marți, 21 decembrie 2010

Pescuit Amator iarna la copca .


Pescuit  iarna la copca .

 
Metoda de pescuit iarna, la copca, se pare ca este cunoscuta cu mai multe mii de ani in urma... Inca din epoca de bronz, se foloseau naluci grele, destinate pescuitului "vertical". 


Iarna, reprezinta o forma statica a pescuitului la rapitor.  Se coboara initial naluca ( mormasca, dandineta, pestisor pilki) prin copca, initial, pana la fundul apei. Se regleaza apoi firul, astfel incat naluca sa "lucreze " la adancimea dorita, si se manevreaza naluca in plan vertical, cu amplitudini diferentiate in functie de apetitul pestilor cautati.  Timpul cel mai favorabil pescuitului la copca este in orele insorite si mai calduroase din timpul zilei.


Ideal ar fi ca soarele, fiind deasupra, fascicolul de raze sa cada vertical, lumina cazand prin deschizatura copcii pana la fundul apei.  Pestii vor  fi atrasi de sclipirile si jocul nalucii tocmai in zona luminata a fundului apei....
Dar aici apare o preoblema....
In timpul iernii, soarele nu se va afla niciodata exact la verticala punctului in care ne aflam, relativ la punctul nostru de referinta el descriind o traiectorie eliptica, de la est la vest, dar inspre emisfera sudica! De aceea este foarte important ca noi sa fim pozitionati de partea opusa copcii, relativ la soare, astfel incat lumina incidenta la copca sa nu fie obturata de pozitia noastra. si lumina ce strabate copca sa aiba stralucire maxima !!!


Importanta este si corelarea orelor solunare cu luminozitatea diurna.
Recomandabil este sa pescuin in zilele insorite, cand solunara majora sau cel putin cea minora "cade" in momentul in care si soarele este cel mai aproape de pamant ( h.12.00) . Daca pesti se hranesc pe fundul apei, in apa de adancime relativ mica, rezultatele pot fi excelente. In cazul in care pradatorii se hranesc intre ape, lumina ce strabate copca este de ajuns de a fi deviata de formele geometrice ale nalucii.




Cele mai cunoscute momeli de la noi sunt mormastele si dandinetele.  Foarte bune sunt mormastele ce au o suprafata superioara realizata din tabla ambutisata ( sunt super cele din argint).  Dandinetele uzuale se realizeaza din tabla pe care se cositoreste un carlig, dar mult mai prinzatoare sunt cele cu carligul mobil ( foto) realizate de rapala sau pestisorul din cositor DAM. Perfect echilibrate, cu un joc fantastic pentru atragerea rapitorilor mari sunt "pilkie"-urile finlandeze Rapala si Kuusamo.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web