Reuşita pescuitului depinde , în cea mai mare , măsură de faptul că pestele , care îşi caută hrana , să nu observe că momeala ce i-o întindem are ceva neobişnuit şi , mai ales , că are o prelungire : sfoara . De aici străduinţa pescarilor ca măcar acea parte a sforii , ce se cufundă sau pluteşte , să fie căt mai puţin vizibilă .De aceea la capătul , sforii se leagă struna , un fir făcut dintr-un material mult mai subţire şi mult mai puţin vizibil .
Pescarii bătrăni folosesc încă firul alb , din coadă de cal . Cu toate progresele făcute în născocirea altor tipuri de strune, nu s-a ajuns ca acestea să aibă însuşirea celei de păr de cal , aceea de a fi aproape invizibilă în apă . Totuşi , acest fel de strună nu mai ieste folositor decât rareori , deoarece este mai puţin rezistentă decât celelalte şi pentru că puţini pescari şi-o pot procura şi confecţiona , ea negăsindu-se în comerţ . Sfătuim însă pe cei ce-şi pot procura păr bun de cal şi care dau la pesti mici - pănă la 1/2 kg - să o folosească . Pot fi întrebuinţate numai firele albe şi numai cele din coadă de cal ( cele din coadă de iapă sunt mai puţin rezistente ) .
Vom alege firele cilindrice , nu pe cele lăţite , şi vom avea grijă ca ele să fie căt mai egal ca grosime . Pentru peştii mai mari , struna va fi făcută din două-patru fire răsucite .
Până în anii ultimului război mondial , pescarii foloseau fire de mătase la confecţionarea strunelor de undiţă . Aceste produse , foarte căutate până mai ieri , au rămas de domeniul trecutului .
Printre acestea enumerăm :
Fir ( crin ) de Florenţa , extras din punga serigenă a viermelui de mătase , în momentul când acesta este pe deplin dezvoltat şi pe punctul de a-şi face gogoaşa . Firele , lungi de 25-40 cm , sunt prelucrate după anumite procedee , trefilate şi sortate pe grosimi şi calitati .
Fir japonez sau gut - de unde a rămas şiastăzi denumirea de ( gută ) , pe care o folosesc pescarii noştri când vorbesc de firele de pescuit --se obţine din fibrele de gogoşi de mătase , amalgamate şi întărite în formol .Foarte rigide când sănt uscate , trebuie umezite cu una-două ore înainte de a le lega , spre a deveni suple .
Astăzi , datorită dezvoltări industriale firele sintetice din materii plastice , s-a obţinut firul de nailon , cunoscut de toţi pescarii , fir foarte rezistent , elastic , suplu şi care a înlocuit definitiv firele din mătase . El are avantajul că se găseste în toate magazinele cu articole de sport , în orice lungime şi grosime , nu se înoadă atît de uşor ca firul de Florenţa , nu are nevoie de umezire înainte de întrebuinţare , fiind altminteri şi mult mai ieftin .
Dezavantajele lui sunt următoarele : este foarte inflamabil , arde integral şi cu mare repeziciune ; locul unde s-a produs un nod devine punct nevralgic la rupere , astfel că trebuie mereu verificat , iar nodurile trebuie desfăcute cu răbdare , cu ajutorul unui ac cu vărful bont .
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu