Pescuitul cu musca artificiala se face in straturile superioare sau pe suprafata apei.Mustile folosite pot fi plutitoare si scufundate.Ambele tipuri imita hrana anturala a pestilor.
Cu muste artificiale plutitoare pescuim pe suprafata apei, imitand insectele ce cad in apa, dar nu se ineaca.Mustele artificiale scufundate imita tot o insecta, insa moarta, care s-a imbibat cu apa si s-a scufundat putin.Este evident ca in primul caz musca este oferita pestilor pe suprafata apei, iar in cel de-al doilea caz mai in adancime.
Se pune intrebarea de ce este nevoie sa folosim muste artificiale? Oare momelile naturale trecute in permanenta pe "lista de bucate" a lipanului sau a pastravului nu corespund scopului nostru?Nu, deoarece nici o momeala naturala nu ar rezista la aruncari repetate poate de sute de ori si s-ar rupe de pe carlig, perzandu-se in valuri, iar pescarul ar fi obligat sa inlocuiasca mereu momelile pierdute.Si apoi de unde sa ia pescarul atatea momeli naturale cand, in anumite anotimpuri, procurarea lor este atat de dificila?
Data cand au fost confectionate primele muste artificiale nu se cunoaste, dar ele erau o copie fidela a gazelor naturale.Cu timpul insa pescarii sportivi au nascocit asa-zisele "muste-fantezie", care nu seamana cu cele naturale.Scolile scotiana, engleza si germana au produs o gama larga si variata de muste artificiale "infailibile" cu toate acestea este greu sa-ti alegi o musca "prinzatoare" deoarece perfectionarea tehnica a pescuitului hotaraste, in primul rand, daca musca este sau nu prinzatoare.Deci sa ne alegem cateva tipuri de muste verificate la noi in tara si apoi sa ne incercam "norocul".
Pescuitul cu musca artificiala este o metoda clasica de prins lipan si pastrav.Ea cere unelte fine, cu o armonie perfecta intre varga-fir-struna-carlig.Toate aceste componente trebuie sa fie de buna calitate, deorece pe langa priceperea noastra, care este un factor hotarator la acest gen de pescuit,rezultatele pescuitului cu musca artificiala depinde de calitatea unditei in masura mai mare decat la multe alte procedee de pescuit.
Deci, la pescuitul cu musca artificiala, varga este componenta cea mai importanta a echipamentului pescarului sportiv; ea trebuie sa reziste uneori mai multe ore in sir la nenumarate aruncari, care se repeta dupa 10-15 s.Deaceea, varga trebuie sa fie usoara, rezistenta si totusi flexibila, pentru ca sa ne permita atat aruncarea mustei, cat si manevrarea acesteia prin apa.Pentru a raspunde acestor cerinte, varga trebuie sa fie lucrata in ateliere specializate, dupa un proces tehnologic bine definit.Desigur, o asemenea varga este scumpa, dar nu trebuie sa uitam ca ea rezista uneori chiar 20-30 de ani.
Vergile folosite la pescuitul cu musca artificiala trebuie sa aiba o lungime de 2,20-2,90 m.La pescuit cu naluci se folosesc uneori si vargi mai lungi de 3,30m, dar manuirea lor este greoaie.Vergile lungi se compun din 3 bucati, cele mai scurte din 2.Este evident ca vargile scurte sunt mai usoare, arcuirea lor este mai perfecta, deci se pot manui mai bine.
Greutatea vergii depinde de lungimea ei.La pescuitul modern, greutatea ei(fara mulineta) variaza intre 160 si 185 g si nu depaseste niciodata 250 g.
Din punct de vedere al actiunii, se disting vergi cu miscari lente ale varfului, cu miscari medii, si cu miscari rapide.Acestea din urma permit aruncari mai precise, mai rapide si la distante mai mari.Varga trebuie aleasa cu minutiozitate, in tovarasia unor "muscar" cu experienta.
Mulineta folosita la acest procedeu de pescuit are o greutate de 130-170 g.Tamburul al carui diametru este de 8-9 cm permite o recuperare rapida a firului.Datorita distantei mici 1,8-2 cm dintre peretii tamburului se produce o infasurare corecta a firului.Mulineta se fixeaza in portmulineta, spre partea mai groasa a manerului vergii.
La pescuitul cu musca artificiala se utilizeaza o sfoara speciala, facuta dintr-o impletitura de matase sau de nailon care prin imbaierea in solutii speciale capata pe suprafata o pojghita transparenta, care da rezistenta si greutate sforii, facand-o totodata si impermeabila.Lungimea obisnuita a sforii este de 25-30 m. Avînd în vedere pretul ei relativ ridicat , sfoara trebuie bine îngrijită.
