duminică, 6 iunie 2010

Pescuit şi Screte pentru Crap

Pescuit şi Screte pentru Crap


Pescarul amator si pescarul sportiv trebuie sa stie cateva secrete  si sa tina cont de ele cand vrea sa plece la pescuit sa fie pregatit pentru orice : influienta vremii , presiunea atmosferica , vintul, ploia , influienta lunii , vremia ideala . Vom discuta pe scor despre fiecare in parte in cele ce urmiaza , sai dam drumu la treaba .

Influenta vremii

   Orice expert al pescuitului la crap care  foloseste echipament de 2000 de dolari va va confirma ca ar putea pescui la fel de bine cu scule în valoare de 200 de dolari. Cine pescuieste cu echipament avansat o face datorita faptului ca este pur si simplu o placere sa folosesti un bat sau o mulineta de calitate.
Dar mai ales "veteranii" pescuitului la crap stiu din experienta ca aceste lucruri sint doar un adaos placut, si nicidecum necesar. Mult mai important este sa ne facem lectiile, adica sa ne informam cît mai bine despre prada noastra mult rîvnita. Ca pescari sportivi, depindem în întregime de instinctul natural al pestelui de a
se hrani. Nu îl prindem cu plasa, nu îl harponam. Trebuie sa asteptam pîna cînd pestele decide, de buna voie si nesilit de nimeni, sa apuce momeala noastra. Pentru a obtine acest rezultat - si pentru a elimina cît mai mult factorul "noroc" - este necesar sa stim cît mai multe despre modul de hranire al crapului. Întrebarile cheie sint urmatoarele: cum se hraneste, cînd se hraneste si unde se hraneste! Daca gresim chiar numai unul din acesti parametri, nu ne mai ajuta nici cel mai scump si mai sofisticat echipament din lume. Întrebarea "cum se hraneste crapul" am tratat-o deja în unul din numerele trecute. Am vorbit despre felul în care crapul absoarbe sau "inhaleaza" hrana si o triaza în bot. Asupra acestui punct esential vom reveni în alt episod, cînd vom vedea de ce montura cu "fir de par" în combinatie cu un boilie si un plumb semi-fix s-a dovedit de a fi de departe cea mai eficienta. Localizarea crapului vafi subiectul numarului urmator. Buletinul meteo, de mare ajutor
    Desi am abordat-o deja în unul din numerele trecute, as vrea sa mai insist asupra problemei "cînd se hraneste pestele", pentru ca este extrem de importanta, si, în acelasi timp, relativ usor de rezolvat.
    În numarul 7 al revistei, am vorbit despre modul in care temperatura apei influenteaza cantitatea de oxigen dizolvata in apa. Aceasta cantitate de oxigen determina direct pofta de mîncare a crapului. Deci, cu ajutorul unui simplu termometru de apa, puteti stabili cînd si unde se gaseste o situatie promitatoare pentru o captura record. Un alt factor care va poate îndruma spre o partida de pescuit reusita este vremea. De obicei, noi pescarii nu îi dam atentie decît atunci cînd avem nevoie sa o invocam ca scuza pentru o zi fara peste. Acest
lucru este o greseala fundamentala, pentru ca un simplu buletin meteo ne poate ajuta enorm.

Presiunea atmosferica trebuie sa fie constanta
  
Parametrul principal este presiunea atmosferica. Aceasta se masoara în milibari (mbar). Pîna la 1000 mbar, vorbim de o presiune atmosferica scazuta, la peste 1010 mbar vorbim de o presiune atmosferica ridicata. Presiunea atmosferica scazuta înseamna de obicei cer înnorat, vînt si averse de ploaie, în timp ce presiunea atmosferica ridicata este responsabila pentru vreme frumoasa cu cer senin. Crapii, ca si toti pestii din familia ciprinidelor, s-au dovedit a fi foarte sensibili la orice schimbare a presiunii atmosferice. Deci cele mai bune
conditii de pescuit le ofera o vreme constanta peste o perioada de timp cît mai lunga.
Singura exceptie este o perioada calduroasa în timpul verii, cînd temperatura apei poate trece peste baremul critic de 23 de grade Celsius. Conditii acceptabile ofera si o presiune atmosferica în scadere (adica atunci cind vremea se "înrautateste"), în timp ce o presiune în crestere este garantia unui esec pescaresc. Se poate spune ca o presiune atmosferica scazuta ne ofera cele mai bune conditii. De ce? Aceasta situatie meteorologica ne aduce deobicei temperaturi relativ constante si mai ales medii, indiferent de anotimp. În plus, ea aduce de multe ori vînt si ploaie.

