sâmbătă, 13 martie 2010

Somnul apelor noastre

       Somnul , în special exemplarele mai mari , a constituit din todeauna visul pescarilor de ses . Are corpul masiv , capul turtit de sus în jos , gură largă înzestrată cu dinti mărunti aşezati ca peria , două perechi de mustăti mai mici ( pe buza inferioară ) şi o perechie mai lungi ( de pe buza superioară ) .

       Se întălneste în apele curgătoare , dar intră si în bălti . Exemplarele mari stau singuratice pe fundul apei si vănează noaptea .Consumă cu precădere pesti si în special tipari , obleti , plătici ,bătci etc . Se hrăneste si cu broaste , vermi , larve de insecte , raci si , în ultimă instantă , cu toate organizmele vii aduse de curentul apei la locul lui de păndă . În stomacul somnului s-au găsit si ghiete , obecte metalice , pui de găste etc . Iarna nu se prea hrăneste . Find un peste lacom si cu poftă de măncare înregistrează un ritm de crestere relativ bun : în 4--5 ani poate atinge greutatea de 5 kg . În apele noastre , pescari profesionisti prind din cănd în cănd si exemplare de 100--120 kg . Lungimea obijnuită a somnului este de 80--100 cm , iar greutatea 2--5 kg .

       Somnii tineri umblă în cărduri mai mici si sunt vejnic flămînzi , de aceea cad usor la undită uneori în cantităti mai mari decăt mreana sau alte specii de fund . Exemplarele mai mici pot fi pescuite toată ziua , în schimb somnii mari pornesc la vănătoare către apusul soarelui sau spre dimineată , deci momeala trebuie să fie instalată cu 2 ore mai înainte . Cele mai bune locuri pentru somnii mari sunt bulboanele adînci , cuptoare săpate în maluri , rădăcinile copacilor ( aflate în apă ) , gropile etc .

       Momelile pentru somn sunt variate si numeroase . Ordinea preferintei este următoarea : pesti vii ( tipar , caracudă , mihalt , oblete , rosioară , clean ) , pesti morti , broaste , lipitori , rîme , larve de rusalii .Broasca se pride de pielea spinarii ca sa poata inota liber sau de tendonul piciorului.Orice momeala vie am folosi, ea trebuie sa fie prinsa in carlig in asa fel ca sa se mentina in stare vie cat mai mult timp.Momela trebuie controlata sistematic, deoarece ea poate sa cada de pe carlig.De obicei, somnul inghite imediat momeala oferita, asa ca nu trebuie sa ascundem tot carligul.

      Pentru pescuitul somnului se utilizeaza 3 procedee : pescuitul cu plumbul pe fundul apei, pescuitul cu naluci si pescuitul cu pluta.La noi in tara, primul procedeu este cel mai raspandit, iar pescuitul cu naluca se practica in special in lunile mai - august.

      Undita folosita la pescuitul somnului cu plumbul pe fundul apei, este in linii mari identic cu cea utilizata la pescuitul crapului.Varga trebuie sa fie rezistenta, de 2 - 2,40 m lungime, prevazuta cu mulineta cu tambur fix.In loc de varga de bambus se poate folosi si o lanseta metalica.Firul va fi de 0,35 - 0,80 mm, in functie de marimea somnului la care undim.
Se folosesc carligele simple nr 1 - 3 sau triple, nr 2 - 3.Struna trebuie sa fie metalica.

       In cazul unditului cu naluci, timpul cel mai potrivit in lunile de vara este intre orele 4 - 7 si 16 - 19.In acest scop trebuie sa avem o lanseta de 1,5 - 2,8 m, cu tambur fix.Grosimea nailonului sa fie de 30 - 40mm pentru somnii mici si de 40 - 55 mm pentru exemplarele mari.Lingura trebuie sa fie cat mai ademenitoare.

       Dupa pescuitul cu pluta (in apele statatoare sau cu curs lent), putem folosi cu succes si rame sau lipitori.In acest caz, varga trebuie sa fie de 3,2 - 4 m, iar firul de 50 - 70 sau 80 - 100 m.Inteparea trebuie facuta cand pluta a disparut sub apa.

        Somoteii se obosesc mai repede, in schimb lupta cu un somn mare poate sa dureze 1 - 2 ore.Obosirea lui cere in primul rand o undita buna, pricepere si multa rabdare.In aceste conditii, lupta noastra cu pestele va fi incununata cu succes.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web