duminică, 14 martie 2010

Pescuitul pipăit în apele noastre

        Pescuitul pipăit este un procedeu stationar foarte atrăgător ,care dă rezultate bune mai ales în lunile de vară . Dintre toate procedeele de pescuit stationar , pescuitul pipăit cere cele mai multe miscări .
        În acest caz , momeala nu se scufundă sub apă si nici nu se aruncă la o depărtare prea mare , ci se lasă usor , adică se " pipăie " cu ea suprafata apei . Deoarece acest procedeu de pescuit se practică pe malurile apelor curgătoare  , pescarul trebuie să se aproprie de apă cu băgare de siamă . El se va ascunde după tufe , trunchiuri de copac etc . , pentru a nu fi observat de pesti , care în lunile călduroase înoată la suprafata apei . Deci , la acest procedeu , pescarul ascuns întinde varga de pe malul apei deasupra locului fixat ,pipăind cu momeala oglinda apei .Uneori se pot face si lansări usoare " de subsoară " , pendulind momeala pînă cînd ea ajunge deasupra locului dorit , apoi se coboară varga .Cînd momeala a atins apa , pestele răpitor se repede la ea .
   
        Varga folosită la pescuitul pipăit va trebui să fie uşoară , fiincă o tinem în mînă în permanentă , iar lungimea ei să nu depăsească 2,5--3m . La acest procedeu nu se foloseste mulinetă .Firul utilizat trebuie să depăsească lungimea vergii . El trebuie să fie destul de gros ca să-l putem coborî în apă cu ajutorul vergii , fără să mai întrebuintăm plută sau plumb . Struna să fie si ea fină nr 15--20 , cu lungime de 0,80--1 m . Cărligul nr 13--18 să fie subtire si bine ascutite , deoarece , în majoritatea cazurilor , vom pescui lipani , păstrăvi-de-munte , cleni sau rosioare si obleti . Ca momeală se foloseste insecte ( cosaşi , fluturi , greieri ) sau alte găze mici si fragide . În zilele de caniculă este foarte atractiv pescuitul pipăit la obleti cu muste de casă , deoarece în 2--3 ore se pot prinde sute de exemplare . În felul acesta , pescarul sportiv se poate antrena pentru pescuitul cu muste artificiale .

       Asadar , pescuitul pipăit se intercalează între pescuitul cu plută si cel cu muscă artificială . El nu permite folosirea minciogului deoarece , în majoritatea cazurilor , pescarul este nevoit să stea pe maluri pline de tufisuri sau copaci . De aceea , varga trebuie să fie destul de puternică , dar totusi mlădioasă , ca să nu se rupă .

       Pescuitul pipăit este o metodă foarte atractivă , în special pentru începători , fiincă succesul pe care l-au la clean si oblete îi leagă pentru todeauna de apă .

     

1 comentarii:

Unknown spunea...

Eu nu l-am incercat, dar se pare da roade. Despre asa ceva am citit in Sadoveanu,cum prindeau pe vremuri muntenii, pastrav. La vara am sa-l incerc, pare a fi distractiv si eficient. Ma gandesc, daca as face treaba asta la stiuca, folosind oblete viu si carlig mare ? Eee ?

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web