Pescuit si Momeala de iarna
Exista o perioada din an, numita indeosebi “nivelarea de toamna”, situata in jurul datei de 1 noiembrie, cand pestele pasnic inceteaza sa mai muste. Este perioada in care straturile de apa se uniformizeaza prin prisma temperaturii, cel mai dens (4 grade Celsius) fiind localizat la fundul luciului de apa. Asta se intampla in balti…Dar pe rauri? Aici lucrurile stau putin mai diferit. Pescarul are posibilitatea sa-si “exercite” pasiunea cu acelasi spor, ba chiar cu rezultate mai bune decat in sezonul cald, folosind momelile adecvate.
N-am sa ma opresc asupra celor deja arhicunoscute: rame, viermusi, larve rosii de namol (“libelule”), ci asupra unora mai putin cunoscute si folosite de catre pescari. Observand vegetatia de pe maluri, rasturnand pietrele de pe marginea raurilor, trunchiurile putrede de copac, pescarul are posibilitatea sa gaseasca si sa aleaga o mare variatate de insecte si larvele acestora, momeli eficiente si aflate la indemana.
Cariul de copac. Larva acestei insecte se “recolteaza” de pe trunchiurile de copac putrezite, in special de stejar, desprinzand coaja cu un toporas. Este destul de mare, 1 - 3 cm, corpul inelat de culoare alb-galbui, inelat, usor paros, fiind mai ingrosat in partea superioara. Rezista foarte bine in carlig si este una dintre momelile “cheie” pentru clean in sezonul rece. Se pastreaza in borcane cu rumegus fin. Viermele de ghinda. Larva are dimensiuni reduse, asemanatoare viermusului. Se gaseste in ghinda cazuta la pamant si acoperita de frunze. Este un bun inlocuitor al viermusului care poate fi folosit cu succes pentru porcusor, rosioara, oblete sau alti pesti mici. Viermele de cocean. Larva de culoare cenusiu-verzuie are dimensiuni cuprinse intre 1 si 2 cm. O putem gasi despicand tulpinile putrede de porumb. Se preteaza la pescuitul cleanului si al mrenei.
Viermele de ciulini. Viermele, de dimensiuni mici, poate fi gasit in maciulia ciulinilor uscati si este agreat de pestii de mici dimensiuni.
Larva de carabus se gaseste intamplator, sapand in pamantul reavan si bogat in substante organice. Fiind de dimensiuni mari se preteaza la pesti de talie mare: mreana, clean. Ouale de furnici si chiar nimfele lor le gasim la baza musuroaielor de furnici fiind eficiente la oblet si rosioara. Larve de viespe. Le putem obtine “jefuind” cuiburile cenusii, construite din faguri de “hartie” , localizate pe sub stresini, prin poduri sau pe sub ramurile groase de copac. Este o momeala excelenta pentru toti pestii de rau, dar si la copca.
Folosind una dintre momelile prezentate mai sus puteti dovedi ca sezonul rece nu inseamna neaparat si un sezon mort.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu