luni, 22 noiembrie 2010

Pescuit Amator la Cosas


Pescuit  la  Cosas


Denumire: Cosasul/Amurul alb/Cten | Grass carp | Amour blanc
Familie: Cyprinidae | Latina : Ctenopharingodon idella 


Descriere generala
 
Originar din China, se aseamana foarte mult cu crapul salbatic, fiind foarte des confundati. Totusi, poate fi deosebit de crapul salbatic prin pozitia gurii (mare, transversala, pozitionata sub linia mediana), lipsa carenei ventrale (aripioara lunga de pe abdomen lipseste) si lungimea inotatoarei dorsale (este mult mai scurta decat cea a crapului salbatic).  Corpul alungit, aproape cilindric este acoperit in intregime cu solzi mari, bine fixati. Este un peste de talie medie – mare, putand atinge 140cm lugime si peste 35kg greutate. Majoritatea exemplarelor pescuite masoara 50-70cm si cantaresc 5-8kg. 

 

Coloratie
 
Partea dorsala este de un gri inchis cu nuante negricioase, lateralele sunt gri, cu reflexii argintii, iar abdomenul este gri-argintiu.

 

Hrana
 
Este un peste foarte lacom, ajungand sa consume in conditii optime (temperaturi de 20-28 grade Celsius), o cantitate de hrana egala cu greutatea corpului (cantitatea de hrana consumata poate reprezenta pana la 120% din greutatea pestelui), intr-un interval de 24 de ore.
Se hraneste in special cu resturi vegetale, trestie, larve ale diferitelor insecte, insecte, viermi, plante acvatice si chiar pesti de mici dimensiuni, dupa lasarea serii. 
 

Reproducere
 
Apartinand familiei “crapilor chinezesti”, este cunoscut faptul ca nu se poate reproduce in medii naturale. Contrar celor sustinute de specialistii in piscicultura, cosasul s-a adaptat perfect conditiilor naturale din Dunare si principalele rauri, inregistrandu-se cresteri constant ale efectivelor de amuri, de diferite dimensiuni.  



Localizare
 
Provenind din bazinul Amur-ului (China), a fost introdus in apele colinare si de ses din tara noastra in urma cu 50 de ani. Astazi populeaza in numar mare Dunarea si majoritatea raurilor mari (Olt, Mures, Arges, Timis, etc.). De asemenea-l intalnim si in lacuri, helesteie, iazuri si balti.
 

Comportament
 
Este un peste timid, extrem de prudent, inrudit cu crapul si cleanul. Are un ritm de crestere rapid si s-a dovedit a fi un redutabil adversar in timpul drill-ului. Initial, a fost adoptat de catre proprietarii de amenajari piscicole artificiale pentru controlul/diminuarea maselor de vegetatie emersa sau submersa. Alte specii de peste dependente de prezenta vegetatiei, au fost radical afectate de inmultirea rapida amurului. Carnea este gustoasa si cu o valoare economica ridicata. 
Este un peste sperios, foarte prudent, care se hraneste mai mult dupa lasarea serii.Din cauza ca se hraneste cu plante, poate fi folosit cu succes in prevenirea raspandirii plantelor acvatice nedorite in acumularile acvatice artificiale.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web