Pescuit Amator la mica distanta de mal .
Pescuitul aproape de mal este unul dintre cele mai placute si mai spectaculoase pentru mine. Eu consider un loc de pescuit aporape daca este la o distanta de pana in 40-50m de mal dar de cele mai multe ori distanta de pescuit nu depaseste 10m de mal.
Un pescuit la mica distanta poate oferi foarte multe informatii folositoare. Putem observa de aproape cumse hranesc pestii, cum se aduna pe nada, cum incep sa manince, de unde incep sa manance
Avantaje si dezavantaje..
La avantaje intra, desigur, usurinta cu care nadim, cu care lansam monturile, gradul mare de precizie in nadire si lansare, "pipairea" facila a fundului etc. La dezavantaje, cel mai important cred ca este propria noastra apropiere de locul de pescuit. Umblatul pe mal, zgomotele, obiectele trantite, luminile etc pot alunga pestii din zona noastra cu usurinta.
Dar sa lasam enumerarile si sa trecem la lucururi serioase:
Alegerea locului .
In anumite perioade ale anului crapul sta in apa mica, oricum nu este un peste care sa iubeasca apele foarte adanci, hrana lui gasindu-se cu precadere in zona malurilor sau a zonelor cu apa pana in 4 m, tot acolo aflandu-se, in general, si stratul de apa cu temperatura optima de hranire. Primavara, cand se incalzesc apele, vara dupa ploaie, pe o apa usor crescuta, in apele cu stuf sau vegetatie bogata pe mal crapii vor sta pe apa mica, aproape de malurile pline de hrana sau cu apa la o temperatura placuta.
Un platou cu apa de 1-2m, in vecinatatea malului poate fi un loc la fel de bun,
Alegerea locului cu apa mica este destul de usoara mai ales ca pestii se deconspira prin sarituri sau dare pe care le lasa pe apa in timpul deplasarii. Odata pestii localizati nu va mai ramane decat sa naditi. Daca nu i-ati localizat "la vedere" atunci trebuie ales un loc. Eu prefer locurile cu fund tare, fara prea mult mal, preferabil langa un prag, un stuf, pietre etc, practic orice structura este buna. Cautarea locului cu markerul nu este o problema, distanta fiind mica nu aveti decat sa faceti cateva lanseuri si sa va hotarati unde plantati markerul, eu prefer sa-l pun 5-6 m dincolo de unde va fi patul de nada sau, daca aveti un reper destul de bun pe mal, nu-l mai puneti deloc.
Asezarea postului de pescuit .
Cuvantul de ordine este LINISTE! Toata activitatea noastra trebuie sa desfasoare in cea mai mare linsite, fara strigate, fara usi trantite la masina, fara obiecte aruncate sau lovite. Daca se poate sa nu va plimbati prea mult pe mal este excelent.
La un pescuit aproape de mal eu imi asez lansetele mai departe de apa, inclinate cam la 45 de grade si, de cele mai multe ori, folosesc back leads. Daca pescuiesc peste noapte incerc sa nu aprind prea des nici macar lanterna de cap, alte lumini fiind excluse.
Nadirea .
Avand in vedere ca linistea este foarte importanta nadirea o fac la fel, incercand pe cat posibil sa nu fac mare galagie. Daca nadesc cu seminte folosesc lopata si dau cantitati mici, racheta nu o folosesc sub nici o forma pe o apa mai mica de 2m. Daca dau numai cu boilies folosesc doar cobra si arunc bilele de la o distanta mai mare de apa.
Aici mai trebuie spus ca se pot trage multe concluzii asupra comportamentului crapilor. Astfel, pe un pat de nada facut foarte grupat, pe maxim 2-3 m patrati se poate pescui cu cantitati minime de nada, deci, pentru balti cu peste putin poate fi un mare avantaj, pestii nu se vor satura iar concentrarea nadei este de mare folos.
Ne avantajeaza si faptul ca putem nadi constant, in cantitati mici, fara riscul de a imprastia nada pe o suprafata prea mare.
Scoaterea pestilor .
Odata un peste agatat in carlig prima grija este sa-l scot de pe locul nadit. Nu vreau ca zbaterile sale sa puna pe fuga restul cardului (daca exista unul), pentru acest lucru nu este absolut necesar sa tragem de peste in forta ci, din contra, putem lasa frana putin (dar doar putin) mai slaba ori, preferabil, scoaterea pestelui in lateralul zonei nadite.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu