duminică, 17 octombrie 2010

Pescuit Amator si Retete culinare Stiuca

 Pescuit  si  Retete culinare stiuca .




 Stiuca umpluta


Timp de preparare:

1 h (complexitate medie)

Ingrediente

4 stiuci mici, 4 oua, 100 gr. orez, 1 pahar cu maioneza, 5 buc. ceapa mijlocie, 1 buc. morcov mare, 1 litru lapte, sare, piper, verdeata

Mod de preparare

Se curata pestele, se spala foarte bine si se zvinta. Se fierb ouale foarte tare, se curata si se taie marunt. Se combina ouale cu orezul fiert separat, se adauga 3 cepe tocate si calite, sare si piper. Cu aceasta compozitie se umplu stiucile. Se coase taietura si se leaga fiecare stiuca. Se combina laptele cu 1 l de apa, se pune pe foc si cind clocoteste se pun 2 cepe, morcovul taiat rondele, verdeata, sare si piper. Dupa 10 minute se da focul mic si se pun pestii sa fiarba 10 minute. Se scot apoi cu grija, se pun pe platou si cind s-au racit se scot atele. Se acopera pestii cu maioneza, se orneaza cu verdeata si cu felii subtiri de lamiie.


Stiuca cu sos


Ingrediente:

 1 stiuca mare, 1 lamaie, sare, 4 fire ceapa verde, 1 lingura faine, 1 lingurita boia dulce, 1 ceasca ulei, 1 pahar smantana, patrunjel tocat, cimbru


Mod de preparare:
 Stiuca curatata se taie felii si se sareaza. Se lasa cu sarea pe ea cat se pregateste sosul: se toaca marunt ceapa verde, se prajeste in ulei, se stinge cu apa calda in care s-a desfacut o lingura de faina si o lingurita de boia dulce. Se fierbe acoperit 15 min., apoi se sareaza si se pipereaza si se mai lasa sa fiarba acoperit inca 15 min. Stiuca se pune sa fiarba in putina apa calda, cu sare si zeama de la 1/2 de lamaie. Dupa 10 min. de fierbere se rastoarna sosul peste stiuca si ses mai lasa sa fiarba 10 min. Se scoate pestele, se pune pe un platou, se stropeste cu zeama de lamaie, se acopera cu un pahar de smantana subtiata cu sos strecurata, se presara cu verdeata tocata si se serveste cu garnitura de cartofi fierti stropiti cu unt.


Stiuca umpluta fiarta 


Timp de preparare:

35 min (complexitate redusa)
Ingrediente: 1 stiuca de 1 1/2 kg, sare, o jumatate ceasca de ulei, 2 oua, patrunjel tocat, 2 sardele de Lissa, piper, un morcov, o ceapa, 2-3 cartofi
 

Mod de preparare:

Se curata o stiuca de 1 1/2 kg. Se scoate pielea, cautand s-o lasam cat mai intreaga. Se spala, se freaca cu putina sare si se lasa deoparte. Carnea se desface de pe oase, se trece prin masina de tocat, impreuna cu miezul de la o felie de paine inmuiat in lapte si stors. Se freaca totul bine, cu jumatate ceasca de ulei, se adauga 2 oua, patrunjel tocat, 2 sardele de Lissa, spalate si fara oase, piper si putina sare. Se umple pielea de stiuca bine stoarsa de apa. Se da forma pestelui, se coase pe unde s-a umplut si se aseaza capul la loc. Se pune intr-o cratita lunga la fiert, cu apa si sare, cu un morcov, o ceapa, 2-3 cartofi si toate oasele care s-au scos din peste. Se lasa sa fiarba. Se aseaza in farfurie si se toarna putina zeama deasupra. Imprejur se pun cartofii si morcovii fierti.
Se serveste rece, cu lamaie, sau cald cu sos de unt.

