Sfoara Pescarului Amator
După cârlig urmează să descriem , în ordinea importanţei , sfoara cu sfărcul ei ( struna ) .
Sforile de pescuit sunt şi ele de mai multe feluri , începănd cu sfoara odgon , răsucită , din cănepă , pănă la sforile fine , cu profil subtire . Pescarul începător , care nu are ambiţie să prindă pesti foarte mari , îşi poate şi singur o sfoară de undiţă .
Orice sfoară de cânepă , in sau mătase ,de calitate bună poate fi transformată în sfoară de undiţă . Ea va avea însă două lipsuri : se va răsuci şi se va încălci uşor , apoi fiind mereu udă şi uscată ,va putrezi curînd .
Este deci nevoie de o aşa-numită preparare specială . Iată procesul : -înferbântăm ulei de in până dă în clocot şi lăsăm sfoara în el , timp de 10-15 minute , până se îmbibă bine ; apoi o scoatem , o întindem şi o lăsăm să se usuce o zi-două ; asfel nici nu se va mai răsuci , nici nu va mai putrezi curînd .
Mai sunt şi alte procedee de împregnare , pe care nu le înşirăm aici , deoarece sforile pe care le găsim în comerţ sunt mult mai bune decât cele pe care le-am putea face noi. Este prefereabil să cumpărăm fir de mătase , fiindcă este de două ori mai rezistent şi mai trainic decât cel de cânepă sau in .
De asemenea , ne vom feri de cele albe sau negre , alegănd sfoară sur-verzui sau cafeniu-deschis .Între o sfoară împletită şi o alta răsucită , o vom prefera pe prima .
Pe mosor sau ambalaj se indică până la ce greutate a pestelui rezistă sfoara , şi în acestă privinţă pescarii începători sunt ispitiţi să exagereze , folosind sfori mult prea groase comparativ cu peştii pe care au de gând să-i pescuiască .
Nylon sau Firul Textil al Pescarului Amator
In domeniul liniilor de pescuit, in ciuda progresului constant inregistrat de nylon, firul textil se impune din ce in ce mai mult pe piata. In prezent cele doua produse sunt complementare dar radical diferite. Nylonul este un fir monofilament obtinut prin polimerizarea fibrelor sintetice poliamidice. Firele textile sunt materiale compozite- multifilare (polietilenice, kevlar, spectra, dyneema, coramid) unele componente avind rezistenta de 10 ori mai mare decit a otelului.
Avantaje nylon:este ieftin, usor de procurat, cu fiabilitate din ce in ce mai buna;umple bine mulineta, da siguranta lanseului; rezistenta acceptabila, elasticitate ridicata, ceea ce-l face un bun amortizor in cazul lansarilor ratate; utilizabil la toate tipurile de inele.
Dezavantaje nylon: rezistenta la frecare este limitata; la distante mari elasticitatea dauneaza considerabil uneori facind intepaturile ineficace; suporta destul de rau ultravioletele; uneori, dezavantajele enumerate anterior impun schimbarea firului cel putin anual.
Avantaje fir textil: rezistenta este de circa 3 ori mai mare decit la nylon (de cinci ori la nod), la diametre egale;
rezistenta la uzura este foarte buna; durata de viata ridicata (poate fi schimbat si la 3 ani); coeficient de intindere aproape nul fiind extrem de eficient la intepat chiar la distante foarte mari;
Dezavantaje fir textil:asezarea pe tambur lasa de dorit iar alunecarea pe inele este redusa fiind necesare inele foarte dure (Sic, Gold Cemet); rigiditatea firului nu iarta lansarile ratate; pretul este foarte ridicat.
Tinind cont de descrierile de mai sus, de cele mai multe ori se prefera linia din nylon de calitate si forfacul din fir textil. Aceasta combinatie este foarte eficienta la pescuitul pestilor mari.
Alegerea firelor se face in functie de grosime, rezistenta la tractiune (la nod), culoare.
Intotdeauna se urmareste utilizarea firului cu grosime minima pentru categoria la care pescuim, cu culoare in functie de limpezimea apei. Un fir prea gros asigura o siguranta marita dar cu o frecventa scazuta a numarului de muscaturi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu