Prepararea Boilesurilor pentru Pescari Sportivi
Astazi vom vorbi despre boilesuri vom discuta despre secretele de preparare si vom descrie cateva retete de boiles, necesare pentru pescuit sportiv , pescuit amator .Bolesul este o momeala pentru pescuitul la crap care da rezultate foarte bune daca este preparat cum trebuie .Retetele de preparare a acestei momeli sant testate si chiar va rog sa le folositi la pescuit.
Timp de mulţi ani, pescarii de crap au crezut că pentru boilies cea mai mare importanţa o are concentraţia cât mai mare de proteine din compoziţie. Acum ştim că acesta nu este singurul factor important. Prezenţa aminoacizilor şi a vitaminelor, capacitatea de a permite aromelor să se disperseze în apă, consistenţa sunt la fel de importante. Reţetele complexe cu mai mult de 15 ingrediente au fost înlocuite cu reţete mai simple, în care importante sunt calitatea ingredientelor folosite şi adaptarea momelii la hrana pe care crapul o găseşte în
mediul acvatic.
Boilie –ul miraculos nu s-a inventat încă şi poate că este mai bine aşa. Cele 8 reţete prezentate în continuare vă oferă baza pentru a putea pescui eficient şi corect. Toate reţetele pot fi modificate şi adaptate. Însă pentru a vă putea da seama care este momeala cea mai bună pentru apa pe care o pescuiţi, trebuie să folosiţi aceeaşi momeală mai mult timp. Acesta este preţul pe care trebuie să îl platiţi pentru a avea capturi mari.
1. Reteta de preparare Boiles ( cea mai simpla )
Cea mai simplă şi probabil cea mai adaptabilă reţetă din câte există. Poate primi orice fel de aromă, fie în timp ce preparaţi boilies-urile, fie prin înmuiere într-un dip, înainte de a o pune în montură. Culoarea deschisă pe care o capătă după fierbere îi permite să se distingă clar pe fundul apei şi să suscite curiozitatea peştilor.
Făină de Soia ................................... 250 gr
Făină de Grâu .................................. 250 gr
Făină de Porumb (fină) ..................... 250 gr
Lapte praf ......................................... 250 gr
Ulei de arahide ................................. 1 lingura
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor
2. Reteta de preparare Boiles pentru iarna
Granulaţia mare a Bird Food –ului determină o structură mai puţin compactă a boilies –urilor, ceea ce permite aromelor să se disperseze mai bine în apă. Baza mix-ului este identică cu cea de la reţeta 1.
Făină de Soia ................................... 200 gr
Făină de Grâu .................................. 200 gr
Făină de Porumb (fină) ..................... 200 gr
Lapte praf ......................................... 200 gr
Bird Food .......................................... 200 gr
Sweetner şi aromă ............................
Ulei de arahide ................................. 1 lingura
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor
3. Reteta de preparare Boiles pentru primavara (biscuiţi pentru câini)
În această perioadă a anului, crapii îşi reiau activitatea şi caută hrană bogată în substanţe hrănitoare. Apa fiind încă rece, va permite aromelor conţinute de aceste boilies pe bază de biscuiţi de câini să se disperseze, atrăgând peştii.
Biscuiţi pt. Câini (pisaţi fin) ............... 300 gr
Bird Food .......................................... 200 gr
Făină de Porumb .............................. 200 gr
Caseină ............................................ 200 gr
Lapte praf ......................................... 100 gr
Extract de Ficat ................................ 20 ml
Ulei de ficat de morun ....................... 20 ml
Betaine pur ....................................... 1 gr
Aromă peşte
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor
4. Reteta de preparare Boiles pentru rau
Acest tip de boilies permite o difuzie bună a aromelor, atăgând în acest fel peştii în zona unde se află momeala. Sunt mai grele decât boilies –urile obişnuite (datorită caseinei şi a făinii de grâu).
Făină de Grâu ......................................... 400 gr
Caseină ................................................... 300 gr
Gluten de Grâu ........................................ 200 gr
Făină de Soia .......................................... 100 gr
Betaine pur .............................................. 1 gr
Concentrat de Peşte / Sos Nuoc Mam .... 3 linguriţe
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor
5. Reteta de preparare Boiles pentru pescuit intens
Această reţetă este mai complexă şi înglobează ingrediente cum ar fi extractul de ficat care care acţionează ca atractant, însă în acelaşi timp conţine o cantitate semnificativă de aminoacizi. Betaine –ul, care se dizolvă în apă, va spori şi mai mult eficacitatea acestor ingrediente. Boilies –urile obţinute astfel sunt tari, compacte şi bogate în proteine. Cele mai bune rezultate se obţin pescuind cu aceste boilies deasupra unui covor de nadă format din pellet –uri.
Făină de Peşte ........................................ 200 gr
Făina de Soia .......................................... 200 gr
Izolat de Soia ........................................... 100 gr
Caseină ................................................... 200 gr
Lactalbumină ........................................... 100 gr
Gluten de Grâu ....................................... 100 gr
Extract de Ficat ....................................... 20 ml
Betaine pur ............................................. 1 gr
Aromă (la alegere) ..................................
6 – 9 ouă, în funcţie de mărimea lor
6. Reteta de preparare Boilesuri sarate pentru pesti mari
Acest tip de bulete trebuie să fie foarte tari (timp de fierbere – 3 minute). Cele mai bune rezultate se obţin dacă se folosesc două asemena boilies de cca. 15 mm pe hair-rig. Ca nadă poate fi folosit un amestec de 75% boabe şi 25% boilies.
Făină de peşte (albitură) ......................... 250 gr
Bird Food ................................................. 200 gr
Lactalbumină ........................................... 100 gr
Gluten de Grâu ........................................ 100 gr
Făină de Creveţi ...................................... 1 linguriţă
Sare fină .................................................. 1 lingură
Ulei de arahide ........................................ 1 lingură
Aromă Spice sau Cuişoare
5 – 7 ouă, în funcţie de mărimea lor
7. Reteta de preparare Boiles pentru nadit
Mai sărace în proteine, aceste boilies au rolul de a atrage şi menţine peştii într-un anumit loc, fără ca aceştia să se sature.
Făină de Soia .......................................... 300 gr
Bird Food ................................................. 250 gr
Făină de Grâu ......................................... 200 gr
Lactalbumină ........................................... 100 gr
Caseină ................................................... 50 gr
Gluten de Grâu ........................................ 100 gr
Ulei de arahide ........................................ 1 lingură
Sweetner
Aromă de fructe sau carné
Colorant (la alegere)
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor
2 comentarii:
defapt, mai bine sa ma treci O lume perfecta si gata cu link spre site-ul meu. astept comentariu cum sa va trec si eu. multumesc
gata te-am trecut in adrese asa cum ai zis. te rog la mine sa lasi doar o lume perfecta si cu link sper pagina principala. multumesc
Trimiteți un comentariu