sâmbătă, 25 septembrie 2010

Pescuit Amator si Carpfishing

 Totul despre Carpfishing


Inainte de toate e bine sa spunem ca pescarii de crap sunt atrasi de TROFEU, cel care pica o data in viata, cu metode obisnuite... care multumita studiilor englezilor despre comportamentului si metoda de hranire a crapului ne-au ajutat sa avem, cu carpfishing, capturi mai multe si in special mai MARI.   
Proiectul nostru este sa adaptam acest stil de pescuit in apele din tara cum a fost adoptat de italieni, francezi etc… Trebuie sa fac o precizare: tehnica carpfishing, pe langa tehnologie, echipament si momeli complexe, se axeaza in particular pe respectul naturii, pe cei care pescuiesc, pe cunostiintele aprofundate despre ambient si obiceurile pestelui, cu care se stabileste un raport direct si de obicei odata cu  terminarea drilului, in teorie, se sfarseste cu eliberarea crapului in ambientul lui natural.
Carpfishing este o evolutie de la clasicul pescuit la fund si filosofia acestuia la cautarea pestelui de mari dimensiuni! Mi se pare totusi interesant pentru cine vrea sa inceapa sa stie anticipat la ce sa se astepte: multa munca pentru pregatirea momelilor care sunt intr-o continua evolutie, care trebuie adaptate conditiilor atmosferice, sezonului, locului de pescuit etc...
O sa vorbim despre monturile folosite la acest stil de  pescuit care sunt de mai multe tipuri, in functie de exigentele la care trebuie sa ne asteptam la o partida de pescuit. Si momelile sunt de mai multe feluri si dupa parerea mea consider  ca boiles-ul este  una dintre momelile cu care pescarul incearca sa inlocuiasca, cu dificultate, hrana naturala a crapului (care fiind un animal salbatic cu sange rece poate fi invatat). Momeala perfeacta nu exista dar cea care se apropie de perfectiune, nefiind totusi prea selectiva, este porumbul si tiger nut (nuci brasiliene): functioneaza aproape peste tot si se adapteaza la orice conditii de pescuit. Oricum atat monturile cat si momelile trebuie studiate in detaliu.

Montura in-linie .


X-ROSU-IN LINE
X-ALBASTRU MONTURILE SAFETY-CLIP
Pentru a incepe ne uitam la montura cea mai folosita din Europa:
Montura este foarte usor de executat: firul principal trece printr-un tub de cauciuc de 20 cm si un plumb, cel putin de 60 de gr; se introduce un stoper si un vartej acoperit tot cu un tub de silicon sau un  tub de cablu electric de 2/3 cm. Este o montura care se adapteaza la aproape toate conditiile de pescuit. Daca folositi o montura artizanala asigurati-va ca tubul sa nu fie flotant: este foarte important sa stea lipit pe fundul apei. Tubul este de fapt folosit ca antirasucitor sau ca protectie pentru a nu fi taiat de pietre sau scoici; la aruncare ne ajuta putin si putem sa-l catalogam ca fiind o montura pentru distanta medie.
Aceeasi montura poate fi executata cu lead core, acest revolutionar fir este un dacron de culoare camuflaj (de obicei), are inauntru un fir de plumb care il tine lipit pe fund cu siguranta, la prelucrare este nemaipomenit fara nici un nod si avantajele sunt enorme (in articolele viitoare o sa vorbim detaliat despre acest fir).
Pentru unii acest lucru este stiut dar pentru incepatori este folositor sa aratam nodul pentru forface cel mai utilizat la carpfishing: faimosul nod fara nod.

Una dintre problemele cu care pescarul de CF se intalneste este pregatirea momelilor si in cazul nostru BOILES-urile. Momeala revolutionara pentru compozitie, pregatire, dimensiune si prezentare a schimbat  radical pescuitul la crap mare, care, traditional are doar numele (deriva de la “to boil” care in limba engleza inseamna fierbere).

