sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Alte tipuri de monturi


Montura Bomba

Aceasta montura este o montura de fund, si se folosete la pescuitul crapului si carasului, numai pe lacurile private care permit sa se pescuiasca cu acest tip de montura. Cu aceasta montura este interzis a se pescui in apele apartinand domeniului public, datorita faptului ca avand mai mult de 2 carlige, contravine legii 192 din 19/04/2001
Pentru realizare aveti nevoie de: 1 momitor fix, 1 vartej, 1 varnis de 1cm lungime si 3-4mm diametru, 4 sau 5 carlige nr.5, 100cm fir mono de 0.3 sau textil 0.2, 20cm fir mono de 0.4 sau textil.
Realizare: Fiecarui carlig i se va lega un fir cu lungimea de 20 cm. Vanisul va fi gaurit in zona mediana, din exterior catre interior, cu un ac de cusut, practicandu-i 4 sau 5 gauri de jur imprejur (cate o gaura pentru fiecare carlig). Fiecare carlig va fi introdus cu firul inainte, in cate o gaurica a varnisului, eventual va folositi de acelasi ac de cusut. Se va trage de fire pana ajung carligele langa varnis. Se leaga toate carligele de capatul de sus al momitorului, in asa fe incat fiecare carlig sa nu depasasca in lungime momitorul. Se ia firul de 0.4 si se leaga cu un capat de momitor, trecandu-l prin varnis, iar la celalat capat se va lega vartejul.

Montura Helicopter







Avantajul acestei monturi consta in reducerea numarului de incurcaturi ale forfacului pe firul principal si in mobilitatea mare pe care o are, lucru foarte importanat la scoaterea unui peste mare. Pentru realizare avem nevoie de urmatoarele materiale: un tub antitangle de silicon, un vartej cu ochetii rotunzi , doua opritoare de plasic cu gaura de acelasi diametru cu al tubului, o bila de cauciuc, o agrafa cu vartej, un plumb “picatura”, un manson de protectie pentru nodul de legatura si o montura fir de par. Pe unul din capetele tubului se pune vartejul intre cele doua bile de plastic care se fixeza cu super glue fara a lipi insa si vartejul. Se lasa o distanta de aproximativ 1 cm fata de capatul tubului si o distanta de aproximativ 5 mm intre bile. De capatul liber al vartejului se leaga montura fir de par. Montura se poate face direct
pe firul principal sau mult mai bine pe un fir textil care se leaga direct de firul principal. Se trece firul prin tub, in asa fel incat carligul sa fie in partea dinspre lest si apoi se leaga de vartejul de la agrafa cu vartej. De agrafa se prinde lestul. Se pot folosi si plumbii facuti special pentru aceasta montura care au din constructie un vartej montat pe un ax din plastic.



Montura Worm Feeder




Mai intai de toate, ce este un worm feeder si la ce este folositor?
Cuvantul worm in limba engleza inseamna vierme, iar cuvantul feeder vine de la verbul to feed, care inseamna a manca, a se hrani. In traducere exacta, rezulta "mananca viermi" dar nu are nici un inteles logic, asa ca se va folosi termenul mai adecvat "port viermi". Eu voi folosi in continuare, termenul worm feeder din motive estetice.
Worm feederul este un fel de cosulet pentru folosirea viermilor ca nada. Practic el este format dintr-un tub din plastic, inchis la ambele capete si prevazut mici cu orificii prin care pot iesi viermii, dar in acelasi timp nu se v-or impastia in curent mai puternic. Aceste feedere mai contin un lest din plumb, pentru a conferii greutatea necesara unei lansari la distanta. Lesturile pot varia ca greutate intre 25 si 80 grame sau mai mult, alegera acestora facanduse de catre pescar in functie de puterea de aruncare a lansetei pe care o foloseste.
Aceasta montura se preteaza foarte bine la pescuitul pestilor pasnici pe lacuri si rauri.
Pentru construirea monturii, recomandam urmatoarele "ingrediente":
  • 1 Worm Feeder (Port viemi).
  • Fir monofilment cu diametrul 0.3 mm, sau fir textil cu diametrul 0.2 mm.
  • 1 oliva plutitoare (optionala)
  • 1 amortizor cauciuc.
  • 1 vartej cu rezistenta de 10-15 kg.
  • 1 carlig "Mustad Ultra Point Carp nr.8" (carligele pot diferi foarte mult ca dimensiuni de la producator la producator, sau chiar de la serie la serie)
Pescarii mai pretentiosi pot folosi si varnis termocontractabil (Shrink tube) pe capetele vartejului si nodul carligului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web