Stiuca la sare 


Ingrediente:

peste(de carne alba), sare mare (2 kg)

Mod de Preparare

Se curata pestele si se taie capul (pt. ciorba), se spala foarte bine dupa care se usuca foarte bine pina este total svintat. Se foloseste un vas de yena de marimea cantitatii de peste (2-3 pesti, 1-1,5 kg) de preferinta dreptunghiular si innalt de o palma. Se incinge cuptorul la 200-220 de grade, se pune sare (grosime de un deget) pe fundul vasului de yena, deasupra se pune pestele si apoi se acopera pestele cu sare pina la limita vasului. Se lasa in cuptor (45-60 min) pina cind sarea de deasupra se pietrifica. Dupa aceea se scoate, se sparge sarea cu un ciocanel si se scoate pestele pe farfurie in asa fel incat sa aiba cit mai putina sare. Se serveste cu cartofi natur (cu margarina), patrunjel si usturoi tocat marunt presarat din abundenta peste tot.

Stiuca rasol cu cartofi si slanina


Ingrediente:

750 gr -1kg. stiuca, 800 gr. cartofi, 1-2 cepe, 100 gr. slanina

Mod de Preparare

Slanina de porc se taie in bucati marunte si se prajesc in tigaie impreuna cu ceapa curatata si taiata felii. Se adauga cartofi curatati si taiati felii rotunde, se pune sare si piper si se stinge totul cu 1 pahar de apa. Se acopera cu capac si se lasa sa fiarba 5 minute la foc mic. Dupa aceea pestele curatat si taiat se pune peste cartofi si se fierbe pina este gata.
Mod de ServireCind se servesc la masa, bucatile de peste se asaza pe un platou incalzit se garnisesc in jur cu cartofi si se presara cu patrunjel verde tocat marunt.

Stiuca umpluta cu ceapa si icre


Ingrediente:

un peste de 2-3 kg, un kg. ceapa alba,2 linguri orez fiert, un pachetel icre din comert (optional), sare, piper, ulei

Mod de Preparare

Pestele se curata si se tapeteaza cu sare. Se curata ceapa si se taie cubulete cit mai mici, dupa care se caleste in ulei cu condimente pina devine sticloasa. Sarea si piperul se pun astfel incit ceapa sa aiba un gust picant. Se adauga orezul si icrele, se mai calesc putin si se iau de pe foc. Pestele curatat se coase pe abdomen cu ata alba incepind de la coada spre cap, lasindu-se loc doar pentru a se putea introduce umplutura de ceapa cu icre. Dupa ce s-a introdus umplutura se coase integral pina la cap. Intr-o tava mare se pune ulei si se asaza pestele pe un pat din felii de ceapa alba. Se lasa la cuptor aprox.30 minute stropindu-se din cind in cind cu uleiul din tava pina prinde o culoare aurie.

Mod de Servire

Dupa racire se asaza pe un platou pe care s-au intins in prealabil foi de salata verde, se orneaza cu felii de lamiie. Se serveste felii.



Plachie de stiuca


Ingrediente:

1,5 kg. peste -stiuca 7-8 buc. ceapa mari, 2 cesti de ulei, 3-4 buc. rosii, 1 pahar vin, 1-2 legaturi patrunjel verde, sare, piper

Mod de Preparare

Se curata pestele, se taie in bucati si se freaca cu sare si piper. Se taie ceapa in felii subtiri si se prajeste usor in ulei. Se adauga rosiile curatate si taiate, piper, mult patrunjel tocat si vin,amestecind totul bine. Dupa ce s-au prajit se pune totul intr-o tava, se asaza bucatile de peste deasupra si se da la cuptor la foc potrivit, iar din cind in cind se toarna sos deasupra pestelui.

Mod de Servire

Cind este gata plachia se asaza pe o farfurie si se poate servi calda sau rece, dupa plac.

Zacusca de stiuca


Ingrediente:

1 kg de peste, 400 gr. ceapa, 300 gr. morcovi, 500 gr. castraveti murati, 2 linguri pasta de tomate, 100 gr. masline, 120 ml ulei, 75 ml vin alb sec, o legatura patrunjel, 1-2 foi dafin, sare piper, cimbru.