Ideea de a produce acest fel de momeala a nascut din necesitatea de a nu fi agresata de pesti mai mici si de a selecta cei de talia mai mare; familia ciprinidilor din care in mod deosebit crapul, care pe langa multe carateristici fiziologice are in principal niste dinti faringieni inferiori puternici care pot sa marunteasca mancarea cea mai dura (acest lucru il specific pentru prietenii care inca ma intreaba: daca boiles-urile sunt mai moi nu le ia mai repede crapul?).
Fainurile folosite pentru a produce boiles sunt mai multe, dintre care cele mai folosite sunt:



NUME
PROTEINE
VAL. ALIM.
PROPRIETATI
% x 1 kg.
Malai
10/15 %  carb.
+ digerabila
    Dezleaga
15/20 %
Gris
10/15 %
+ digerabila
     Leaga ++
20/25 %
Faina de grau
50/55 %  vit
   digerabila
     Leaga +
10/15 %
Faina de soia
38/42 %  vit.
 - digerabila
     Leaga -
20/30 %
Faina de peste
55/6  %
   digerabila
     Neutre
15/20 %
Birdfood
8/35  % vit./carb.
+ digerabila
     Neutre
20/50 %
Faina de carne
90/95 %
   digerabila
     Leaga --
15/25 %
Faina de orez
15/20 %
   digerabila
     Leaga ++
5 /20 %

Explicatii:    Vit: vitamine   Carb:carboidrate    Birdfood: mancare de pasari macinata

Acum ca ne-am facut o idee generala despre fainurile folosite in mixuri si valorilor lor sa analizam mixuri care se gasesc in comert despre care majoritatea stiu foarte putin datorita firmelor producatoare care vand produsele acestea si se feresc de concurenta in dezavantajul pescarilor.


Mixurile sunt impartite de regula in patru feluri din care:



1)   “50/50”:(in comert se gaseste chiar sub acest nume) in general este cel mai ieftin si cel mai folosit. Este un amestec de fainuri  digerabile cu adaos de stimulator de mancare. Faptul ca este mai economic nu inseamna ca este mai slab,este un mix pentru toate sezonurile si la momitul de lunga durata a aratat ca  in timp capturile nu scad.
2)   Birdfood :cel mai digerabil. Compozitia lui prevede continutul de basa ca fiind mancare pentru pasare macinata fin (cu dozajul care merge de la 15 pana la 45% pentru fiecare kg. de mix); este un mix pe care vi-l sugerez in special asociat cu arome de condimente (spice flowers)de la inceputul toamnei pana in plina iarna.
3)   Fish Meal: se bazeaza pe carateristicele fainurilor de peste si crustacee si este indicat pentru apele calde si motivul este usor de inteles: fiind foarte bogat in grasimi rezulta ca este putin digerabil la temperaturi mai reci; crapul  ar putea sa nu-l manance preferand momeli mai lejere si  usor de asimilat.
4)   Protein Mix:este un mix pe baza de proteine din lapte care ne permit sa obtinem un amestec cu valorile nutritive cele mai inalte; valoarea proteica  este peste 80% conditia in care este putin digerabile. In apele romane care sunt foarte bogate in alimente naturale pe care nu le sfatuiesc.In Anglia exista ape unde boiles-urile sunt hrana de baza pentru a compensa lipsa hranei naturale; pentru acest motiv trebuie sa ne gandim la ce ne trebuie noua in apele noastre si sa nu ne limitam sa copiem retete de la englezi care pescuiesc cu mixuri adaptate la exigentele din apele lor.     
Pregatirea mixului acasa este faza cea mai dificila (majoritatea subestimeaza aceasta operatiune) dar este cea care da cele mai multe satisfactii!!! In Romania (ex: granarul Europei) inca se gasesc fainurile netratate si uitand schema de mai sus putem sa incepem sa amestecam cate ceva si  sa testam duritatea si lucrul cel mai important sunt valorile proteice si grasimile care trebuie adaptate la locurile de pescuit si sezon.

