionat din material plastic moale (silicon). El este folosit in ansablu cu jig-ul (carligele speciale cu paleta indoita la 90 gr. cu cap de plumb ). Pe piata sunt disponibile o gama variata de modele, nuante si marimi.
Mustele artificiale : folosite pentru pescuitul in apele colinare si de munte, in special la pastrav, clean, lipan, lostrita. Rolul lor este de a imita o insecta sau o larva a acesteia. Din acest motiv, sunt alcatuite din diverse materiale (fire de ata, pene, fulgi ..), montate pe carlig astfel incat sa corespunda cat mai aproape cu realitatea. Pot fi muste uscate (nu se scufunda datorita tratamentului cu substante siliconice), muste umede (se scufunda) si nimfele (imita larvele unor insecte). Dupa aspect, mustele artificiale pot fi: Gnat (muste minuscule), Streamer (muste mari si cu aripi), Palmer (muste mari si paroase), Spider (muste fara aripi) si Spinner (muste cu aripi). Pe piata sunt disponibile o gama variata de modele, dar pasionatii de “muscarit” prefera sa-si confectioneze singuri garderoba de naluci.

Marmusca : imita miscarile unei insecte numita lataus. Confectionata din plumb turnat in forma de disc, de mici dimensiuni, cu un carlig in acesta la 90 de grade. Momeala artificiala folosita la pescuitul la copca

Brisca - este dotata cu un singur carlig la capat, fixat prin lipire. Actionata pe verticala sau oblic are o miscare oscilanta, ondulatorie sau mixta. Momeala artificiala folosita la pescuitul la copca.
Dandineta - are forma de biluta sau frunza de salcam dotata cu un singur carlig la capat fixat prin lipire sau mobil. Evolueaza pe verticala ori oblic, cu miscari leganate, valurite sau mixte. Momeala artificiala folosita la pescuitul la copca.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web