luni, 15 februarie 2010

Pescuitul cu linguri rotative



Rotativele nu trebuiesc sa lipseasca din arsenalul nici unui pescar de spinning. Nu poti gresi cu rotativele. Modelele mici sunt excelente pentru biban, pastrav si clean iar cele mari sunt mai bune pentru stiuca si salau. Stiucile merg bine si la rotativele duble (tandem). Cea mai importanta caracteristica a rotativelor este usurinta cu care se invarte paleta. Cei mai importanti producatori sunt: Mepps, Dam, Abu, Blue Fox, Mosca etc. Cea ce este special la aceste naluci sunt vibratiile puternice pe care le emit. De acea au asa mare succes. In unele circumstante este posibil sa pierzi mai multi pesti la un anumit model de rotativa, iar prin simpla folosire a altui model se poate reduce consierabil ratarile. In alte situatii nalucile care nu au dat rezultate alta data, pot devenii adevarate succese, asa ca nu catalogati anumite modele ca "rele" si neprinzatoare. Pana la urma toate prind daca sunt folosite la locul potrivit si la timpul potrivit.


Greutatea
Greutatea rotativei defineste adancimea la care va lucra aceasta.Forta care se opune greutatii este rezistenta apei: orice lucru care va creste rezistenta va face ca rotativa sa mearga mai incet: imbracarea ancorei (par, lana, pene.....), o paleta mai mare. Modelele mai mari intodeauna vor fi mai grele si deci vor merge mai la adanc. Cea mai mare problema a rotativelor este se le lucrezi la adancimi mai mari, acolo unde sunt pestii mai mari. Din fericire aceasta problema se rezolva relativ usor prin adaugarea unei extra greutati( cap de plumb, olive de plumb), deoarece acest lucru nu va incomoda deloc evolutia nalucii.
Marimea
Standardul in masurarea marimii unei rotative este dat de Mepps. Oriunde in lume lumea va intelege despre ce e vorba daca vei vorbii despre o rotativa "nr. 2".Chiar si asa , daca vei compara o rotativa Aglia sau Comet cu una Aglia Long nu este chiar atat de clar care este de marimea "nr. 2". Cele mici (00, 0, 1) sunt bune vara pentru pastrav curcubeu si clean mic. Pe de alta parte se poate ca o stiuca sa atace un nr.2, mai ales vara. Marimile 2 si 3 sunt bune pentru pastrav si clean, iar cele mai mari pentru stiuca si salau, dar te poti astepta si la biban, clean si avat. Un biban de 25 cm. nu va avea nici o problema sa atace o rotativa nr. 5, si ocazional chiar si cei mai mici.
Forma
Forma paletei va determina cat de aproape aceasta va lucra de corpul rotativei, cat de repede se va invarti si de asemenea influenteaza rezistenta apei.Cu cat paleta va fi mai lata cu atat ea se va invarti mai departe de corp(ax), mai incet si rezistenta apei va fi mai mare. Frecventa poate fi iarasi un factor important. O frecventa mai mare va imita probabil o insecta, iar una mai mica poate asemana naluca cu un peste panicat. Forma lunguiata de frunza va semana mai mult cu un peste mic. Cele cu paleta lata nu sunt bune de pescuit in curent puternic decat daca vor fi lansate in amonte si recuperate mai repede decat le duce curentul ele vor avea succes.
Carligul
Imbracatul carligului des intalnit la rotative nu este folosit doar pentru a face naluca sa arate mai bine, el poate fi un factor foarte important in succesul nalucii. Imbracare carligului cu o musca, cateva fire de lana sau un grub va marii rata de capturi. Daca avati dificultati sa atingeti adancimea dorita atunci e mai bine sa lasati carligul simplu. Dar pe apa limpede la clean e mai bine sa ai o musca pe carlig. Pentru stiuca prefer un grub sau un shad pt. a da nalucii mai mult volum. De asemenea plasticul moale va pacalii stiuca sa atace din nou dupa un atac ratat.
Culoarea
Culoarea paletei nu este asa importanta la o rotativa deoarece odate ce se invarte imaginea ei devine intetosata(desi nu este sigur ca pestii vad aceasta ceata ca si noi. ).(Sa demonstrat stintific ca animalele cu sange rece vad mai bine cu cat este mai cald.). Corpul si imbracare carligului par sa fie mai importante dar de obicei nu trebuie sa fie foarte sofisticate. Culorile auriu si argintiu (si foliile reflectorizante) cu accente rosii sunt de obicei foarte bune. Alte modele sunt doar jucarii facute mai mult pentru pescar decat pentru pesti si care de obicei sunt mai putin prinzatoare, cateodata la fel de prinzatoare si rar mai bune, cu exceptia negrului cu sau fara linii sau puncte care uneori poate fi singura culoare cere merge.
Pescuitul rotativei
De obicei rotativa este recuperata liniar si are destul succes in felul asta. Acest lucru o face usor de folosit. Dar ar fi bine sa inveti niste mici trucuri pentru ai imbunatatii performantele: in apa adanca, mai ales cand tragi rotativa de la apa mica la apa adanca un stop, pt a lasa naluca sa fluture pana la fund, este o necesitate din cand in cand. Miscari in stanga si in dreapta poate determina atacul pestelui care urmareste naluca. Acceleratia este deasemenea un truc pt a face pestele care urmareste naluca sa atace, dar schimbarile de directie se pare ca au mai mult succes, iar daca ai accelerat e bine sa ridici batul in sus pt. a simula o fuga la suprefata.

                                                                              

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web