Chiar valoarea proteica a mixului este argumentul cel mai discutat intre crapari (cei sponsorizati de la firme care produc momeli) dar pentru a intelege bine este cazul sa vorbim putin despre principi HNV (proteine continute de derivatele din lapte, ca lactalbumina, caseina si alte extracte) sau despre principiul lui Fred Wilton care dupa multe studii a ajuns la concluzia ca un aliment care ar fi putut  sa ofera  toate valorile alimentare ca  proteine, minerale si carbohidrati in timp ar fi putut sa devina mancarea cea mai preferata a pestilor.
Cu aceasta teorie au luat nastere mixuri cu valori proteice peste 65%. Si eu m-am inselat o perioda folosind aceste mixuri dupa care am renuntat pentru urmatoarele inconveniente pe care le-am gasit:
imposibilitatea de a stii exact prospetimea fainurilor folosite
dificultatea de conservare a fainurilor (se strica daca umezeala depaseste 10%)
dificultatea de conservare in timpul partidelor de pescuit
nici un beneficiu la nivel de capturi.
Teoria lui Fred Wilton despre HNV a picat deoarece:
nu exista animale care pot sa se alimenteze cu un singur fel de mancare (boiles)
proteina laptelui nu exista in lumea acvatica
in descoperirile lui Luc Besson (crapar veteran) a explicat ca proteinele laptelui la o anumita temperatura tind sa se topeasca si acesta se intampla in faza de fierbere cand tinem boiles-ul in apa la 100 de grade pentru 1 sau 2 minute.  Incalzirea aceasta este determinanta si provoaca in faza de racire o schimbare ulteriora: coagularea proteinelor laptelui care asuma o structura impermeabila totala si care impiedica raspandirea aromelor continute de boiles si reduce real puterea atractivitatii momelei noastre.
Ce pot sa zic: o lovitura tare pentru cine a crezut in aceste ingrediente scumpe!!!!
Discutia oricum poate fi interminabila dar trebuie sa fim pratici: care sunt momelile aproape perfecte si ce au ele in comun? Eu zic ca viermi, cartofii, porumbul si paine sunt dintre cele mai bune si au in comun  carbohidrati si fibre. Atunci spre directia aceasta trebuie sa mergem si  sa gasim o momeala care:
sa fie mancata
sa abia un gust bun
sa lasa sa iasa atractante continute in ea
sa fie durabila in timp
De aici naste si prima, zic eu mai naturala, reteta pe care v-o propun:
20% malai
30% gris
20% faina de soia
25% birdfood mix(jumatate tocat jumatate nu)
5% faina de orez
Modificati valorile in baza exigentelor voastre: daca trebuie sa folositi cobra de momit, reteta este cam delicata; atunci cresteti  procentul de faina de orez si diminuati pe cea de soia. Sau pentru rolabilitate, daca mix este prea uscat, putem sa adaugam grisul si albusul de oua ecc…Aroma la placerea fiecaruia si atractantul de ce nu, cel mai tare si cel mai ieftin:ZAHAR! Pentru fiecare kg. de mix trebuie sa folositi cam 10 oua de dimensiune medie ,sa fie proaspete!!! Dupa fierbere le lasam o zi sau doua intr-un mediu uscat,dupa care le bagam in congelator sub vid pregatite sa fie testate oricand.
Boiles-ul se pastreaza asa si 6 luni si in punga bagati niste boabe de orez care absorb umezeala care a ramas.

Arome .



