vineri, 18 iunie 2010

Pescuit Sportiv la Stiuca cu Voblere si Rotative .


Pescuit la Stiuca cu Voblere si  Rotative .


Am ajuns sa vorbim si despre pescuitul cu voblere si rotative pentru pescuit la stiuca , o sa vedem cum se procedeaza cu aceste naluci si ce efect are asupra stiucilor . Rotativele si voblerele fac parte tot din categoria nalucilor , dar noi vom vorbi despre cele folosite la pescuitul stiuci si le vom face o mica descriere acestor naluci si vom invata cum sa le folosim la pescuit..
Pescarul amator trebuie sa invete cum se pescuieste cu naluci daca vrea sa aiva capturi mari de stiuca , vom incepe mai intai sa vorbim despre  voblere si pe urma despre rotative.
Pescuit la Stiuca cu Voblere .
  Voblerele mi se par cele mai bune naluci in apa mica. In ape de 1m, cu bradis, orice alta naluca ia bradis si nu mai lucreaza pe cand un vobler bine manuit lucreaza fara piedici, fara graba, fara rateuri. Pentru pescuitul de suprafata se folosesc voblere plutitoare, cu sau fara barbeta.
   Clasa voblerelor este foarte mare si nu poate fi acoperita intr-un articol asa ca am sa va prezint numai cateva.
Voblerele de suprafata, cu barbeta. In aceasta categorie se inscriu mai multe modele: Minnow (Salmo Minnow, Rapala Original si Husky Jerk), Shad (Salmo Roach si Perch, Rapala SSR), Pike, imitatia stiucii [un vobler excelent, cel mai bun model este cel de la Salmo (au mai incercat si altii sa-l copieze dar rezultatele au fost slabe)] si Fat (Salmo Butcher, Rapala Shallow Fat Rap). Esentialul la aceste voblere este sa alegeti din modelele pe care le-am prezentat (sau din altele) numai pe cele strict de suprafata (sa nu uitam ca e vorba acum de pescuitul in ape mici).
Animarea voblerelor este foarte importanta, incerc sa va fac un filmulet... Povestit.
Lansati... (atentie sa controlati lanseul si aveti firul sub control tot timpul)... cand voblerul a cazut in apa inchideti pikup-ul si asteptati (valurile facute de vobler in cadere sunt suficiente pentru a-l misca) o stiuca aflata la panda in apropiere sigur a auzit caderea voblerului in apa si va fi curioasa sa vada ce s-a intamplat, lasati-i timp de reactie.
Asteptati cateva secunde (20-30) apoi smuciti usor voblerul si mulinati 5-6 ture de manivela... opriti... porniti voblerul usor (la cea mai mica viteza la care lucreaza), ar trebui sa vedeti pe suprafata apei dara lasata de miscarea voblerului... dupa 2-3 metri opriti iar si miscati usor voblerul din varful lansetei... smuciti usor...
   Voblerele fara barbeta. Modelele mele preferate sunt Popp-erele (Salmo Pop) si Jerk-urile (Salmo Jack si Fatso). Daca voblerele cu barbeta se misca doar la o simpla tractiune din cauza barbetei, aici lucrurile se schimba, totul depinde numai de pescar.
  Popp-erele au in fata o cavitate care, atunci cand sunt smucite brusc, produce un "splash" (adica un fel de Pleosc, o stropitura care atrage atentia rapitorilor aflati in zona). Cred ca deja v-ati dat seama cum functioneaza: lansati, asteptati sa se linisteasca apa... smuciti puternic, dar scurt... asteptati... smuciti. Aceste voblere au avantajul ca nu se scufunda nici un pic iar in cazul unei ape invadate de bradis il puteti folosi intr-o apa de-o palma.
Oscilantele, rotativele sau voblerele isi pot dovedi eficienta numai dupa incercari repetate asa ca nu mai asteptati sfaturi si folositi-le.

Pescuit la Stiuca cu Rotative .Rotativele sunt naluci excelente pentru stiuca, pentru apele mici cele mai bune fiind de marimea 3-6, fara corp. Animatia este si aici foarte importanta, nu tarati pur si simplu rotativa, lansati, intindeti firul imediat, smuciti usor lanseta pentru a pune rotativa in miscare, recuperati 1-2m, opriti, lasati rotativa sa cada cativa centimetri (in functie de adancimea apei), iar smuciti usor... In ape reci, rotativa da uneori rezultate mai bune decat oscilantele sau alte naluci, la fel si in cazul apelor tulburi, vibratiile emise de rotativa sunt mai puternice iar stiuca o detecteaza mai usor.
Ca modele sigure (va spun care sunt preferatele mele) puteti folosi Mosca Spanto si Longet, Vibrax, Mepps Aglia si Lusox, BerTi Clasic etc.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web