Vîntul - cit mai puternic
   
Influenta vîntului este imensa. Pe scurt, cu cît mai mult vînt, cu atît mai bine. Vînt prea puternic pentru pescuit nu exista, chiar daca este neplacut pentru pescar. Efectele sint atît de benefice din trei motive:
1. Miscarea valurilor la suprafata oxigeneaza întreaga apa. Importanta cantitatii cît mai mari de oxigen am amintit-o deja de mai multe ori.
2. Curentul format de valuri la suprafata apei concentreaza hrana într-o parte restrînsa a baltii. Aceasta hrana este transportata de curent sau dislocata de valurile care lovesc în mal.
Din acest motiv, se recomanda sa pescuiti întotdeauna cu vîntul în fata! În aceste conditii, momeala trebuie plasata aproape de mal, sau cel putin în acea parte a baltii spre care bate vîntul.
3. Odata cu aparitia valurilor, scade vizibilitatea din exterior în apa, pentru ca "oglinda" nu mai este neteda, ci în miscare continua. Totodata, patrunde mai putina lumina în apa.
Efectul este ca pestii se simt mai siguri, mai putin amenintati, si încep sa se miste mult chiar în timpul zilei, cautînd hrana uneori la adincimi surprinzator de mici. În plus, pescarul aflat pe mal este mai greu sau chiar imposibil de reperat de catre crapi si, de multe ori, pestii trec de-a lungul malului, pe sub nasul pescarului, ale carui monturi sint de obicei lansate mult prea departe.
    Vîntul are efecte pozitive, indiferent de anotimp sau directie. Mult timp s-a sustinut teoria ca în timpul iernii ar fi mai bine sa se pescuiasca cu vîntul in spate. Banuiesc ca aceasta teorie s-a mentinut atîta timp doar datorita faptului ca este mai comod pentru pescar sa stea la adapost cînd este frig. Practica însa a dovedit cît se poate de clar un lucru: cel mai bine este sa pescuim întotdeauna cu vîntul în fata!
 
Ploaia oxigeneaza apa
 
Ploaia are un efect asemanator cu cel al vîntului. Oxigeneaza apa, dizloca hrana de pe maluri si "sparge" oglinda de la suprafata apei, provocînd o mobilitate sporita a crapilor.
Foarte promitatoare este situatia unei furtuni în timpul verii, unde ploaia aduce o oxigenare rapida si substantiala, care poate provoca o scurta perioada de hranire aproape efervescenta a crapilor. Oricum, fiti foarte atenti la fulgere. Nu e de gluma sa te afli într-o barca, angajat într-un dril prelungit, în timp ce esti singurul punct proeminent pe un plan de apa, si asta cu un paratraznet de carbon în mîna! Fibra de carbon este un excelent conductor electric, asa ca fiti foarte atenti sa nu patiti ca dinamovistul Florentin Petre.

Influenta lunii
  
Toate revistele pescaresti din Vest publica invariabil, numar de numar, tabelele solunare.
O perioada buna de timp, am încercat sa ma orientez dupa ele. Sincer sa fiu, nu am observat nici cel mai mic efect, lucru confirmat de toti specialistii de carpfishing cu care am vorbit. Singurul punct relevant pare a fi luminozitatea. In conditii de nopti cu cer senin si luna plina, pestii nu se simt atît de bine protejati de întuneric ca de obicei si nu se aventureaza în apropierea malului, deci trebuie cautati mai în larg. Invers, în schimb, cu cît mai întunecoasa este o noapte, cu atît mai aproape de mal vom gasi crapii. De altfel, acest lucru este valabil
pentru orice oscilatie a luminozitatii, indiferent de cauza acestei schimbari sau de ora zilei.
 
Care este vremea ideala?
 
  Asadar, conditiile meteorologice ideale pentru pescuitul la crap ar fi, dupa parerea mea, urmatoarele :
- In lunile septembrie sau octombrie, cind temperatura din timpul zilei este de 16 grade C, în cursul noptii de 10 grade C, temperatura apei este de 14 grade C , presiune atmosferica scazuta, cer noros, averse de ploaie razlete, vînt cald din Vest sau Sud - Vest.
O mentiune importanta: toti acesti factori au efect mai ales asupra apelor linistite. Iar cu cît mai mica este o balta (ca suprafata, dar mai ales ca adîncime), cu atît mai sensibila va fi fata de factorii meteorologici numiti. În cazul unor conditii nefavorabile, încercati-va norocul mai bine pe rîuri sau canale, care depind de alti factori si ofera conditii bune în timpul verilor calduroase sau al iernii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web