Arta Pescuitului Amator si Initiere in Pescuit Sportiv
Pescuitul este o arta si trebuie sa iti placa acest sport , este ceva frumos si relacsant cu multe peripeti imi aduc aminte acum vrio 25 de ani tatal meu ma initiat in pescuit imi aduc aminte si acum cel mai inervam pe tatal meu ( din pacate nu mai este printre noi ) . Am plecat la pescuit era prima zi mia facut o undita din bambus si era prima lectie de pescuit care mio preda tata , nu stiam sa arunc ma agatam de crengile copacilor de pe marginea raului si il rugam pe tata sa ma ajute mereu il sacaiam si il inervam la culme . Au trecut ani si acum ii dau dreptate tatei acum a venit ziua sal invat pe fiul meu Alex arta pescuitului amator , si acum imi amintesc fiecare faza pe care io faceam tatalui meu acum mi le face fiul meu .
N-am auzit inca de cineva care sa se apuce de pescuit, asa, singurel... Intâi a vazut pescari la margine de apa; a cascat gura; daca a vazut o "captura", a cerut lamuriri... Sau, cel mai probabil, un amic pescar l-a luat o data la balta, i-a pus o undita in mâna si... TROSC! Un pestisor! Ce pestisor?! Un monstru!!! Dar, cel agatat a fost... viitorul pescar! Banuiesc, daca citesti aceste rânduri, ca esti cam acolo, cititorule. Vrei sa te apuci SERIOS de pescuit. Sa investesti, timp, bani, pricepere...
Nu te repezi sa cumperi prima "scula" frumoasa care iti iese in cale! Ace, gute, plute, plumbi etc... Stai un pic si cugeta: vreau sa pescuiesc anumiti pesti sau vreau sa ies la balta cu amicii si sa prind si eu impreuna cu ei? In primul caz, trebuie sa cauti pe site-ul nostru, rubrica ce crezi ca ti se potriveste. In ultima varianta - cea mai intâlnita - ramâi aici: iata ce ai de facut.
Decide daca acesti prieteni sunt si buni colegi, dispusi sa te invete ceva; daca maniera lor de pescuit iti este pe plac; daca vrei ca in urmatorii ani, week-end de week-end, vrei sa "iesi la balta" cu ei.
Presupunând ca raspunsul este pozitiv, vezi cu mare atentie cum pescuiesc ei - cât de "buni" sunt?
Daca ai incredere, intreaba ce-cât-in ce sa investesti; un sfat este sa nu te zgârcesti, chiar de la inceput: cumpara scule bune, de firma, chiar daca sunt mai scumpe.
Gândeste critic, nu accepta totul ca "bun": mai intreaba si pe altii, chiar pe acest site.
Te-ai informat, ai investit, acum - spor la treaba!, aventura acum incepe.
Orinde te-ai duce, pe râu, pe balta sau la mare, orice peste ai tinti, "scula universala" este UNDITA.
Daca ai avut inspiratia sa te informezi inainte de a investi, iata câteva sfaturi: cumpara de la inceput o undita "buna", de calitate, scumpa: trebuie sa fie usoara - vei sta multe ore cu ea in mâna; lungimea de 4 sau 5 metri este optima atât la inceput - este mai usor de mânuit - cât si mai târziu (vei pescui din barca sau lânga mal, comoditatea este o calitate si o necesitate indiscutabile) linia fina (masura este milimetrul; la undita, linia de 0,20 mm este optima), de calitate (rezistenta - in kilograme; supletea - in dolari, la cursul zilei); o linie buna are diametrul mic, este rezistenta (peste 2 kg) si nu are "memorie"; când o cumperi, ia cam un metru de fir, fa-i un nod la mijloc si trage de capete, dar nu sa arati vânzatorului ca esti un Hercule "incognito", ci doar ca sa iti dai seama cât de mult se alungeste sau daca se rupe prea usor, la nod. Si nici sa nu te tai in fir...chiostecul (vom vedea ce este acesta), tot fin (0,12-0,14 mm) plumbisorii mici, trebuie sa fie moi, sa se deformeze usor, strânsi intre degete. plutele fine, de 0,2 - 0,5 grame; acestea trebuie sa fie rezistente, sa nu sperie pestele si sa fie si vizibila pentru pescar.
Momeala cea mai folosita este viermusul; se mai folosesc cocoloase de pâine, cubulete minuscule de mamaliga, larve de chironomidae, râme mici, bobite de cânepa fiarta etc. In functie de pestele urmarit - si, astfel, de momeala folosita, alegem cârligul. cârligele trebuie sa fie mici, fine, bine ascutite; calitatea unui cârlig este vizibila si la pret (marimile variaza in functie de model; regula este ca cifrele mari desemneaza cârlige mici, iar cifrele mici - cârlige mari!).
Inarmat cu aceste minime cunostinte, sa pornim la treaba:
1. Sa legam un cârlig.
Intâi, un sfat: Antreneaza-te la legarea nodurilor folosind un cârlig mare (chiar foarte mare!) si o bucata de guta groasa. Când a `nceput sa-ti iasa "si cu ochii `nchisi", treci la acul de 16 si guta de 0,12. Bucatile de guta de care se ataseaza acul se numesc chiostec; acestea sunt fine (0,12-0,14 mm) si au o lungime de circa 25 cm. Daca folosim un ac cu paleta, nodul urmator este cel mai folosit.
