duminică, 26 septembrie 2010

Pescuit Amator si montura pentru apa curgatoare

 Montura pentru apa curgatoare .



Am folosit montura pentru apa curgatoare in ultima partida de pescuit la rau la care am fost. Am facut montura dupa indicatiile din revista (inclusiv biluta de pluta pe care am confectionat-o dintr-un dop). Problema e ca, fiind curentul puternic, am impresia ca biluta de pluta mai mult m-a incurcat (montura era plimbata de curent de colo-colo, iar varful lansetei se arcuia intr-una). Problemele au incetat dupa ce am scos biluta in cauza.

In aceasta situatie, tinand cont de conditiile specifice ale pescuitului la rau, despre care vorbiti si dvs in articolul din revista, as vrea sa stiu daca nu cumva folosind un varnis siliconic negru (de 12-15 cm, indoit in forma de semicerc si avand un capat tras peste vartejul cu care montura se leaga de linia principala) si un fir cu elasticitate mare (ex. Hypercarbonio de la Gipo) nu as obtine acelasi rezultat ca si in cazul bilutei de pluta .

Ce-i drept, metoda descrisa de mine a fost conceputa pentru apele curgatoare de ses olandeze si belgiene. Aceste ape au un curent domol si constant, si metoda functioneaza excelent in aceste conditii. Problema in cazul dvs. a fost, cum ati remarcat deja in mod corect, curentul prea puternic, deci haideti s-o luam mai de la capat: Bila de pluta o folosim pentru a-i da momelii spatiul de miscare necesar in momentul cind crapul o „inhaleaza“. Dar cu cit mai puternic este curentul, cu atit mai mica devine distanta de la care crapul inhaleaza momeala, pentru ca efectiv nu mai are timp s-o „studieze“ prea mult. Pentru montura noastra, acest lucru inseamna ca putem misca bila spre virtej, fiindca momeala are nevoie de tot mai putin spatiu de miscare. Urmind aceasta logica, incepind de la un curent cu o anumita viteza, ajungem cu bila la virtej, deci nu mai avem nevoie de ea. Aceasta viteza a curentului nu am cum sa o descriu, pentru ca nu am masurat-o, o stiu doar dupa „ochi“. Dar un indiciu sigur exista: Daca aveti rateuri la muscaturi, aveti nevoie de bila. Daca nu, curentul este destul de puternic pentru ca si o montura simpla sa fuctioneze. Deci nu incercati sa rezolvati probleme pe care nu le aveti. Daca aplicati aceasta ultima maxima, trei sferturi din accesoriile pe care le vedeti prin cataloagele straine sau pe internet devin inutile.
Spuneti ca virful lansetei se arcuia intr-una, deci presupun ca n-ati folosit un plumb semi-fix, si mai ales, destul de greu. Va recomand sa corectati acesti lucru, desigur pe cit va lasa puterea lansetelor.
Cit despre alternativa propusa de dvs., inca n-am incercat-o, dar ma tem ca nu va functiona. Cred ca acest varnis siliconic nu va ceda destul in momentul cind momeala este inhalata de crap. Dar incercarea moarte n-are ...
Indiferent de metoda, nu pot decit sa va recomand folosirea unui fir cu elasticitate mare mai ales ca linie principla, chiar daca nu corespunde modei. Va asigur ca veti reduce considerabil numarul pestilor scapati „la minciog“.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web