Mod de Preparare

Pestele se curata, se inlatura capul, se spala si se taie in bucati mici. Legumele se curata de coaja(inclusiv castravetii), se spala. Ceapa se taie marunt, castravetii si morcovii se dau pe razatoarea cu ochiuri mari, iar maslinele se oparesc. Ceapa, morcovii si castravetii se inabusa in 5 linguri de ulei si putina apa timp de 20-30 de min. Se adauga 1 l de apa, maslinele, piperul, sarea, cimbrul, foile de dafin si pasta de tomate cind legumele sunt fierte, continuind fierberea 5 min., apoi se asaza intr-o tava.Bucatile de peste se sareaza, se inabusa in restul de ulei si se pune peste legume, se stropeste totul cu vin, se presara patrunjel tocat si se gratineaza la cuptor pina se face pestele.

 

Stiuca umpluta cu ciuperci  


Ingrediente:

1 - 2 kg peste, 2-3 cepe, miez de franzela muiat in lapte, lapti de peste, 7-8 ciuperci, usturoi, pesmet, 2 oua, 1 pahar vin, 3 linguri unt, sare, piper

Mod de Preparare

Umplutura se prepara astfel: se inabusa ceapa taiata fin, se amesteca cu miez de franzela muiat in lapte si stors, piper, laptii (daca sint) sfarimati cu furculita, patrunjel verde, usturoi tocat, putin pesmet si ciuperci taiate felii si inabusite in unt, un ou intreg si altul fiert si taiat marunt. Se umple pestele, se coase si se asaza in tava cu unt. Se toarna deasupra un pahar cu vin si se rumeneste la cuptor.

Stiuca la gratar


Timp de preparare:

40 min (complexitate redusa)

Ingrediente:

200 gr. stiuca, 15 gr. unt, sare, zeama de lamiie

Mod de preparare

Stiuca se curata si se fierbe in citeva clocote la foc incet, apoi se scoate si se frige la gratar. Se ia cu grija, sa nu se sfarime.
Se serveste cu ulei si lamiie

Stiuca cu rosii



 Timp de preparare: 1 h (complexitate redusa)

Ingrediente:

750 gr. peste, 200 gr. bulion de rosii, 100 gr. ceapa, 1 lingura unt, sare, piper, zahar

 Mod de preparare

Se curata ceapa si se taie marunt. Apoi se prajeste in unt, se amesteca cu bulion de rosii, se adauga 1/2 pahar de supa (sau apa), sare, piper, 1/2 lingurita zahar si se lasa sa dea in clocot. Dupa aceea, se scoate fileul de peste, se taie, se spala, se sterge cu un servet si se aseaza intr-o cratita. Se toarna deasupra sosul de bulion preparat. Cratita cu peste se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic, 20-30 minute.
Cind se serveste la masa, se pune pestele pe un platou, se toarna peste el sosul de rosii si se presara patrunjel verde tocat marunt

Budinca de stiuca




Timp de preparare:   1 h (complexitate medie)

Ingrediente:

Un salau sau o stiuca, 2 linguri de unt, 2 franzelute muiate in lapte, o ceapa, 4 oua, sare, piper

Mod de preparare

Se curata si se spala pestele, se scot cu grija toate oasele si se toca marunt. Se freaca spuma 2 linguri de unt si se amesteca cu 2 franzelute muiate in lapte si stoarse, putina ceapa tocata, 4 oua intregi, pestele taiat marunt, sare, piper. Intr-un castron se aseaza un servet in asa fel incat sa iasa capetele peste marginea castronului. Se pune compozitia de mai sus, se aduna marginile servetului, se leaga cu o sfoara, dandu-i forma rotunda. Se fierb 3/4 ora si cand e gata se scoate din servet si se serveste cu sos de unt.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Vreau si eu o stiuca prinsa de tine.....

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web