duminică, 7 martie 2010

Mihaltul apelor noastre

       Mihaltul este un peste misterios deoarece biologia lui se cunoaste partial . E un răpitor tipic apelor curgătoare mai reci .Se găseste în cursul inferior al apelor de munte si în apele culinare . La noi este răspîndit în special în rîurile Mures , Olt , Timis , Bega , în Crisuri si în Tîrnave , unde locatarii riveraniî îl apreciază mult pentru carnea lui gustoasă .
      La prima vedere , mihaltul seamănă cu un somn mai mic , însă se deosebeste de acesta prin capul său mic , botul ascutit si proeminent . Sub falca inferioară se găseste un singur fir de mustată . Are două aripioare dorsale , cea dinspre coadă fiind foarte lungă . Aripioara codală este mai mare si rotunjită . Corpul mihaltului este acoperit cu solzi mici , deasupra cărora se găseste un strat abundent de mucus . Trăieste siguratic în gropi , sub malurile abrupte , printre rădăcinile copacilor de lăngă ape sau sub stăvilare , de unde nu ies la vînat decît noaptea . Se hrăneste cu pui de peste , larve , insecte , icre , broaste si cu alte animale acvatice . Lungimea obisnuită este de 40--50 cm , iar greutatea 0,5--2 kg .
      Pescuitul mihaltului în lunile de vară nu dă rezultate , fiincă acest peste este mai putin activ cînd apa se încălzeste . Toamna si iarna , mihaltul este foarte activ . În zilele cu vînt si temperatură scăzută se obtin cele mai bune rezultate . Mihaltul se pescuieste cu plumbul pe fundul apei si cu plută . Struna să fie asfel montată încît momeala să poată fi plasată cu 15--20 cm deasupra fundului si să lunece liber prin tunelu plumbului . Deci , cunoasterea adîncimii apei este absolut necesară pentru a plasa momeala .
       Deoarece mihaltul are muscături rapide  ,înteparea trebuie să fie promtă . Mihaltul agătat tinde spre adîncime  , de aceea trebuie împedicat să ajungă sub rădăcini sau lîngă constructii hidrotehnice , de unde e greu să-l scoatem .Mihaltul mic este un peste excelent ca momeală vie pentru pescuitul somnului .

3 comentarii:

Elena Toma spunea...

Eu am si acest hobby placut- pescuitul. Dar am aflat indirect de blogul acesta si ma bucur ca gasesc informatii aici, chiar daca unele sunt elementare. Sper sa nu-mi faca figuri blogger si sa pot urmari acest blog. Felicitari!

Unknown spunea...

Tu ai prins asa ceva ? Daca spui ca 50 cm e lungimea obisnuita si ca sta singuratic...

NIKE B. spunea...

@y.y Nu am pescuit la această specie de peste .

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web