vineri, 26 noiembrie 2010

Pescuit Amator la Clean mic


Pescuit   la  Clean mic


Denumire: Clean mic( Leuciscus Leuciscus )
Familia: Ciprinidelor


Raspandire in Romania: : foarte raspandit in raurile noastre (Moldova, Suceava, Bistrita, Bicaz, Tarcau, Tortus, Arges, Olt, Jiu, Timis, Bega, Mures, Cris, Somes, Tarnave, etc.), incepand din zona pastravului pana in Dunare.

Lungime: 10-25 cm
Greutate: 100-250 g

Aspect: Corpul alungit cilindric.Spatele verde inchis laturile argintii.Pe marginea posterioara a fiecarui solz, o tivitura din puncte negre.

Hranire
: insecte,viermi,carabusi, vegetale.


Pescuitul   la  Clean mic


Se vor folosi scule fine, fire subtiri si rezistente, fara plute si plumb sau, in alte cazuri fir de 0,18-0,20 cu transparenta mare, pluta fina, mica, plumb mic adecvat si carlige nr. 4-12.
Pescuitul la clean este unul minutios, de finete, ce implica fire subtiri de 0.14 sau maxim 0.2 daca avem dovada existentei unor exemplare mai maricele, in culoarea apei sau transparente, pentru ca vederea cleanului este una din cele mai bune atat in ceea ce priveste unghiurile de vizibilitate cat si din cauza faptului ca prefera apele limpezi.
Recomand sa folositi carlige subtiri marimea 10-16, cu tija lunga in care puteti agata bucati de rama, trei viermusi, unul alb si doi pinkie sau visina pe care o puteti rupe in doua si atarna doar o jumatate suculenta. Puteti folosi de asemenea boabe laptoase de porumb crud.
Este de preferat sa folosim plute mici liniare, extrasensibile si cat mai putine alice. In copilarie, obisnuiam sa pescuiesc cleanul cu plute din varf uscat de tulpina de porumb.
Este de preferat dar nu obligatoriu sa realizam o nadire prealabila a locului de pescuit, in cazul in care configuratia ne permite (ochiuri cu curent redus) si sa mentinem aceasta nadire utilizand prastia de viermusi sa aruncand mici bulgari de nada cu grad de colare ridicat.
Daca te pasioneaza spinningul, e o placere sa pescuiesti cleanul la voblere sau rotative micute. Personal, prefer seriile de voblere mici Salmo, Energo sau Cozma si rotativele Mosca nr1, Balzer nr1 de 3g sau Mepps

Se prinde la: pluta (vierme, porumb in lapte si rama rosie), momemeli artificiale (lingurite 00-1, voblere de mici dimensiuni si musca artificiala)

Lungimea minima admisa a cleanului ce poate fi retinut dupa capturare este de 25 cm.


2 comentarii:

Marian spunea...

multumesc de informatii, chiar daca am pescuit de foarte multe ori(amator si ralaxare) ma gandeam de ce prin asa de rar clean? acum mi-am dat seama... singura data cand am prins mai multi a fost intr-o zi de vara ploioasa, cu soare, am avut ca momeala cosasi. apropo, pescuiesc pe raul Bistrita.

Anonim spunea...

FELICITARI!!!!!!!!!!!!!!

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web