joi, 25 martie 2010

Pescuit la văduvită în apele noastre

           Văduvita numiri populare :alboane , văduvită , văduvioară . Este un peste de baltă şi de răuri de ses , care ajunge pănă la o lungime de 30-55 cm şi la o greutate de 0,5-2 kg exceptional 4-8 kg . La noi trăieste în Dunăre , în băltile ei si în regiunile inferioare a răurilor . Trupul , mai mult îndesat decăt prelung , putin comprimat lateral , spatele curbat , capul mic cu fruntea lată , gura în vărful botului , tăiată oblic în jos sunt trăsăturile ei dinstinctive .  Culoarea variază după locul unde se află , după anotimp si vărstă . În timpul primăverii , văduvita are spinarea sură-cenusie , cu luciri metalice-albăstruii , coastele sure , burta argintie ; capul bate în auriu ; înotătoarele din spate si coada au reflexi sur-albăstrii si violete , iar celelalte înotătoare bat în rosu . Toamna , culoarea văduviţei se închide , pe spate ajungănd să fie neagră-plumburie---de unde i se trage si numele ---, iar lucirile aurii devin alb-gălbui , corpul si mai ales spatele fiindu-i stropite cu bobite aurii.

            Primăvara iese la apele mici , line , apoi trece si în bălti , unde are loc reproducerea  , începund din martie si pănă la mijlocul lui iunie. Atît timp căt este cald , văduvita stă în ape mici , aproape de suprafată ; spre toamnă se retrage la adânc , iar iarna caută cele mai mari adăncimi la care poate să ajungă . De obicei o găsim în bulboanele mici , din apropierea ţărmurilor .

            Se pescuieste cu undită cu plută , cârligele vor avea o deschidere de 6-8 mm , iar plumbul , cel mult 5 g . Nadele cele mai eficace sunt râmele , în special cele rosiide gunoi , cosaşii , găndacii de mai , vermii de carne .
Vâduvita începe să se dea la undită primăvara de timpuriu . Când vremea este râcoroasă si apa mai limpede , potrivim momeala mai spre fundul apei ; pe căldură sau cănd apa este tulbure , momeala va fi cufundată la cel mult 50-60 cm de oglinda apei , si purtată căt mai aproape de tărm si de-a lungul acestuia . Vara , cele mai bune ceasuri de pescuit sunt dis-de-dimineată si seara , de la ora 18 , cănd se întunecă de-a binelea ; toamna , cele mai bune sunt orele dinainte de amează , iar după prănz , începe de la orele 14 pănă noaptea .

              Pentru a întepa , este de ajuns să smuncim scurt varga , să nu ne grăbim să scoatem văduvita prinsă , pentru că ia se luptă voiniceste , cu smuncituri scurte , dar puternice , si oboseste mult mai greu decăt alti pesti .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web