sâmbătă, 24 aprilie 2010

Pescuit - Cârligul Pescarului

           
             Cârligul este partea cea mai importantă a undiţei şi una din cele mai vechi invenţii ale omenirii.
Strămoşii noştri îşi procurau o bună parte din hrană necesară pescuind cu cârlige rudimentare , pe care şi le făceau din bucăţi de corn , din oase sau din ţepii peştilor .



Se poate pescui chiar dacă lipsesc unele părti şi accesorii ale undiţei ; fără cârlig , nu există undiţă ! Înainte de toate , pescarul trebuie să aibă cârlige foarte bune . Toate celelalte părţi ale undiţei pot să nu fie de calitate superioară , însă cârligul trebuie să fie perfect .


Cele mai des utilizate sun cele simple ,La cârligul simplu deosebim următoarele părţi :
              -vârful , curbura , braţul şi limba sau spinul .

În sfărşit la capătul braţului există fie un ochi , fie o paletă pentru legarea strunei . Proportia dintre lungimea vârfului şi lungimea braţului variază foarte mult de la un tip la altu . La unele cârlige , vărful ajunge pănă dincolo de mijlocul braţului . Cârligele cu braţ scurt nu s-au dovedit bune : oricum vom lega struna , cârligul se deplasează din linia strunei , face cot la punctul de legătură , şi în consecinţă , când pescarul " răspunde " pestelui ( îi dă lovitura de înţepare ) , vârful nu se poate înfinge . Mai ales la pescuitul care foloseste drept momeală răma , braţul trebuie să fie mai lung ,pentru ca nada să poată trasa în lungul lui . Vom discuta şi în zilele următoare tot despre cârlig , mai sănt multe de povestit .



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web