Am probat personal foarte multe arome,si tin sa va spun ca firmele producatoare s-au straduit si am ramas impresionat de fantezia si la ce combinatie de arome s-a ajuns.
Eu personal nu am fost niciodata convins de importanta aromelor la momeala dar cred in solventul in care el este dizolvat. Alcool etilic, diacetina, glycol propilenic, triacetina si alcool isopropilic sunt solvente cele mai folosite pentru a dizolva aromelor (care sunt sub o forma de praf). In majoritate sunt toate pe baza chimicala care incearca sa imita  cel mai mult aromele naturale, altele sunt derivate de la substante naturale.
Toate firmele incearca sa reproduca realitatea; dar cineva crede ca un boiles cu aroma de rac convinge pestele ca  are in fata un rac? Sper ca nu! Sau ce poate sa stie crapul de aromele de ananas piersica sau capsuni?
De multe ori mi s-a intamplat ca un boiles doar indulcit sau imbogatit cu substante care au aroma proprie ( es. Biscuit de caini sau pisici) sa fie mult mai imediat si mai eficace decat oricare boiles aromatizat din cele mai bune. In plus exista pe piata atatea arome ca ma intreb cate au fost testate real inainte de a fi lansate in comert!!
Cred ca sunt foarte putine firme care i-si pot permite sa cheltuiasca bani grei pentru teste sau  filed tester (ex. cei care pescuiesc pentru a testa produse : Ken townley), si atunci inseamna ca pe piata se gasesc o sumedenie de produse de o calitate indoielnica.
Stiati ca exista anumite produse  cu un nivel mic de ph, cu toate ca s-a demonstrat ca are un efect repulsiv asupra crapilor? Sau ca exista arome atat de puternice care indeparteaza crapii in loc sa ii atraga?
Personal eu am incredere in firme ca Nutrabait, Hutchinson, Nash si Solar,pentru ca stiu ca sunt firme puternice si consacrate.
Exista  arome care dau rezultate excelente de mai bine de 20 de ani si de-ce sa  nu le testam?
Dintre care :
 R.Hutchinson:Scopex, Monster crab
Nash: Sting, Malay spice
Solar: Red herring
Nutrabait: Strawberry, Tuttifrutti
Pentru  a folosi o aroma in locul alteia nu vreau sa va sfatuiesc dar pot sa va spun ca  iarna alcoolul etilic se propaga mai bine in apele reci. Alta chestiune este dozajul: calculati faptul ca 60/70 % se pierde prin fierbere dar sa nu exagerati pentru ca boiles-urile prea aromate indeparteaza crapul de la patul de nada si o sa revine dupa multe ore de baie purificatoare.

Coloranti .



Pentru mine colorantii sunt un produs fara nici o importanta pentru boiles.
Le am testat mai demult si intr-adevar crapul cu  varsta mai tanara are un fel de atractie naturala spre culori stralucitoare ca galben,rosu si portocaliu dar toate celelalte culori sunt vazute in alb si negru. In plus majoritatea pescuitului se intampla noaptea (mie in special) si nu inteleg de ce inca multi prieteni ma intreaba despre importanta culori boiles-ului.
Exista inca cineva care crede ca boiles-ul de capsuni trebuie sa fie rosu? Si cate capsuni rosii cresc in fundul baltii?
Coloranti daca nu sunt de o calitatea deosebita, hiper scumpi, sunt de obicei periculosi pentru crap pentru ca sunt de origine chimicale si aproape niciodata naturali.
Si inca m-am intrebat: de ce crapul se hraneste cu mancare naturala care de obicei este de culoarea camuflajului? Sau credeti ca racii de fluviu sunt rosii sau portocali?
Baieti va sfatuiesc sa lasati produsele acestea unde sunt, in vitrinele magazinelor, pentru ca nu sunt de folos la nimic.
 
Atractanti .



Conceptul de attractant este mai greu de explicat si ne trebuie prea mult spatiu,dar, daca aromele funtionaza prin solventul in care este dizolvat, atractantele, care sunt substante compuse din diferite elemente,  sunt miezul cu care se raspandeste mesajul alimentar in apa.
Intre o aroma si un atractante diferenta este putere cu care este raspandit mesajul:
-MICA pentru ca este provocat doar de solvent, nici macar natural 100% pentru arome
-MARE pentru ca naste din mai multe substante naturale pentru atractanti.
    
