marți, 18 mai 2010

Pescuit şi Momeli Artificiale ale Pescarului Sportiv

Pescuit şi Momeli Artificiale ale Pescarului Sportiv

            Vom discuta astăzi despre momelile artificiale folosite la pescuitul peştilor răpitori .Sănt mai multe momeli artificiale noi vom detaila pe scurt următoarele momeli : pescuitul cu muscă artificială , pescuitul cu năluci , pescuitul cu vobler , pescuitul cu twisterul .



Pescuitul cu musca artificiala este o metoda clasica de prins lipan si pastrav.Ea cere unelte fine, cu o armonie perfecta intre varga-fir-struna-carlig.Toate aceste componente trebuie sa fie de buna calitate, deorece pe langa priceperea noastra, care este un factor hotarator la acest gen de pescuit,rezultatele pescuitului cu musca artificiala depinde de calitatea unditei in masura mai mare decat la multe alte procedee de  pescuit.
 Mustele artificiale: sunt momeli de baza pentru apele de munte si cele colinare pntru pescuiul pastravului, lipanului, lostrita, si cleanului etc.musca uscata - imita o insecta vie care pluteste pe suprafata apei
musca umeda - imita o insecta purtata de curentul apei in adancime.ninfa - imita o larva de insecta.

 Se pune intrebarea de ce este nevoie sa folosim muste artificiale? Oare momelile naturale trecute in permanenta pe "lista de bucate" a lipanului sau a pastravului nu corespund scopului nostru?Nu, deoarece nici o momeala naturala nu ar rezista la aruncari repetate poate de sute de ori si s-ar rupe de pe carlig, perzandu-se in valuri, iar pescarul ar fi obligat sa inlocuiasca mereu momelile pierdute.Si apoi de unde sa ia pescarul atatea momeli naturale cand, in anumite anotimpuri, procurarea lor este atat de dificila?

Pescuitul cu năluci se practică în vederea prinderii speciilor răpitoare , de exemplu , lostrită , păstrăv , ştiucă , şalău , avat etc . Acest procedeu se mai numeste şi pescuitul lansat sau pescuitul cu blincherul . El cere eforturi deosebite din partea unditarului , care parcurge uneori distante foarte mari , aruncănd mereu năluca , explorînd apa palmă cu palmă în căutarea pestelui .
Naluca  este o momeala artificiala, care prin modul cum este purtata prin apa de pescar, poate atrage si prinde peste rapitor. O naluca da rezultate numai daca pescarul o manevreaza cu incredere si iscusinta, reusind sa dea iluzia vietii, cunoscand reactiile pestelui rapitor. Aceste momeli artificiale au o evolutie in apa diferita in functie de modelul ales si tehnica recuperarii. O recuperare rapida, cu opriri bruste (se da timp nalucii sa se scufunde) se imita un pestisor cuprins de panica la apropierea pericolului, iar o recuperare lenta, dinamizand evolutia lingurii sau voblerului prin jocul din varful vergii si din manivela mulinetei, vitaza medie de deplasare a nalucii fiind suficient de mica pentru a convinge rapitorul sa accepte o prada ce se ofera "pe tava". Exista mai multe tipuri si dimensiuni  de naluci.
Acestea sunt:
Linguri oscilante  - acestea isi leagana (balanseaza) muchia in timpul inaintarii  prin apa
.
Linguri ondulate  - acestea inainteaza in apa cu miscari unduitoare,  serpuitoare sau valurite

Rotativa - este o  momeala artificiala a carei paleta se invarte in jurul unui ax sau fus, are un mare efect asupra senzorilor optici, auditivi si laterali ai pestilor rapitori. Cele mai cunoscute rotative sunt cele Mepps (Franta).

Voblerul - este o  artificeala din lemn sau din alte materiale (plastic, cauciuc,  pluta), care imita un petisor pentru a atrage rapitorii. Acesta  are in apa o evolutie nehotarata, sonticaita. De regula acesta  pluteste pe apa si se scufunda numai cand este tras, nivelul de  adancime depinzand de forma corpului, si de
pozitia barbetei pe  care o poarta. Voblerele sunt dotate cu 1,2 sau 3 ancore. Exista  pe piata o gama variata de modele, nuantei, si marimi, insa cele mai cunoscute si eficiente sunt faimoasele voblerele Rapala, de productie finlandeza si voblerele Cosma care au raport pret/calitate foarte avantajos pentru toti pescarii. Dintre modele cele mai intalnite amintim: Voblerele plutitoare, care sunt construite astfel incat acestea la tragere sa strabata apa la o adancime de 10 - 25 cm, infunctie de viteza de recuperare imprimata de mulineta. Voblerele cosmopolite, voblere care pot evolua la orice nivel al apei, in functie de viteza de recuperare. Voblerele scufundate, sunt acelea care dupa lansare se opresc la o anumita adancime in apa ( 10 - 50 ) cm , nivel la care se pot recupera printr-o mulinare lenta, cu opriri si reluari, penrtu a lasa impresia unui peste
bolnav.
Voblerele de fund, sunt cele care dupa lansare coboara pana ce ating adancimea maxima. Cu cat folosim o viteza de recuperare mai mare, cu ata ele strabat apa la un nivel mai inalt. La alegerea voblerului trebuie sa tinem cont de anumite lucruri: de adancimea la care vrem pescuim, de pestele pe care il cautam, de luminozitatea zilei si de zona in care pescuim.
 
Twisterul   - este o momeala artificiala din plastic moale, care imita diverse animale acvatice
(pestisori - shad, broscute, rame, viermi), avand un  mare efect asupra rapitorilor. Twisterele se produc intr-o intr-o larga si variata gama de dimensiuni si nuante, pentru a satisface toate nevoile pescuitului la rapitor. Diversele twistere sunt insotite de un carlig cu plumb sau fara denumit "jig"

Brisca - este ca o lama de briceag (usor curbata), astfel incat actionata pe verticala sau oblic sa aiba o miscare oscilanda, ondulatorie sau mixta. Este dotata cu cate un singur carlig la capat fixat prin lipire.
Dandineta - asemanatoare bristei (ca o frunza de salcam) evolueaza pe verticala, ori oblic, cu miscari
leganate, valurite sau mixte. Este dotata cu cate un singur carlig la capat fixat prin lipire.
Mormasca - arificiala micuta, poate evolua in apa pe verticala cu miscari sacadate, mai mult pe care il imita, in funtie de "jocul" pescarului, realizat prin dinamizarea varfului de lanseta, ea este folosita in principal la copca.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web