Struna pentru Peşti Răpitori
În sfărşit, la undiţele pentru peştii care au dinţi ascuţiţi , se montează strune din sârmă galvanizată sau din oţel . Fiind din metal , ruginesc , se încălcesc , fac coturi pe care nu le mai putem îndrepta şi nu sunt elastice.
Strunele din oţel le vom folosi la pescuitul : ştiuci , bibanului, salău etc
Lungimea Strunei
Lungimea strunei variază după felul pescuitului , în general , putem afirma că trebuie să ne străduim ca , în apă sau pe suprafaţa ei , să avem numai struna sau struna şi căt mai puţin din lungimea sforii . La pescuitul cu plută , cănd folosim ca momeală râma , de obicei ajunge o strună de 40-60 cm .
Strună lungă cere numai pescuitul cu muscă artificială , în acest caz ea va fi de 2-3 m , dar nu mai lungă decăt distanţa dintre vârful vergii şi inelul de lăngă măner pentru că , la deplasarea din loc în loc , nu se va mai putea întinde paralel cu varga , deoarece nodul din capăt nu trece prin vărful vergii , iar struna se agaţă la fiecare pas.
Când vrem să facem o strună mai lungă , vom alege fire de diferite grosimi , pe care le putem aşeza în asa fel încât , spre sfoară să fie mai groasă , iar spre cârlig din ce în ce mai subţire . Procedeul prezintă două avantaje : în partea de care se apropie mai mult pestele , struna este mai subţire şi deci mai puţin vizibilă ; apoi, dacă , într-o luptă prea grea , struna nu poate să reziste , sau dacă se agaţă cârligul în vreo rădăcină de unde nu-l mai putem scoate , şi trebuie să forţăm şi să rupem struna , ruptura se va produce în partea mai puţin rezistentă . De exemplu , pentru a lega o strună de păstrăvi ---la pescuit cu muscă artificială ---lungă de 2,5 m , vom alege si vom lega două fire de nailon de grosimi diferite , de pildă : spre cârlig un fir de 16-18/100 de 1,30 m lungime , iar spre sfoară , un alt fir de aceeaşi lungime , gros de 18-20/100.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu