duminică, 6 iunie 2010

Pescuit şi Momeli pentru Crap

Momeli  pentru Crap


 Pescarul amator trebuie sa cunoasca cu ce momeli si ce nade se folosesc la pescuitul crapului , pentru a avea si rezultate bune .
Momelile  pentru crap se inparte in doua categori momeli animale , momeli vegetale , vom discuta si vom descrie pescarului amator fiecare momeala in parte .
 Pescari sportivi stiu ca sunt mai multe tipuri de momeli pentru pescuit la crap , dar noi vom vorbi despre cateva momeli necesare pescuitului la crap .

1 Pescuit si momeli animale pentru crap

Folosirea momelilor animale in pescuitul crapului nu este de loc lipsita de etica. Momelile animale sunt in anumite situatii foarte productive.

Viermusii sunt o delicatesa pt crap. Pescarii unguri folosesc foarte mult viermusii la pescuitul crapului si au creat chiar si un sistem de rig pt viermusi. In acest fel se pot folosi carlige sanatoase fara sa storceasca viermusii. In nada viermusii sunt foarte atractivi.

Ramele (mai multe modele) sunt foarte folosite de pescarii de la noi din tara, in special in apele curgatoare.
In Dunare este momeala nr 1. Mie personal imi sunt cam antipatice aceste creaturi si nu le folosesc decat in Delta pe cele negre.




Au corpul aproape cilindric, format, din numeroase inele, de culoare roscata, roscata-vinetie,
moaronie. In cadrul pescuitului sportiv ramele constitue o momeala aproapa universala. Exista mai multe specii de rame: ramele de roua - traiesc in solul gradinilor si diverselor culturi agricole, lungimea lor abisnuita este de cca 15 cm, unele ajungand pana la dezvoltarea record de 40 cm.
Libelulele sunt o momeala si o nada excelenta.
"Larvele de libelulă" sunt extrem de fragile la folosirea lor la pescuit. Sunt subţiri, şi nu se pretează decât la cârlige maxim numărul 12. Uneori chiar spinul cârligului le deteriorează, un cârlig fără spin fiind chiar mai indicat. Mărimea optimă a cârligului (din experienţa personală) este 16-18. Prefer să folosesc cârlige de culoare roşie, care se camuflează mai bine în buchetul de libelule, sau negre, de aceeaşi culoare cu a capului libelulei.
Prinderea în cârlig se face puţin înapoia capului. Nu se înşiră pe cârlig, precum râma, ci se prind transversal. De obicei se prind în cârlig mai multe "libelule", în buchet.



Fiind foarte fragile sunt rupte de peşti cu mare uşurinţă. De aceea se prefera folosirea lor în sezoanele mai reci (sfârşitul toamnei – începutul primăverii), când peştii sunt mai puţin activi.
"Libelulele" le găsim in mâlul de pe fundul bălţilor puţin adânci. Trecem cu o sită pe deasupra mâlului, luând puţin şi din acesta. Strecuram apoi bine şi clătim în apă până când în sită vor rămâne numai libelulele.
Fiind recoltate din apă, tot în apă e bine să le păstram, împreună cu mâl din care le-am luat. Oricum, nu vor rezista prea mult. Până la locul de pescuit le ţinem în vată umedă învelită în hârtie, totul aşezat într-o cutie de plastic cu capac, din care scoatem numai câte libelule ne trebuie pentru următoarea oră de pescuit. La pescuitul la copcă, iarna, va trebui să băgam cutia într-un buzunar interior al hainei, pentru a nu îngheţa.
Racii - o momeala pt exemplare mari.

Scoicile - in apele cu scoici acestea reprezinta baza de hranire a exemplarelor mari.


2 Pescuit si momeli vegetale pentru crap


Momelile vegetale sunt foarte apreciate de toate formele de crap.

Porumbul este de departe cea mai folosita momeala pentru crap. Acesta poate fi folosit sub diferite forme: crud (din stiulete), conservat simplu sau cu diferite arome, uscat.

Este recomandat pentru toate anotimurile si toate tipurile de balti.Nu necesita adaugarea altor arome sau atractante. Porumbul   fermentat s-a dovedit a fi una  dintre cele mai recomandate momeli in pescuitul crapului,atat pentru carlig cat si pentru momit.

Graul poate fi folosit uscat, conservat simplu sau in arome sau incoltit. Foarte bun este graul decorticat (alb).


Este o momeala excelenta la crap, desi frecvent omisa de crapari. Graul este foarte eficient
in special primavara,
cand crapii prefera alimentele mici si moi, abia treziti din amorteala iernii ei fiind mult mai mofturosi si mai
banuitori la eventualele “pericole”.
Nadirea cu grau fiert sau crud atrage si pestii mai marunti. Nici o problema! Vor venii si crapii. Cloncanitul
boabelor de grau aruncate in apa
va atrage crapii din zona si putem avea surprize foarte placute in scurt timp de la nadire.
Floarea-soarelui - sunt zone (ape) in care floarea soarelui este momeala nr 1. Se foloseste cruda sau coapta putin la cuptor, faramata in nada si intreaga ca momeala (3 - 4) seminte pe rig.

Este nada pe care unii o folosesc cel mai des si pot sa va spun ca este foarte eficienta pt toate formele de crap. Merge foarte bine din mai pana in septembrie. Este un amestec in care unele ingrediente pot lipsi sau pot fi introduse si altele cu conditia sa se pastreze aceeasi linie a aromei.
Mazarea este prinzatoare in apele furajate. Este foarte apreciata de ten si fitofag.

Canepa este o componenta de baza a nadelor. Se foloseste cruda sau coapta.

Nautul se foloseste si ca nada si ca momeala. Se coloreaza si se aromatizeaza foarte usor.

Se pastreaza uscat si doar cu o zi inaintea pescuitului se tine la inmuiat cca 12 ore in apa rece cu aroma si colorantul dorit apoi se fierbe 1 minut (de fapt se pune in apa clocotita).

Castraveti, kivi, rosii, mere sunt foarte cautate de ten.

Pufuletii (expandatii) din porumb, grau, orez se folosesc simpli sau in combinatie cu alte momeli pentru a le ridica de pe fund.

Nucile si alunele sunt foarte cautate de crap. Sunt foarte bune in apele cu densitate mica de pesti caci prin uleiul pe care il raspandesc atrag crapii de la mare distanta si de pe toate nivelele.

Preparare
Inmuiate timp de 24 de ore, alunele se vor fierbe timp de 30 de minute lasandu-se apoi la fermentat, in apa in care au fiert, intr-o caldare deschisa, pe o perioada de 48 de ore, de preferabil intr-un loc caldut.
Procesul de fermentatie se va declansa, eliminand zahar, rezultatul operatiunii fiind o nada mai mult decat atractiva pentru crap. Chiar si dupa fierbere tuberculii vor avea aproape aceasi duritate ca inainte.
Pot fi pastrate in stare de fermentatie, in lichid,  intr-un borcan sau recipient etans sau pot fi congelate.
Datorita continutul mare de glucoza(21%) si grasimi(24%), formeaza o nada cu valente multiple, putand fi folosite pe toata perioada anului.
Sucul provenit din fermentatie poate fi folosit si pentru hidratarea boiliesurilor sau ca lichid nutritiv in constructia lor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web