Pescuit la Scobar
Denumire: Chondrostoma nasus
Denumire populara: scobar, podut, scobai, mate negre, podusca
Caracteristici principale:
Lungime: 24-28 cm rar ajunge la 34 cm
Greutate: 244-413 g rar ajunge la 560-700 g
Aspect: Corpul este lunguiet si acoperit cu solzi mari, uniform si bine fixati. Botul este bombat si buzele sunt groase. Dintii sunt ascutiti si par a fi niste cutite. Inotatoarea dorsala are aspect de randunica. Capul si spatele sunt negru-verzui sau verde-oliv, iar partile laterale sunt gri-argintiu. Inotatoarea dorsala este cenusie aproape de negru, iar celelalte sunt rosii, mai ales in perioada de reproducere.
Mod de viata: Se intalneste in apele curgatoare, bine oxigenate si usor saline. Se hraneste cu algele verzi de pe pietre, cu insecte si larve. Se pescuieste vara si toamna cu o undita de 2,70-2,90 m.
Reproducerea
Scobarul ajunge la maturitatea sexuala in cel de-al treilea an de viata. Perioada depunerii icrelor incepe de regula la 20 aprilie si tine pe toata durata lunii mai. Exemplarele capitale sunt considerate cele peste 1,5 kg
Hrana - Nade si Momeli pentru Scobar
Scobarul se hraneste in special cu alge pe care le paste de pe pietre lasand urme caracteristice, dar nu refuza nici larve de insecte, moluste si crustacee de mici dimensiuni, cereale, icre sau chiar pesti mici
Tehnici de pescuit la Scobar:
Cea mai bun perioada la scobarit este dupa perioada de prohibitie, la sfarsitul lui iunie, cand scobarul lasand in urma instinctele de perpetuare a speciei reincepe cautarea hranei. O alta perioada buna estetoamna in lunile septembrie si octombrie cand scobarul se pregateste de iarna, metabolismul sau fiind reglat pe asimilarea lipidelor in special. Vara, in primele ore ale diminetii din clipa cand vedem pluta pana la orele 10, iar dupamasa dupa orele 16 pana seara, sunt intervalele cu cele mai bune sanse. Iarna cea mai buna perioada este considerata intre orele 11 si 15 Momeala poate fi: grau fiert, arpacas, mamaliga de consistenta tare, porumb, viermusi, larve de tantari.
Scobarul se hraneste in special cu alge pe care le paste de pe pietre lasand urme caracteristice, dar nu refuza nici larve de insecte, moluste si crustacee de mici dimensiuni, cereale, icre sau chiar pesti mici
Valoarea gastronomica: Carnea este plina de oase, dar foarte gustoasa.
Dimensiunea minima legala: 20 cm.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu