sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Tipuri de montura pentru crap-caras-mreana


Montura Fixa Crap-Caras


Pentru realizarea acestei monturi, aveti nevoie de: 2 varteje, 1 naditor cosulet, 2 carlige nr.4 sau 5 galbene sau negre, 3 protectoare nod, 1 stopper, 2 margele, 1 T(teu-antitangle), 1M fir monofilamet 0.25-0.3 sau textil 0.2 (in functie de dimensiunea pestilor urmariti se poate confetiona si cu fire mai groase ex. 0.4).
Se vor folosi nodurile: "Uniknot" sau "Grinner" la legarea vartejelor, "Snell" sau "Snood" pentru legarea carligelor si bucla "Longliners" pentru legarea primului carlig pe linie (prin teu).
La final, montura nu trebue sa depasasca 50-55cm. lungime.






Montura  Crap


Probabil ca multe lume nu stie, dar pescuitul la crap este o adevarata arta, un ansamblu de cunostinte care puse in practica prin putina imaginatie si indemanare, te pot face regele lacurilor, o adevarata vedeta care atrage toti pescarii de pe balta in jurului ei, atat prin spectacolul oferit de capturarea unui crap cat si de marimea exemplarelor scoase din apa.


Avand in vedere ca aceasta metoda a devenit foarte populara si multa lume doreste sa prinda marea captura, am sa prezint monturile de baza in pescuitul crapului.


Montura de crap se imparte in 2 parti bine definite:
1. Rigul (forfacul)
2. Anti tangle adica partea de deasupra rigului care are rolul de antiincalcire si protectie a pestelui.

Oricate variante de monturi veti vedea prezentate pe paginile de net, trebuie sa stiti ca ele se impart in 2 categori: monturi de fund si monturi flotante.

1. Montura de fund (bottom):

Materiale necesare: carlig, fir, varnis, stoper, momeala (porumb).

Alcatuire:

Taiati o bucata de fir de aprox. 35 cm, dupa care legati o bucla la unul din capete. Avand in vedere ca nu se exercita tensiune asupra buclei, se leaga cu un nod simplu.
Inserati opritorul pe firul textil dupa care introduceti porumbul pe fir cu ajutorul unei crosete. Pentru a impiedica alunecarea momelii de pe firul de par, se va folosi stoperul. Opritorul are rolul de a fixa momeala in pozitie (optional). Momeala se ataseaza pe fir inainte de a lega carligul, deoarece va ajuta sa reglati distanta in firul de par si carlig.

Urmeaza legarea carligului cu renumitul nod fara nod sau knotless knot, in engleza
Mai intai introduceti varnisul pe fir dupa care il veti trage pe carlig, fixand astfel firul de tija carligului. Se regleaza distanta intre momeala si curbura carligului, aprox. la 1 cm.

Executati nodul fara nod introducand firul in inelul carligului, din spate in fata, executati 5 spire, dupa care introduceti firul la fel ca la inceput, tot din spate in fata, dandu-i astfel carligului efectul de rotire.

Urmeaza partea finala si anume, realizarea buclei. Avand in vedere ca asupra buclei se exercita tensiune, vom executa nodul 8, un nod f. rezistent.

Realizare nod 8:
Se formeaza o bucla simpla, se executa o rasucire a buclei de 180 grade. Urmariti care parte a buclei este deasupra, si efectuati rasucirea in directia respectiva (in situatia de fata, partea stanga), apucati cu croseta partea ramasa libera si introduceti-o prin bucla, dupa care strangeti nodul cu ajutorul unei ustensile ajutatoare. Pentru o strangere eficenta umeziti nod

2. Montura Flotanta.


Se executa exact ca si cea de fund, atat doar ca se introduce pe firul de par, o imitatie de porumb, si anume un burete care va face ca momeala sa pluteasca. In final cele doua monturi ar trebui sa arate cam asa: Monturile au fost prezentate cu 4 boabe de porumb pt cea bottom si cu 2 boabe de porumb + 2 flotante pt. cea pop up. Ele se pot realiza cu cate boabe de porumb doriti selectand astfel si dimensiunile pestilor care va asteptati sa ii capturati. La monturile flotante este f. important sa fie echilibrate, de aceea va recomand sa le testati intr-un vas cu apa, inainte de a le folosi.

Montura este una relativ simpla si este alcatuita dintr-o pluta intr-un fel spaciala, gasita pe piata sub numele de "Carp controler" (pluta, control pentru crap), un opritor de cauciuc si un ac nr. 8.
Este introdusa pluta pe fir, care trebuie sa fie unul rezistent, apoi opritorul (sau un vartej), si la o lungime de 50-60 cm. se leaga Momeala folosita este una plutitoare, rezistenta la inmuiere; inmuiere care se face inainte de aruncare pentru a adauga un plus de greutate necesara aruncarii.
Atasarea momelii de ac se face fie ca pe mamaliga fie cu un fir de par.
Important este sa ungeti portiunea de fir dintre pluta si ac pentru ca aceasta sa stea la suprafata. O puteti unge fie cu ulei de bucatarie fie cu un ulei sau o substanta uleioasa speciala, eventual cu aroma.





Montura mreana




Montura este una de rau si este destinata pescuitului la mreana. Este compusa dintr-o pluta pe cat se poate ca cea din imaginea de mai jos, alice de plumb si un ac in functie de pestele din zona.
Pluta se prinde atat aproape de extremitatea superioara cat si le extremitatea inferioara cu doua varnisuri de cauciuc.
Acul se leaga direct pe camp, renuntandu-se la forfac, iar alicele de plumb se ataseaza la aproximativ 10 cm. de ac pentru a face fata curentului.
Momeala folosite poate fi carne, buchet de viermi, rama, sau in caz de apa usor tulbure se poate folosi cascavalul.





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web