2. Sa facem o "linie".
Linia este intermediarul intre acul cu chiostec si undita. Deci, firul trebuie sa fie un pic mai rezistent (mai gros). Atunci când linia este atasata de undita (vom vedea cum) si va avea montat chiostecul, ea nu va trebui sa fie mai lunga decât undita, ci cam egala:
atasam pluta de linie prin intermediul micului ochi al acesteia si / sau al varnisurilor. echilibram pluta cu plumbisori mici (tip sfera despicata) pe care ii atasam "sub" pluta."mutam" pluta si plumbii prin culisare ceva mai "sus" si taiem bucata de guta pe care am facut montajul (se presupune ca se poate deteriora linia la strangerea plumbilor) facem un nodulet bucla, de care vom atasa chiostecul (tot prin intermediul unei bucle) cu cârligul.de la acesta din urma, masuram o lungime (cu vreo 30-40 de cm mai mare decat undita) de
guta, pe care o sectionam de pe rola de fir. acestui capat (pe care il trecem printr-un varnis potrivit pe grosimea varfului unditei) ii facem un nou nod buclasi il atasam cam la 15-20 cm de varful unditei; apoi, "matisam" linia pe varful unditei si o fixam cu varnisul chiar in varf, in asa fel incat linia sa nu fie mai lunga decat undita.
3. Sa mergem la pescuit.
Cel mai bine este sa ai o traista care sa se poarte singura. Dar cum asa ceva inca nu s-a inventat, un rucsac e numai bun (se poarta comod si ai mâinile libere. Libere sa care undita si alte chestii, care nu incap in rucsac! Ce trebuie sa avem in rucsac?
permis de pescuit sau bani suficienti pentru plata, la baltile particulare scaunel pliant termos cu cafea sau ceai; canita; apa ceva de-ale gurii - tigari (bricheta), ciocolata, un sandwich etc o rola de "guta" in caz ca se rupe linia câteva chiostece facute de acasa o pluta-doua, de rezerva plumbisori pentru echilibrat pluta (in figura, in cutioara)un clestisor de unghii (pentru taiat monofilamentul) sau foarfeca; briceag
un "vas" in care se prepara nada o punga pentru gunoi (mai mare, s-ar putea sa ai nevoie sa strângi si gunoiul altora, nu numai al tau...) hârtie igienica plasturi pentru rani diverse; e bun si un algocalmin, o aspirina, ceva... - daca ai vreo suferinta, nu uita medicamentele acasa! alifie contra arsurilor solare; strugurel pentru buze (ultimul e bun si iarna!) alifie contra insectelor o punga pentru "capturi" o pelerina de ploaie; poate si un pulover, manusi etc
Ce trebuie sa avem lânga rucsac?
undita cu liniile pregatite (astea pot fi in rucsac) nada, momeala palarie (de soare sau de ploaie) ochelari de soare incaltari solide, eventual impermeabile un juvelnic pentru a pastra pestele viu pâna la plecare sau pâna la cântarire-fotografiere si eliberare un mincioc (pentru optimisti!) un suport pentru undita
Ce NU trebuie sa avem la noi?
casetofon sau alte dispozitive de enervat pescarii mai mult de 100 ml de "tarie" mai mult de 500 ml bere/vin
sotia (sotia prietenului, evident)
Câteva sfaturi.
Inainte de a te aseza pe marginea apei, gândeste-te daca mai poti pleca; ai grija, in caz de ploaie, sa mai poti scoate masina din locul in care ai lasat-o; daca ai dubii, incearca drumul intâi cu piciorul; iarba umeda te poate trimite direct in apa! incearca sa fii cât mai "comod" - bagaje usoare, nu umflate!, scaun confortabil, alimentele si bauturile preferate; haine largi, bune in caz de intemperii, nu foarte batatoare la ochi. nu sta in bataia soarelui fara protectia minima necesara: ochelari de soare, crema-ecran, camasa (nu ignorati arsurile "minore" de pe antebrate, ceafa, omoplati care apar cand purtati un maieu! Soarele ESTE periculos la orele de maxima expunere.). iarna, nu te avânta pe gheata daca nu esti sigur ca va rezista; in nici un caz, nu te duce singur! Daca tot aveti dubii, renuntati! N-ati venit la balta sa "muriti cu el de gât!"
Ceaiul fierbinte incalzeste, nu consumul excesiv de alcool - acesta din urma, de fapt, vlaguieste organismul. Daca nu esti bine imbracat si ti-e frig, mai bine te duci acasa! in barca, respecta regulile de mai sus, privitoare la vreme. in plus: stai jos; nu face miscari bruste; asculta de conducatorul barcii; fii cu ochii in patru pâna la 16!; ai grija sa nu incurci pe altii...; poarta o vesta de salvare, chiar daca pare incomoda si... penibila. Are rolul - asa cum ii spune si numele - sa iti salveze viata!
De aici incolo, devenim "specialisti!"
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu