miercuri, 24 martie 2010

Pescuit la caracuda in apele noastre


        Caracuda este un peste lenes .de fund , pescuitul ei îti dă satisfactie prin multimea exemplarelor pe care le poti prinde într-o daltă sau lac în lunile cînd această specie " dă " bine la undită .Este un peste mai putin mofturos si mai putin siret decît crapul . Populează apele stătătoare cu fund mălos , unde scurmă dimineata si pănă seara cu botul său scurt , fără mustăti .
        Ca formă se aseamănă cu plătica , însă corpul ei este mai scurt si mai turtit lateral , de culoare cafenie-măslinie , cu nuante verzui pe spinare si galben-aurie pe laturi si pe burtă .
Nu părăseste prea des fundul apelor stătătoare , unde se simte bine printre vegetatia submersă . Este o specie sedentară , de dimensiuni reduse : are 12--15 cm lungime si o greutate medie de 80--120 g , însă uneori se pescuiesc sî exemplare de un kilogram .
          Hrana caracudei se compune din larve de insecte , vermi de nămol , moluste mărunte , seminte , resturi de plante si animale . Caracteristic pentru caracudă este faptul că poate suporta conditii extrem de vitrege , cum ar fi un continut redus de oxigen dizolvat ,temperaturi ridicate sau aproape de punctul de înghet ,îar cînd ajunge pe uscat trăieste ore întregi fără apă , înghitînd oxigen atmosferic .
         La pescuitul caracudei trebuie să se tină seamă de felul ei de viată . Find un peste de talie mică , care se miscă încet pe fundul apei sau printre vegetatia subagvatică , undita noastră va trebui să fie fină , cu strună sensibilă si cu plută mică . Desi , undita noastră se va compune dintro vargă usoară , de 4--5 m lungime cu strună de 0,15 mm si sfoară de 0,20 mm , Dat fiind faptul ca gura caracudei este mică , pentru rîme se vor folosi cîrlige nr 8--10 , iar pentru momeli vegetale nr 10--12. Mulineta poate să fie foarte simplă.
         La pescuitul caracudei se folosesc , în general , aceleasi momeli ca si pescuitul crapului , dar ceva mai mici . Din acestea amintim următoarele : rîme mici sau bucăti de răme , vermisori de făină , boabe de grîu sau de porumb fert , cocolosi de păine sau de mămăligă etc . Pluta se potriveste în asa fel , încăt momeala să ajungă exact pe fun sau cu 1--2 cm pe deasupra lui . Miscarea caracteristică trepidată a plutei si apoi scufundarea ei ne indică momentul întepării . Înteparea nu se face brusc . Fiind un peste pasnic si de talie mică , caracuda nu trebuie obosită , totus pescuitul ei este foarte distractiv si plăcut .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web