Struna folosită la pescuitul cu muscă artificială trebuie să fie subtire si transparentă , suplă si totusi rezistentă . Cea mai bună este struna nailon : ea permite momelii să plutească pe apă asemenea unor insecte . Struna trebuie să aibă o lungime de 1,80 - 2,75 m .De obicei , ea este făcută din mai multe bucăti de nailon , de grosimi diferite ( între 0,35 - 0,18 mm ) , care se montează în ordinea descrescăndă spre muscă .
Musca artificială plutitoare se leagă direct pe capătul subtire al strunei . În acest caz , ea trebuie să fie impermeabilă , ca să poată pluti pe suprafata apei . În acelasi scop , mustele se ung cu diferite preparate pe bază de vaselină sau de parafină . În cazul pescuitului cu muste scufundate folosim două , trei sau chiar mai multe musculite , care se leagă de strună prin intermediul unor săltători de nailon ,fixate la distantă de 30-50cm
Cîrligele folosite la pescuitul cu muscă artificială trebuie să fie făcute din otel subtire , călit în mod corespunzător . Mărimea cărligului depinde de dimensiunile mustei , Cărligele utilizate la mustele plutitoare sînt mai mici decît cele întrebuintate la confectionarea mustelor scufundate . Pentru mustele de prins lipan se folosesc cărlige mici , nr 13 - 16 , pentru păstrăv nr 9 - 14 , pentru clean , nr 3 - 16 , îar pentru pescuitul avatului nr 1 - 5 . Cîrligele trebuie să aibă o curbură largă , ogivală si un inel care să permită schimbarea lor rapidă . Vîrful cîrligului trebuie să fie scurt si neted , în figura următoare sînt reproduse căteva muste artificiale .
Confectionarea lor se poate învăta de la pescarii cu experientă în acest domeniu .
" Muşcării " mai experientati afirmă că adevărata măiestrie la acest pescuit constă în arucarea mustelor artificiale . Asa este , iată de ce este bine să învătăm în mod corect , chiar de la început , toate mişcările de aruncare a musculitei .Experimentarea miscărilor de aruncare a mustei de către începători se poate face pe malul apei , pe nisip fin , în prezenta unui " maiestru "al aruncării ( desigur , în acest scop folosim sfoară , strună si muste uzate ) .
Aruncarea verticală se foloseste foarte mult la pescuitul cu muscă artificială . Ea cuprinde trei faze bine distincte , si anume : mişcarea vergii înapoi , înăltarea ei în pozitie verticală si miscarea vergii înainte . Dacă prima fază ( miscarea înapoi ) cere un oarecare efort , faza a treia se face usor , fin , struna si firul atingănd pentru un moment suprafata apei . Miscarea de biciuire a apei n-o practică decît pescarii începători . Poza următoare reprezintă cele tri faze ale aruncării mustei artificiale .
După ce ne însusim miscarea de bază - aruncarea verticală - , vom învăta si celelalte tipuri de aruncări , de exemplu , cea orizontală ( laterală ) , peste umăr , de catapultare etc .
La pescuitul cu muscă artificială plutitoare nu este greu să afli momentul întepării , deoarece poti urmări cu privirea drumul musculitei . O mică învolburare a suprafetei apei si pestele s-a si aruncat spre momeală . Observarea acestor miscări ale pestelui si alegerea momentului întepării la pescuitul cu muscă scufundată cere o practică îndelungată . Orice muste am folosi , după lupta cu pestele întrebuintarea minciogului este absolut necesară .
La pescuitul cu muscă artificială nu numai undita ,ci si întregul echipament trebuie să fie usor , fin , pentru a nu obosi pescarul în " marsul " lui , uneori destul de lung , pe malul apei .
2 comentarii:
Felicitari un nou sait foarte atragator...mult succes....te astept cu noutati...ce zici si de ceva retete pescaresti??????/
salut, articolul asta e bun dar nu te supara ca iti spun, La pescuitul cu muscă artificială plutitoare mai bine spuneai uscata, asa e corect.
"Vergile folosite la pescuitul cu musca artificiala trebuie sa aiba o lungime de 2,20-2,90 m" sa o crezi tu, de exemplu la nimfa se recomanda batul cat mai lung de exemplu 3,34 m, si e din 4 bucati.
"Pescuitul cu musca artificiala este o metoda clasica de prins lipan si pastrav." daca nu stiai se prinde si clean, avat, si mai nou si stiuca, caras, crap, scobar.
"Pescuitul cu musca artificiala se face in straturile superioare sau pe suprafata apei" sa stii ca se mai pescuieste si cu nimfe, deci se pescuieste si pe fundul apei.
"varga-fir-struna-carlig" mai bine spuneai varga-fir-lider-muste.
Sper sa nu te superi pe mine, nu am facuto din rautate, si eu am un blog si stiu cum e sa iti comenteze un articol, dar cateodata ma ajuta fiecare comentariu.Sper sa ma intelegi.
Trimiteți un comentariu