Daca mirositi o sticluta de atractante puteti sa va dati seama ca pare medicament si sunt atat de naturale ca englezi le au numit Liquid food (hrana lichida).
Fara sa intram mult in detaliu  zicem ca atractantii sunt un amestec de lichide extract de  ficat si atunci sunt foarte bogate  de amino acid, vitamine, minerale si proteine lichide.
In anumite ocazii 25 ml. de atractanti au aceeasi valoare alimentara ca 100 gr. de proteine, acest lucru inseamna ca daca bagam o cantitatea limitata de atractanti, boiles-ul nostru creste sub un profil alimentare si in plus se imputerniceste avand capacitatea  de a fi reconoscut (si mancat)ca substanta naturala importanta pentru sanatatea pestelui.
Boiles-ul noastru cu atractant atunci va fi reconoscut mult mai repede de un boiles doar aromatizat.
     Ca exemplu putem sa numim Corn Step Liquor (CSL) (liquor de porumb) este unul dintre cei mai buni atractanti naturali si un perfect exemplu de Liquid food. Este un derivat de la porumb recunoscut ca momeala cea mi buna la crap, si, datorita prezentei  unui aminoacid care se numeste LISINA si considerat cel mai mare atractor de crap.Total natural se obtine prin fermentare,si,daca ati ales sa aromatitati un boiles doar cu CSL nu faceti nicio greseala pentru ca puterea este mult superior de oricare aroma pe care o  gasiti pe piata.
Alta varianta poate fi superba melasa, dulce si puternica substanta conoscuta de mult  si apreciata in special de crap. Este un liquid food puternic de culoare inchisa, fara nici un aditiv, si poate singur sa aromatizeze boilesul..
Dintre cei mai comercializati liquid food  pe piata o sa gasim: Nutramino, multimino, carpmino ecc.. produse de diferite firme si cu  carateristici asemanatoare.

Mici dar eficace alternative .

Nu mereu este necesar sa folosim momeli de marimi foarte mari, dimpotriva, momeli mici  care pot fi o alternativa foarte satisfacatoare”.
In primele noastre intalniri am vorbit  de teorie si filosofia momelilor dar acum mi ar placea sa ne intoarcem sa vorbim de pescuit (pentru a nu ne plictisi) si de fapt nu de boiles dar de anumite alternative foarte utile si foarte moderne in lumea  carpfishing-ului.
     Nu mereu boiles sunt momela potrivita, in anumite ape(unde presiunea pescareasca este foarte mare si unde este eliberat pestele) se pare ca crapul mare, este interesat numai de momeala care nu are forma sferica pe fundul baltii.
     Ceea ce ii poate aminti  crapului anumite  experiente negative (ex.stresul de o captura) poate in timp sa nu mai fie asa de eficient dar, schimband forma ex. Cilindric sau patrat o sa vedem ca si capturile si marimea  o sa creasca foarte mult. Cum o sa le pregatim este foarte simplu: pregatim un mix obisnuit pentru boiles si facem un sul de 12-14 mm.dupa care il rulam cu masa de 18-20 si le fierbem prin metoda traditionala.
O sa iasa  momeli perfecte rezistente si cu o forma destul de diferita care ne permite sa avem o alternative.(foto1)
Exista si solutii pe piata care pot sa ne ajute sa depasim anumite situatii dificile si  despre care vreau sa vorbesc: pellet si microboiles, unde rar am vazut ca se foloseste in tara si care poate sa ne dea surprize neasteptate.

Microboiles



Nu vorbim de o momeala revolutionara dar vorbim de o alegere, care, la inceputul carpfishing-ului erau folosite foarte mult dar dupa aceea am inceput sa crestem in diametru 16,18,24 mm. pentru a selectiona marimea pestelui  dar cu prêtul de a prinde mult mai putin.
    Aceste boiles functioneaza foarte bine si daca totusi sunt atacate cateodata de carasi merita riscul deoarece garanteaza foarte multe capturi.
     S-au facut cateva experimente pe baltile unde boiles-urile nu mergeau deloc si cu microboiles au avut rezultate uimitoare, erau folosite 5 boiles de 8 mm. pe fir de par(marime de o boaba de porumb) tinute  in pozitie verticala de o bucata de spuma flotanta.

