luni, 13 august 2012

Carlige de pescuit stationar


 Alegerea carligelor de pescuit stationar.

Alegerea carligelor de pescuit stationar se face în functie de pestele pescuit sau de momeala folosita. Pe piața de profil, părerile pescarilor despre tipurile de cârlige folosite în funcție de momeli sau specii sunt oarecum împărțite.

Producătorii specifică și recomandă majoritatea tipurilor de cârlige comercializate în funcție de momeala folosită existând și cazuri când se face o specificare clară pe ambalaj referitoare la specia țintă.
Carligele de pescuit la crap au construcție solidă, putând rezista șocurilor puternice aplicate de pești în timpul dril-ului

Carligele de pescuit la crap au construcție solidă, putând rezista șocurilor puternice aplicate de pești în timpul dril-ului

În cercul pescarilor de competiție clasificarea cârligelor se face și în funcție de specii. Iată raționamentul acestora de a cataloga cârligele și felul în care o fac.

Cârligele dedicate plăticii și peștilor albi precum batca, babușca, cleanul și în unele situații carașilor mofturoși.

Acestea sunt cârligele din sârmă subțire cu curbura rotunda (ex Colmic Nuclear B957) și se folosesc deseori în situațiile în care peștii sunt mofturoși sau a partidelor de pescuit în care peștii se hrănesc între ape.

Aceste specii au dese momente în care se hrănesc foarte precaut, ca de exemplu partidele în ape foarte limpezi sau momente când din varii motive nu se hrănesc cantitativ mult, precum partidele în lacuri în care populatia acestor specii este redusă iar hrana din mediul natural este din belsug.

În aceste cazuri cârligele subţiri pe care fixăm momeli mici se vor comporta natural și nu vor influența greutatea momelii în momentul absorbției pe care o face peștele în procesul de hrănire.

Ca exemplu putem descrie următorul scenariu: un viermișor sau o bucățică de râmă pe un carlig mic dar gros nu se va comporta normal în momentul în care peștele îl absoarbe de la o distanță mică, cârligul rămânând oarecum nemișcat datorită greutății.

Situație concretă din competiții: Finala pe echipe, Varsolt 2010. Plăticile se hrăneau de pe substrat prin absorbție. Cu cât cârligul a fost mai subțire și usor, cu atât mai frecvente erau trăsăturile. Ca o mică paranteză menționăm și o altă calitate a cârligelor subțiri și anume o bună penetrare a cavitătii bucale dure la specii precum scobarul sau mreana.

Cârlige dedicate pescuitului la crap. 

Acestea sunt de cele mai multe ori identice ca formă cu curbura pronunțată și vârf cioc de papagal. Au o construcție solidă, putând rezista șocurilor puternice aplicate de pești în timpul drill-ului. Greutatea lor nu influențează momentul absorbției momelii deoarece crapul, fiind un pește care se hrănește intens și cu momeli mari, nu va sesiza și greutatea cârligului. Exemple de modele: Colmic Nuclear NK800 sau Gamagatsu G1-103.

Cârligele de pescuit la clean.

Acestea sunt predominant modele care au tija lungă și subțire cu deschidere medie sau mare deoarece cavitatea bucală a cleanului este de asemenea mare. Se poate folosi cu succes modelul Drennan Fine Maggot, mărimile 10 și 12.

Cârligele de pescuit la mreană.

În cazul mrenei se poate spune într-adevăr că modelul și forma trebuie alese în funcție de momeala folosită, dar cârligul trebuie să fie gros pentru a rezista drill-urilor puternice. Exemplu de cârlig recomandat pescuitului la mreană: Maver Katana 1131, sau Kamasan B920 Forged

Cârligele de pescuit la oblete.

În cazul obletelui este o adevărată tradiție în folosirea unui anumit tip de cârlige. Tija lungă, deschiderea mică și curbura “în unghi” sunt condițiile principale pe care trebuie să le îndeplinească cârligul de oblete. Ca model de referință recomandăm Gamakatsu LS-1050N, acest model de cârlig fiind și unul dintre cele mai îndrăgite de pescarii de oblete.

În încheiere menționez că pe piața de profil există o multitudine de forme și grosimi, alegerea modelului ținând de inspirația fiecăruia și bineințeles de condițiile de pescuit.

Recomandarea mea este folosirea modelelor mici pentru a stabili, în prima fază, felul în care peștii se hrănesc, ca ulterior să stabiliți modelul ideal în situația respectivă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web