duminică, 9 mai 2010

Pescuit şi Unele din Accesorile Pescarului Amator

Unele din Accesorile Pescarului Amator

Pescuit şi Unele din Accesorile Pescarului Amator vom discuta astăzi pe scurt din căteva accesoori necesare pescarului sportiv .
Accesorile pescarului amator sunt : mulineta, vărtejul, vărtejul cu agrafă, agrafa, varnişul, blocajul din silicon, blocajul t, bambina, avertizor electronic, adezivi lichizi aromaţi, plută culisantă.Cu fiecare zi ce trece, accesoriile capata o tot mai mare importanta si nu se mai poate concepe o partida de pescuit in care sa nu utilizam cateva accesorii, altele decat pluta sau acul. Precum se intampla si in cazul celorlalte produse de gen, marii campioni ai lumii colaboreaza cu producatorii de articole de pescuit, elaborand cele mai variate si mai utile accesorii, astfel incat atunci cand ajung pe piata sa fie capabile de a genera satisfactii celor ce le vor utiliza. Cateva dintre aceste accesorii voi incerca sa le descriu si sa le comentez pentru a va ajuta sa le utilizati corect.






   Mulineta este dispozitivul utilizat pentru bobinarea mecanica a firelor de pescuit pe un
dispozitiv de acumulare.
Totodata, mulineta poate fi    definita ca fiind dispozitivul care, prin acumularea
unei cantitati mai mari de fir, asigura firul necesar unui pescuit la distanta, lungimea lanseului nemaifiind influentata de lungimea batului folosit.
     Tamburul este subansamblul care asigura acumularea si depozitarea ordonata a firului. Este confectionat, de obicei, din materiale usoare (aliaje de duraluminiu, aluminiu-titan, material plastic), existand insa si unele tipuri de mulinete, de forta, la care tamburul este confectionat din otel.
     Pick-up - este denumirea data dispozitivului care aseaza firul pe tambur si care preia intreaga forta pe
care o exercita captura asupra firului. Este confectionat din otel si are un galet montat pe el.
    Galetul, cunoscut si sub denumirea de rola, are rolul de a dirija firul in timpul recuperarii acestuia.
Daca initial acestea erau confectionate doar din metal, acum sunt produse din materiale rezistente la
frecare, pentru reducerea frecarii unii producatori dotand galetul cu un rulment. 

    Frana este subansamblul din interiorul mulinetei care, dupa activare, impiedica sau incetineste rotirea
tamburului in sens invers mulinarii. Reglarea ei corespunzatoare elimina riscul ruperii firului principal
in timpul drill-ului. Frana poate fi pozitionata in fata sau in spatele mulinetei, ambele pozitionari avand
atat avantaje, cat si dezavantaje.
    Axul principal realizeaza legatura dintre corpul mulinetei si tambur, avand rolul de a genera miscarea inainte-inapoi a tamburului, necesara asezarii uniforme a firului principal.
   Coroana dintata reprezinta piesa de rezistenta ce asigura rotirea partii superioare a mulinetei si
infasurarea firului pe tambur.
   Manivela este cea care pune in miscare intregul mecanism al mulinetei fiind confectionata din metal
sau din aliaje din materiale usoare.     Daca intregul ansamblul este corect ales si corespunde tipului de pescuit pe care vreti sa-l practicati, mulineta poate oferi satisfactii intr-o partida de pescuit.Vartejul ("antirasucitorul") – format, de obicei, din trei piese si care are rolul sa permita linguritelor, wobbler-elor, twister-elor sau altor naluci sau feedere sa se invarta la recuperare fara a rasuci firului;

     Vartejul cu agrafa - are acelasi rol cu cel al vartejulului, diferenta constand in posibilitatea realizarii diferitelor tipuri de monturi conferita de agrafa;
 

Agrafa - dispozitiv metalic care asigura o continuitate si, totodata, o legatura sigura intre firul principal si restul
monturii;



    Varnisul - tub din cauciuc avand rolul de a fixa diferite accesorii folosite in timpul unei partide de pescuit. Sunt folosite la fixarea plutelor pe firul principal sau la protejarea diferitelor noduri sau monturi.
  