Posibilitatea folosirii boiles-ului de 8 mm.,mari cat o boaba de porumb sau cat o tigernut stimuleaza fantezia noastra  si ne permite sa folosim o momeala cum  ar fi o particles(legume) si la prezentare cat si la strategia de pescuit. Metoda de montaj este la fel ca si pentru boiles de diametru mai mare dar sa nu uitam carasul  care rade orice ,atunci trebuie sa crestem la numar es: 3 micro in linie.
Unica problema este croseta care nu poate fi cea normala( find prea mare)dar trebuie folosita neaparat croseta pentru lead core (fir cu miez de plumb) care este foarte subtire.
O solutie extrem de castigatoare este sa folosim momitor  care impreuna cu pasta de boiles amestecat cu porumb si microboiles creste dispersia aromelor si attractivitatea.

Pelletes .



La inceput erau folosite in  crescatoriile de pastrav, dupa care a fost modificat putin structura lor si adaptat la pescuit si in particular pentru carpfishing cu care s-a demonstrat ca momind resultatele exista si sunt de luat in considerare.
De la  cilindrii facuti de un amestec de fainuri sa ajuns la forma sferica, patrata si altele care prin  metoda specifica de deshidratare puteau sa se disolve in cateva minute (aproximtiv 30) eliberand arome si atractant.
     Pelets sunt uscate si fragile si pentru compozitia aceasta a fost greu de folosit pe fir de par dar cativa pescari GREI de carpfishing le strangea intr-un  ciorap de dama si dizolvarea putea sa dureze si 24 ore. Eu personal nu am folosit niciodata aceasta alternativa pentru ca este destul de departe de felul meu de a gandi pescuitul care se bazeaza pe metode simplificate la maxim.
Prefer sa le folosesc cu pungi de pva sau amestecat cu porumb si canepa.
Cu ocazia aceasta va scriu reteta pentru facut   pellets;

Pentru a face pellets de calitate  trebuie sa tinem cont de a folosi fainuri  care au putere de a lega foarte putin (vezi rubrica anterioara) . Nu trebuie folosit oua ci doar apa pentru amestecat mix-ul si adaugam zahar vanilat si in plus ca indulcitor este un praf care dezleaga foarte bine. Eu in mixurile mele bag mereu  fulgi de cartofi (care leaga ) dar un mic procent nu strica.
Pentru partea lichida alegeti voi ce aveti disponibil in casa, nu uitati dozajul standard minim de aminoacid si indulcitor si reducand poate putin aroma.
O data amestecat mixul faceti  ce forma doriti si  diferite dimensiuni, si, FARA sa fie fierte le bagam la uscat intru un loc cald fara umezeala (cum poate fi mansarda ) de obicei 5 sau 6 zile sunt de ajuns. Iata  un mix basa pentru aproximativ 500 gr. de pellets:
Mix uscat: 200 gr. malai,  100 gr. pesmet,  100 gr. soia,  25 gr. fulgi de cartofi,  25 gr. zahar vanilat,  50 gr. faina alba, 30 gr. canepa prajita .
Aditive uscate:  5 gr. betaina hlc,  10 gr. praf de ficat, 20 gr. robin red
Parte lichida:  2 ml. sweetner (indulcitor lichid), 15 ml. aminoacid (orice firma) + aroma ce o  alegeti voi.
Cand pellets s-au uscat faceti proba sa le lasati intr-o  galeata cu apa si uitati-va aproximativ  in cat timp se topeste, si, in baza  exigentelor voastre puteti sa modificati reteta.( ex: Daca pescuiti pe apa rece si aveti nevoie de o dizolvare mai rapida)

1 comentarii:

Anonim spunea...

Bun articolul. Felicitari

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web