marți, 25 ianuarie 2011

Pescuit Amator iarna la Crap



Pescuit  iarna  la Crap


Pentru unii, luna noiembrie inseamna incheierea sezonului de pescuit la crap si asta numai pentru ca sunt legati de anumite tipuri de ape sau momeli si nade. E drept ca sub o anumita temperatura a apei crapul se hraneste mult mai putin si se deplaseaza mult mai rar pentru a-si cauta hrana intrand intr-o stare de semihibernare. Dar, totusi, el se deplaseaza si se hraneste pentru impatimiti aceasta este informatia care le readuce zambetul pe buze.
    Apele. In baltile mici de campie, in iazuri sau mici acumulari cu adancimi mici, temperatura apei se schimba foarte usor, o ploaie rece, o lapovita sau chiar un vant mai rece, de 2-3 zile, raceste imediat apa, dar pe marile lacuri de acumulare, pe baltile formate in cariere sau balastiere, cu adancimi mari (8-15m), straturile se inverseaza mult mai greu, schimbarea putand dura pana dincolo de jumatatea lui decembrie. Deci nu abandonati pescuitul si cautati un lac cu volum foarte mare, un baraj, o balastiera. Aici, volumul urias de apa si substratul aflat la o adancime apreciabila au o inertie termica foarte mare, iar luna noiembrie ofera aceleasi conditii ca in urma cu 1 - 2 luni pe baltile obisnuite.

   Nadirea. 

Diferenta fata de vara este destul de mare in sensul ca nu mai vedem sarituri sau intorsaturi de crapi pe suprafata apei, deci trebuie sa cautam locurile fara aceste indicii. Un sonar enemaipomenit pentru acest lucru, dar in lipsa lui trebuie cautate locurile adanci si linistite, ferite de curent, maluri surpate cu adancimi mari sub ele, praguri (diferente de nivel) mari sub care se pot ascunde crapii mari, dar pot fi si locuri cu mal care, prin fermentatie, degaja caldura si atrage astfel pestii. Ce mai trebuie stiut clar? Pestii nu vor fi atrasi de nada ca vara, vor umbla numai la adancimile care le asigura conditii optime. Daca din greseala veti nadi pe un nivel unde apa are o temperatura prea joasa in mod sigur nu veti avea rezultate bune. Aici sunt de mare folos termometrele de adancime, existand chiar si modele incorporate in plumbul de sondaj. Daca aveti asa ceva, nu naditi in zonele cu o temperatura sub 8 grade Celsius.

Nu naditi masiv.

Daca folositi boillies alegeti arome de peste, scoica, crab sau alte arome animale. De asemenea, exista boillies cu un continut ridicat de proteine care sunt excelente pentru ape reci. Este recomandat ca pentru inceput sa se faca o nadire de control, 1/2 kg de boillies sau alta nada. Puteti folosi foarte bine nada praf (aroma de sange) in care inglobati rame tocate, raci tocati, carne de scoica, etc. Formati bulgari pe care ii lasati putin la uscat pentru a prinde o crusta, care sa reziste la impactul cu apa, adica sa nu se desfaca pe suprafata apei, ci pe fund. Daca dispuneti de o barca sau un vaporas de nadire, puteti pune de seara la inmuiat porumb cu arome animale, cu boilles-ul de nadire sau chiar cu carne de scoica sau rac. Crapul cunoaste porumbul, iar aroma va fi exact ceea ce cauta. Daca peste zi nu aveti nici o muscatura mai bine schimbati locul. Daca aveti muscaturi inseamna ca ati nimerit un loc bun si insistati cu nadirea, nu va zgarciti, crapii mananca foarte mult acum.
     Mi se pare foarte eficienta o nadire compacta, cu saculet solubil sau naditor. Astfel, crapii pot fi atrasi pe o zona foarte restransa unde puteti sa le oferiti o masa copioasa, dar cu o cantitate mica de nada. O lanseta cu marker va va fi foarte utila daca vreti sa lansati de fiecare data in acelasi loc.

Momelile.

 Desi conditiile sunt propice hranirii pestilor acestia simt totusi venirea anotimpului rece (se retrag in ape mai adanci care pastreaza o temperatura optima hranirii) si incep pregatirea pentru iarna: definitivarea stratului de grasime, rezerva de proteine din care vor trai peste iarna. Deci, hrana cautata va fi in consecinta, o hrana bogata in proteine: carne de raci, scoici, rame si altele.
     Daca naditi cu boillies folositi ca momeala tot boillies, preferabil cu aceeasi aroma ca si nada, iar daca naditi cu nada praf puteti folosi boillies pe o lanseta, de control, iar pe cealalta (celelalte) incercati cu porumb inmuiat cu aroma de nadire sau chiar cu carne de rac sau scoica legata pe carlig. Eu am prins foarte bine toamna la carne de scoica in lacuri unde exista scoici. Mai greu este sa le gasiti. Eu le caut cu minciogul, din barca, pe praguri, pe copacii scufundati, in zonele cu fund lutos. Folositi un minciog de sacrificiu pentru ca, sigur, ii veti taia plasa in scoici.
     Atentie mare la manevrarea crapului. Nu e tocmai usor de scos din adancuri, mai ales ca aveti toate sansele sa intalniti ceva praguri, pline de scoici sau alte obstacole. Nu fortati. Un crap ajuns la perioada maxima de hranire este foarte energic si va poate pune probleme. Aveti rabdare si plimbati-l pana oboseste. Daca aveti si un suflet mare si vreti sa-l eliberati, scoateti-l cat mai usor cu putinta deoarece poate avea de suferit de pe urma schimbarii bruste de presiune.
     Daca incercati un pescuit de toamna la crap si v-a ajutat ceea ce v-am povestit, va astept cu fotografii pe adresa redactiei.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web