duminică, 26 septembrie 2010

Pescuit Amator si Tehnici moderne de pescuit la crap .

Tehnici moderne de pescuit la crap .


Desi in alte tari tehnicile moderne de pescuit la crap sunt intr-un continuu progres ma doare sa vad ca la noi in tara tot mamaliga si bomba raman cap de afis lansete si mulinete neadaptabile acestui pescuit sunt afisate prin toate magazinele ca "scule speciale". Pasiunea m-a determinat sa studiez foarte multe materiale de specialitate, am pus in practica ce am invatat si am descoperit un mod mai elevat si mai eficient de a pescui la crap. Va voi reda esentialul in speranta de a deschide macar in cativa dintre dumneavoastra flacara aceea mica din care se naste pasiunea.
Voi incerca sa va explic intai ce echipamente sunt necesare pescuitului crapilor trofeu, apoi cateva metode si tehnici de nadire si pescuire a acestora.
Lansetele speciale pentru pescuitul crapului au lungimi cuprinse intre 3,30 si 4,20 m, cele mai folosite fiind cele de 3,60 – 3,90 m cu puteri cuprinse intre 1.75 – 4 lbs, cele mai comune fiind intre 3 si 3.5 lbs. Exista mai multe opinii in legatura cu tipul de actiune al lansetelor de crap. Unii spun ca actiunea de varf este cea mai buna deoarece controlezi mai usor pestele (in special la mal cand trebuie folosit minciogul), altii sunt de parere ca un bat mai moale te ajuta sa lansezi mai departe. Din experienta va spun ca si lansetele mai moi te ajuta foarte mult la lanseu si la obosirea unui peste mare.
Mulinetele cu free runner s-au impus in ultima vreme ca "mulinete de crap” si asa si este. Sistemul de eliberare al tamburului in timpul asteptarii si revenirea la frana stabilita la primul tur de manivela este esential in acest stil de pescuit. O lanseta lasata in asteptarea crapului cu frana mulinetei stransa are toate sansele sa dispara sau crapul poate rupe firul inaite de a pune mana pe lanseta.
O mulineta lasata cu frana slaba, ca sa-si ia pestele fir, este o solutie dar nu cea mai buna. O data pestele intepat trebuie reglata frana, actiune ce necesita putina atentie, timp in care pestele ramane nesupravegheat si nu ai decat un singur mod de a afla cand ai strans frana prea tare…
Avertizoarele electronice ofera un plus de confort in pescuitul crapului in sensul ca nu mai stai la panda, cu ochii pe bambine, iar noaptea poti sa te intinzi un pic (fara sa adormi bustean). In felul acesta nu mai ai rateuri atunci cand mananci, pregatesti nada si alea, alea.
Un alt aspect este prezentarea momelii. La noi, majoritatea pescarilor infig momeala in carlig (este adevarat ca sunt si momeli cu care se pescuieste asa) dar cea mai eficienta metoda este rigul sau firul de par. Foarte multe momeli se preteaza la pescuitul pe rig, cea mai renumita fiind boillies-ul, si cred ca de acum toti pescarii s-au familiarizat cu aceste momeli si nu mai trebuie prezentate (porumbul, graul, nucile, alunele, mazarea si altele). Porumbul, momeala cea mai folosita la pescuitul crapului, se prezinta pe rig mult mai bine decat infipt in carlig, numarul rateurilor la intepatura fiind mai mic la folosirea rigului.. De asemenea porumbul uscat se poate gauri cu un burghiu de 2-3 mm, se pot pune trei pana la sase boabe pe rig si este o momeala foarte eficienta pentru crap nefiind comestibila pentru raci.
Firul mono a fost inlocuit, in monturile pentru crap, cu firul impletit (textil) nu numai datorita rezistentei mai mari ci si faptului ca este mult mai moale, mai matasos si insala mai usor simtul tactil, foarte dezvoltat, al crapului. De aceea recomandarea mea este sa folositi la legarea carligelor numai fir textil impletit (braided) si nu topit in suprafata (fusion).
Rigul este eficient numai daca este legat “ca la carte”, adica, distanta dintre carlig si lest sa fie de 20-24 cm, distanta optima dintre curbura carligului si momeala este de 1-1,5 cm (aici sunt multe opinii dar din experienta mea cea mai buna distanta este de 1 cm).    


Folosirea rigului: un singur carlig pe montura.



Legarea rigului. Cea mai indicata este folosirea celebrului nod fara nod (knotless knot) pentru care sunt de urmat doi pasi usori.

