vineri, 26 martie 2010

Pescuit la Avat în apele noastre




Oricăt de pasnici ar fi pestii din neamul crapilor , se găseste si între ei un mare hot : avatul . Atît este de lacom si hrăpăret , încăt i se spune : lupul pestelui , pestele lup , vănătorul etc .În functie de diferitele zone ale tării poartă si el numiri diferite : avat , anu , boulean , butoi , făt , hant , vulcan , peste cu sapte nume etc . Sportivii îl pescuesc tocmai pentru nesătul cu care vănează si îl enumerăm printre pestii care le oferă ceasurile cele mai pline de emotii .
        Caracteristicile avatului sunt : trupul alungit , zvelt , usor comprimat lateral , capul conic , gura mare , tăiată oblic în sus , falca de jos mai iesită , solzii mărunti si două siruri de dinti ascutiti în fundul gurii . Pe spate este negru-albăstrui ,  pe coaste albăstrui-alb , iar pe burtă , alb ca zăpada . Înotătoarea dorsală si coada bat în vănăt , iar celelalte în rosu . Mărimea lui obisnuită este de 30-40 cm , avănd în general 1-2 kg , însă poate atinge si o lungime de 80 cm si o greutate de 4-14 kg .

        Îl găsim în toate rîurile de ses , dar urcă si pănă în regiunea desisurilor ; îi plac apele clare si repezi , dar îl întălnim si în lacurile si băltile adănci , cu fundul nisipos si petros .Este un peste ce vănează aproape numai la suprafată si este neobosit în prinderea pestisorilor , care fug din fata lor înspăimîntati , sărind si deasupra apei-- , semn bun că acolo vănează un avat . Adeseori , pescuind la alti răpitori , ne pomenim cu el în cârlig.

         Avatul este prins cu nadă de pestisor mort si cu lingura-nălucă , însă numai pe apă limpede . Pestisorul îl înfirăm pe cârlig simplu , nr 7-8 ; cu un ac mare tragem struna de-a lungul trupului momelii , începănd lăngă coadă si scotindu-l pe gură , asa încăt cârligul --nu prea mare , însă ascutit--să stea străns lăngă coadă .

Legăm de cap pestisorul , ca să nu lunece pe strună în jos . Pentru ca uneori să putem lansa si între două ape , punem , cu vrio 20 cm deasupra nadei , un plumb foarte mic . Aruncăm mai ales în locurile pe unde am observat  că pestii sunt speriati si facem miscări de aproiere si de îndepărtare a momeli , tinând-o aproape de suprafată . Nâlucile cele mai atrăgătoare sunt linguritele lunguiete imitănd siluieta pestelui numită în comert "Blinker" , precum si lingura mică sau cea rotativă pe ax , cu cârlig triplu nr 7-8 .


  Purtăm momelile aproape de suprafata apei , lăsăndu-le mai la adânc numai toamna tărziu , cănd si avatul urmează pestisorii lui de pradă , care coboară spre fund .Vara vom pescui avatul în părtile cele mai însorite ale apei , mai ales acolo unde apele din bălti se varsă în râuri sau în Dunăre . În apele adînci si umbrite , înoată între ape ; în cele mai putin adînci , în straturile superficiale .

Atacul lui se produce brusc , de aceea , miscarea de întepare va fi făcută îndată ce simtim o căt de mică tractiune în vârful strunei . În primele momente , se luptă cu înversunare , se duce pânâ departe în înot repezit , dar oboseste curînd si poate fi tras cu usurintă . Se dă la undită pănă toamna târziu .

1 comentarii:

ANA spunea...

primul crap pescuit ....vreu sa-l prepar eu la cuptor...ce zici ?....te prinzi?...FELICITARI PT POSTARE...

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web