luni, 22 noiembrie 2010

Pescuit Amator la Vaduvita


Pescuit  la vaduvita


 Vaduvita este un peste care nu a beneficiat de prea multa atentie de catre pescarii romani  si straini dar si de publicatiile de specialitate.
Atunci cand s-a facut referiri la acesata specie de peste a fost de multe ori incadrata in categoria pestilor  pasnici,cu toate ca exemplarele mari se prind aproape exclusiv la momeli artificiale.
Pe  maluri apare insa o alta situatie,unii pescari confunda vaduvita cu rosioara,lucru care se intapla destul de des.Pentru impatimitii pescuitului la artificiale vaduvita este importanta,pescuitul acesta poate reprezenta o alternativa atunci cand avatul sau cleanul nu este de gasit.
Denumirea stintifica a vaduvitei este (leuciscus idus),tradeaza faptul ca  face parte din familia cleanului ,intre cele 2 specii existand multe lucruri in comun de la trasaturi fizice pana la aceleasi preferinte alimentare.
Se intalneste in special  in Dunare,insa aceasta  populeaza atat baltile din lunca fluviului cat si sectoarele inferioare ale raurilor.Nu este un peste solitar,in timp ce  exemplarele mici se intalnesc in bancuri,vaduvitele  mari (peste 500 gr)se hranesc in grupuri formate din  cativa indivizi.



Caracteristicile vaduvitei sunt:

-corp indesat  
-solzi bine evidentiati 
-cap mic
-gura relativ mare indreptata in sus


 
Acest peste este un peste care se hraneste la suprafata,coloritul variaza in functie de mediul in care traieste,de anotimp si de  varsta,astfel o vaduvita prinsa iarna in ape adanci va fi mult mai inchisa la culoare,cu un spate negricios cu corp auriu,in timp ce un exemplar prins vara la suprafata va avea un spate cenusiu -maroniu si un corp argintiu.
Sunt frecvente exemplarele de 200-300 grame insa poate atinge si greutati de peste 2 kg.
Dimensiunea minima pentru vaduvita este 30 cm.


Locurile in care poate fi gasita  difera de la o zona la alta neexistand o tipologie bine definita,ca in cazul altor specii.
Este un peste oportunist fie in locurile cu un curent puternic din apropierea malurilor,locuri specifice avatului,fie in locuri cu apa tulbure lipsite de curent si invadate de vegetatie.


Ustensilele - in acest caz nu se aleg in functie de peste ci de locul in care se gaseste acesta. In locurile lipsite de vegetatie se poate opera cu o vatga de 5-20 actiune,cu mulineta mica fir de 0,16 maxim 0,18 mm.
Atunci cand lasarile se fac mai departe in ochiuri de apa avem nevoie de  o varga mai rigida intre 10-30 actiune, o mulineta potrivita care sa tina firul de 20-22 mm.
De asemenea in cazul vaduvitei este mai potrivit  firul monofilament decat cel textil,datorita eficientii sale.
Nalucile cu care poate fi pescuita vaduvita depind de locul ales,de particularitatile apei,conditiile meteo si talia pestelui. De multe ori insa singurele locuri cate pot generea ceva atacuri sunt cele cu multa vegetatie, aici singurele momeli eficiente sunt rotativele , in rest in ape limpezi se  folosesc voblerele, twisterele sioscilantele.
Atacul vaduvitei este unul puternic asemanator cu cel al avatului dar spre deosebire de acesta ,vaduvita are o  gura moale si de aceea nu trebuie intepata  tare,dupa ce a atacat naluca.
Este foarte energica si se zbate pana la ultima suflare,de cele mai multe  ori prinde toate cele 3 varfuri ale ancorei semn ca ataca din spate si de aceea elibereara ei necesita mulat atentie.
Faptul ca este un peste foarte agresiv inca de mic constituie un dezavantaj, pentru ca multi pescari opresc si exeplarele mici ,insa  poate pescarii care citesc acest articol ( sau orcine altcineva) se vor gandii de 2 ori inainte  in caz ca pescuiesc vaduvita, si poate o vor elibera, doar asa avem sanse mai mari de a intalnii exemplare  mai mari.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web