Blocajul din silicon – bobite din cauciuc siliconic, de diferite marimi, care au rolul de a proteja accesoriile culisante din diferite monturi.



 
  Blocajul T - culisant sau fix, sunt fabricate de obicei din material plastic avand rolul de a crea posibilitatea realizarii diferitelor monturi pe firul principal sau in prelungirea lui.
       Blocaj T culisant - dispozitiv din material plastic compus din doua elemente care au rolul de a facilita realizarea de monturi culisante si rotative fata de firul principal. Asigura montarea forfacului fara a face nod pe firul principal. Este deosebit de eficient in pescuitul la rapitor cu pestisor viu.
 "Bambina" - inelara sau tubulara, fluorescenta sau simpla, are rolul de a mentine firul intins in pescuitul stationar si de a semnaliza orice actiune a pestelui asupra momelii.
  Bambinele - dispozitive avand forma unui inel, tub sau sfera care se monteaza pe firul principal si care are ca scop, prin ridicarea sau coborarea sa, avertizarea pescarului asupra activitatii existente la capatul opus al firului.
Bambinele pot fi clasificate in doua categorii: simple sau fluorescente, acestea din urma putand fi clasificate si ele in doua categorii: care devin fluorescente in urma introducerii in corpul lor a unui starlet sau care se activeaza cu ajutorul unei lanterne.

   Avertizoarele electronice reprezinta varful evolutiei avertizoarelor folosite in pescuit.
Datorita sensibilitatii lor vor sesiza, vizual si sonor, chiar si cea mai mica miscare a firului principal. Aceste dispozitive,indiferent de producator, par a fi identice, diferentierea facandu-se doar prin numarul de posibilitati de avertizare. Daca optam pentru folosirea avertizoarelor electronice mai avem nevoie si de un dispozitiv pentru intinderea si mentinerea intinderii uniforme a firului.
Pentru aceasta putem folosi clasicele bambine sau swinghere special create. Avertizoarele electronice pot fi
prezentate individual sau in seturi de doua sau mai multe unitati. La randul lor, seturile pot fi compuse din mai multe avertizoare simple sau pot contine o centrala la care sunt conectate prin cablu sau unde radio. In cazul celor dotate cu o centrala ce functioneaza prin unde radio, avertizoarele sunt conectate la un emitator care trimite un semnal catre unitatea centrala indicand care dintre avertizoare a emis semnalul.
Raza de receptie, in acest caz, este de aproximativ 50 de metri intre emitator si centrala. O dotare suplimentara a aparut la avertizoarele de ultima generatie, acestea semnaland ridicarea sau coborarea firului prin led-uri de culori diferite.
Aditivii lichizi sunt aromatizantii pentru boillies-uri.



Acestia se pot adauga in apa cu care se framanta amestecul pentru boillies-uri sau sunt folositi pentru baia in care boillies-urile se scufunda inainte de folosirea lor. Gama aditivilor lichizi este extrem de variata, dar cele mai utilizate arome
     Dotati cu aceste accesorii impatimitii de crap mai au nevoie de iscusinta pentru a gasi lacurile, din ce in ce mai putine, care mai au crap. Restul este dibacie, experienta si multa, multa... sansa.
Noutatile din domeniul articolelor de pescuit fac posibil ca acum sa se poata pescui in orice tip de apa si la orice adancime. Odata cu edificarea complexelor hidroenergetice pe principalele ape ale tarii a aparut si conceptul de pescuit la mare adancime. Industria articolelor de pescuit nu a ramas indiferenta la noile necesitati si a produs o serie de noi accesorii care fac posibil pescuitul la mare adancime.

     Pluta culisanta - pluta prevazuta cu un ochet (din material plastic sau metalic) necesar montarii acesteia pe firul principal. Pluta culisanta este produsa intr-o gama variata de modele si tipodimensiun

 Suport pluta culisanta cu agrafa si bucsa metalica sau ceramica - ansamblu de piese care asigura posibilitatea montarii plutei cu ajutorul agrafei; bucsa metalica sau ceramica asigura culisarea cat mai usoara a intregului
ansamblu pe firul principal.

1 comentarii:

sebi_2569 spunea...

frumos blog; succes in continuare

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web