vineri, 2 aprilie 2010

Pescuit si simturile pestilor

            Prin mijlocirea simturilor ( văzul , gustul , miros , auz etc . ) pestii iau cunostintă de tot ceea ce se petrece în jurul lor .
Dacă urmărim , în apă sau într-un acvariu cu pesti , toate miscările si evolutiile lor variate , ne dăm seama că ele nu sunt altceva decăt niste răspunsuri la tot ceea ce se produce , în permanentă în apropierea lor , informatii captate prin intermediul simturilor cu care sunt dotati .

           Spre deosebire de vietătile terestre , pestii au un organ de simt în plus , linia laterală , constituită dintr-un canal situatsub tergument , care-şi are sediul de-a lungul flancurilor pestelui , vizibil la exterior pintr-o linie punctată . Cu ajutorul acestui organ percep în mod foarte sensibil toate vibratile transmise prin apă , fiind astfel informati de tot ceea ce se petrece în jurul lor : modificările curentilor de apă , prezenta unui obstacol , apropierea unui dusman etc . Acestui simt i-se atribuie posibilitatea de a însela pestii răpitori , atunci cănd pescuim cu năluci . Semănînd vibratia unei năluci ce se roteste trecănd prin apropiere ; ştiuca , bibanul etc. îi pot determina locul si pozitia . Asemuind miscările nălucii cu cele ale unui pestisor ce înoată prin apropiere , răpitorul se se repede si o înhată .

            Văzul pestilor este destul de imperfect . Ochii lor sunt adaptati pentru vederea la distante foarte mici , acuitatea vizuală fiind mai dezvoltată la răpitorii ce-si pândesc şi urmăresc prada . Ochii acestora sunt sensibili în special la perceperea sclipiturilor de lumină , a umbrelor ce cad pe apă , a miscărilor repezi , actiuni de care pescarul trebuie să se ferească atunci când pescuieste .

             Gustul este un simt destul de dezvoltat , mai ales la nerăpitori . Pe buze , pe cap , uneori pe corp si chiar pe coadă sunt presărati o serie de muguri gustativi cu ajutorul cărora pot să aprecieze , de departe , gustul si valoarea hranei . Ei se vor îndrepta exact spre locul de unde provin aceste emanati gustative .

              Auzul , în schimb , este mult mai putin dezvoltat , pestele fiind sensibil numai la acele sunete joase sau zgomote , cum arfi , de pildă , mersul greoi de-a lungul malurilor , rostogolirea pietrelor , văzlirea zgomotoasă a luntrei etc . Pescarul trebuie să aibă măcar câteva notiuni elementare asupra simturile pestilor , fie pentru a alege si a prezenta cât mai bine momeala cu care vrei să-i înseli , fie atunci cănd , în desfăsurarea pescuitului , vrea să-si îa anumite măsuri de prevedere , spre a nu-si trăda prezenta în apropierea lor .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web