1. La capatul unui fir textil formati o bucla cu un diametru de circa 1cm, puneti firul in lungul tijei carligului, cu bucla inspre curbura, lasand o distanta de 1 cm plus diametrul momelii folosite intre capatul buclei si curbura carligului, treceti celalalt capat al firului prin ochetul carligului.



2. Matisati capatul lung al firului in jurul tijei carligului, peste firul cu bucla, in spire stranse una langa alta (la carligele cu tija scurta sau medie matisajul trebuie sa ajunga pana in dreptul varfului carligului) apoi intoarceti si firul, din nou, prin ochet, intotdeauna din spate spre fata, adica spre partea cu varful, eu repet ultima operatiune de doua ori, parandumi-se mai rezistent. De capatul lung al firului se va lega vartejul ce face legatura cu restul monturii.
Pentru o mai buna camuflare a firului textil va recomand vopsirea acestuia cu un marker maro sau verde inchis. Aceasta operatie va fi refacuta de cate ori este nevoie.
Acesta este rigul de baza, dar pentru folosirea diferitelor tipuri de momeli sunt si alte feluri de monturi.







Boilliesul flotant clasic. Se leaga un carlig cu tija lunga, pe firul din prelungirea nodului, inainte de a se face bucla pentru boillies, se introduce pe fir un varnis siliconic care se trage impreuna cu firul pe tija carligului si se face bucla. Cand vreti sa puneti boillie trageti varnisul spre ochetul carligului si astfel rigul ramane liber, puneti boillie-ul si trageti varnisul spre curbura carligului in asa fel incat sa blocati boillie-ul strans langa tija carligului in asa fel incat atunci cand este pus in apa tija carligului sa aiba o inclinatie de circa 45 de grade.
Boilliesul flotant cu elastic, este Legatura mea preferata, cea care mi s-a parut ca merge mai bine si da putine rateuri.
Se gaureste boilliesul cu un burghiu (de 3 mm), se trece cu croseta un elastic prin acesta. Se trece carligul prin ochiul format de elastic si se strange. Capetele elasticului se leaga intre ele, nodul format fiind suficient de mare pentru a fi folosit ca opritor. Boilliesul se pozitioneaza in asa fel incat, o data pusa montura in apa, tija carligului sa aiba o inclinatie de 45 de grade.
Montura clasica cu porumb. Montura clasica pe care am vazut-o in toate documentatiile arata ca si montura de boillies singura modificare fiind ca in loc de bilute se pun 2 pana la 4 boabe de porumb si apoi un opritor. Am incercat aceasta montura dar nu pare suficient de sigura, boabele desirandu-se destul de usor.








Varianta mea. Boabele de porumb au o pozitie foarte lejera si la orice incercare a pestelui de a le inghiti sau de a le scuipa carligul se intoarce cu usurinta si se agata. Practic cu aceasta montura numarul rateurilor este nesemnificativ. Legati un carlig, caruia ii lasati firul de par mai lung decat la boillies, (numai prin incercari veti putea determina lungimea optima), gauriti boabele de porumb cu un burghiu (daca este vorba de porumb uscat) si insirati-le pe fir, incap 2 - 8 boabe, dar aveti grija la marimea carligului, treceti bucla rigului peste varful carligului, peste contra si trageti ultima boaba peste nodul ochiului in asa fel incat bucla sa nu poata iesi cu usurinta.
Rig pentru boabe de grau. Prin ochetul unui carlig treceti 2 fire sintetice foarte subtiri, intindeti-le in lungul tijei si peste ele matisati legatura carligului pana in dreptul varfului (veti avea un carlig cu 4 riguri) faceti cate o bucla pe fiecare fir (incercati sa fie cat mai egale) si trageti cu croseta maximum 4 boabe de grau pe fiecare, apoi treceti-le peste varful carligului si veti avea un guguloi de boabe care mascheaza foarte bine carligul dar cand un crap il apuca acesta iese foarte usor dintre boabe si isi indeplineste rolul.
Rig pentru viermusi. Pe tija unui carlig de crap matisati un fir mono de 0,08-0,12 mm iar la capatul acestuia legati un carlig de pescuit nr.18 (este mai usor sa faceti operatiunea invers), distanta dintre carligul nr. 18 si curbura carligului sa fie de 1-2 cm. Pe tija carligului de crap trageti un varnis siliconic, umpleti firul mono cu viermusi (pe care-i trageti prin carligul nr.18) si agatati acest carlig de varnisul de pe tija carligului mare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web